Witam, mój drugi post z problemem... - otóż silniczek nawiewów działa prawidłowo, wszystkie 4 biegi działają ok.. sterowanie niby też.. - nic nie strzela, nie przeskakuje itd..
Niestety czy na 1 biegu czy na 4 - żadne powietrze nie wylatuje z nawiewów.. czy to na nogi, czy to na szybę.. NIC - jakby gdzieś było blokowane, i sie rozpraszało...
myślałem że może podszybie i filtr jest tak zawalone że nic nie leci.. - ale wymieniłem, wyczyściłem i dalej nic!
jakieś sugestie zanim zabiorę sie za rozbieranie dechy..
możesz mi wskazać któryś z tematów opisujący mój problem oraz rozwiązanie..? bo przejrzałem teraz 10str. tego działu i był tylko jeden topic - który jednak nie rozwiązuje mojego przypadku
Silnik: BFH, ALH, 2E Pomógł: 16 razy Wiek: 24 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 311 Skąd: GDA
Wysłany: 2010-07-08, 09:43
panda86, obstawiam, że nagrzewnica pod deską ci puszcza i jest cała zalepiona syfem i przez to ci już nic nie przechodzi. Trzeba zdjąć całą deskę i wyjąć nagrzewnicę.
hmm... gdyby nagrzewnica wyla zawalona to ok.. - ale w tedy zimne powietrze powinno dmuchać "normalnie" i druga sprawa taka że skąd niby zawalona.. od czego jak był filtr kabinowy.. więc liście itp syf odpada..
chyba że cieknie i zatkała się tam gdzie powietrze śmiga to ok, ale jak mówie.. - zimne powinno dmuchać normalnie, prawda..?
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-07-08, 10:17
http://www.golf3.pl/topic...ighlight=nawiew
Musisz szukać bo jest pełno postów o nawiewie. Tak jak wspomniałeś nie wszystkie o Twoim problemie ale warto posiedzieć i poszukać gdyż niekoniecznie ktoś teraz znajdzie rozwiązanie Twojego problemu.
mianowicie.. dzisiaj w końcu rozebrałem całe to ustrojstwo.. i teraz tak.. pomijając fakt żę wyciągnąć nagrzewnice w obudowie to mordęga ( u mnie było odczepienie tunelu z silniczkiem, dolnego nawiewu i tego co leci centralnie z deski, dopiero po tym wycharatałem reszte.. )
no i teraz tak.. po wyjęciu tunelu z silniczkiem zauważyłem taką jedną "klapkę" która może być sprawcą całego zamieszania.. była ona chyba zamknięta, widać miejsce na cięgno / linkę ale linki żadnej nie mam tam poprowadzonej ogólnie linek odpiąłem z całego dziadostwa 4szt. 3 od spodu i 1 z tyłu - przy grodzi. Czy ta klapka mogła blokować praktycznie cały dopływ powietrza? Czy każdy golf ma w tym miejscu taką klapkę? do czego ona służy.. ?bo jako tak w golfie nie ma chyba opcji cyrkulacji powietrza wewnątrz samochodu.. czy ktoś to roziberał i miał pociągniętą linkę do tego ustrojstwa..? gdzie była podczepiona 2 strona?
Lecimy dalej.. wyjąłem nagrzewnicę w celu sprawdzenia czy nie ma tam syfu, liści, zdechłych zwierząt lub resztek bo czytałem o takowych przypadkach.. a tu nic! 2 malusieńkie listeczki i tylko mokro.. - ale mokro po wczorajszych "testach" żeby się dowiedzieć którędy przecieka woda do wnętrza.. nagrzewnica wygląda na oryginał, są znaczki VW / Audi.. jest z Valvo - czy takie szły na 1 montaż? cała jest czysta, podłączyłem pod węża ogrodowego i w sumie nie widziałem przecieków, ale nie musiałem.. jak ją sprawdzić najlepiej? bo po co wymieniać coś co wygląda jak nowe i jest sprawne?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-07-29, 19:40
Patrz na pierwsze pokrętło od lewej. Jak kręcisz w prawo uruchamiasz wentylator na poszczególnych biegach. Jak kręcisz nim w lewo zamyka się właśnie ta klapka i zablokowany jest dopływ powietrza do wewnątrz, ot cała filozofia. A nagrzewnicę - skoro już tyle się narobiłeś to sam nie wiem ale mogłeś chyba zmienić, bo jednak po 15-latach zaczynają pękać - i miałbyś problem na przyszłość z głowy z głowy. Tylko żeby była jakiejś lepszej firmy. Pozostałe ,linki służą do regulacji ciepłe zimne (od środkowego pokrętła) i regulacji szyba przód, stopy (prawe pokrętło). Wszystko powinno być podpięta, zaczepy sprawdzone.
Klapkę o którą pytasz mają golfy bez klimy, z klimą jest podobna klapka ale podpięta do siłownika pneumatycznego sterowanego elektrozaworem
yo wszystko się zgadza.. tak jak piszesz... taka cholerna klapka tyle zametu narobila
a teraz do rzeczy.. nie mam tej linki!! - generalnie mogę zostawić klapkę otwartą bo to nie będzie przeszkadzać.. ale jakby ktoś miał tą linkę to bym przygarną..