Witam wszystkich!
Posiadam VW Golf 3 1.8 benzyna+gaz.
W samochodzie nie działało ogrzewanie więc rozebraliśmy cały kokpit i wymieniliśmy nagrzewnicę
lecz po tej wymianie jak włączymy nagrzewnicę to dmucha zimnym powietrzem. Wie może ktoś co może być tego przyczyną?
Nagrzewnica była kupiona nowa
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-01-13, 18:44
albo jeszcze nie odpowietrzone, może płynu mało, poznasz po tym że węże od nagrzewnicy powinny byc oba ciepłe, jeśli nie sa znaczy płyn nie krąży przez nią,
albo cięgno klapki regulująca ciepłe/zimne znajdującej się przed nagrzewnicą (patrząc od fotela) się wypięłł czy wyrwało z mocować przy dźwigni tej klapki lub przy środkowym pokrętle. Nietrudno o to przy szarpaniu z nagrzewnicą.
Jesli natomiast powietrze jest ledwo letnie - to w tej klapce są dziury z których mogła gąbka odpaść, robota od nowa i zaklejanie dziur
albo jeszcze nie odpowietrzone, może płynu mało, poznasz po tym że węże od nagrzewnicy powinny byc oba ciepłe, jeśli nie sa znaczy płyn nie krąży przez nią,
albo cięgno klapki regulująca ciepłe/zimne znajdującej się przed nagrzewnicą (patrząc od fotela) się wypięłł czy wyrwało z mocować przy dźwigni tej klapki lub przy środkowym pokrętle. Nietrudno o to przy szarpaniu z nagrzewnicą.
Jesli natomiast powietrze jest ledwo letnie - to w tej klapce są dziury z których mogła gąbka odpaść, robota od nowa i zaklejanie dziur
Płynu jest tak jak powinno być, węże też są ciepłe, na klapkach nie było gębki to przykleiliśmy podczas wymiany nagrzewnicy jednym słowem wszystko jest jak powinno być ale nie grzeje
Silnik osiąga 90stopni ? otwórz korek oz zbiorniczka włacz ogrzewanie i odpowietrz go umnie było to samo ponad godzine go odpowietrzałem ale jak zaczoł grzac to jak na pustyni
_________________ ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA MOJEJ MASZYNY
http://www.golf3.pl/topic...350-vt34724.htm
Nie sztuką jest trzeć dokładką o jezdnie, sztuką jest robić to wahaczem.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-01-14, 18:15
matias95, jeśli jest jak napisałeś - to pozostaje kwestia linki i jej mocowań, od środkowego pokrętła idzie pod spód pod obudowę nagrzewnicy i uruchamia wspomnianą klapkę. Nie widzę innej opcji jak tylko ta że jest nieruchoma w pozycji na zimne. Inaczej czułbyś ciepło nawet jakby silnik miał 30 stopni
pablomed, tylko właśnie jest problem bo linki są na swoim miejscu
ale jedna rzecz mnie ciekawi...
węże doprowadzające płyn do nagrzewnicy są gorące, a sama nagrzewnica zimna jakby nic d niej nie dopływało
P.S. a instalacja gazowa w moim przypadku BRC moze mieć coś z tym wspólnego?
A wcześniej przed wymiana nagrzewnicy nie zasypywałeś układu chłodzenia żadnymi specyfikami Ale jak mówisz ze węzę dochodzące do nagrzewnicy są gorące to albo masz nie odpowietrzona nagrzewnice ale porostu trafiłeś na bubel a nie nagrzewnice.
Wysłany: 2012-01-15, 22:55
buble się zdarzają, biorąc pod uwagę ogrom pracy trzeba lepszej firmy kupować, a przed montażem przynajmniej w nią dmuchnąć czy ma przelot. Ale to już jest pech, zmieniałem nagrzewnice już z 6 razy w życiu i nigdy mi się nie trafiło coś takiego
Wysłany: 2012-01-16, 23:39
Tak własnie identyczną założyłem, w sklepie kosztuje 55 zeta nie warto na allegro. Musiałem zdjąć ta plastykową osłonkę z denka inaczej nie chciała wejść. Nie wiem czy Febi to dobra firma jeśli o nagrzewnicę chodzi ala sam założyłem taką grzeje dobrze mam nadzieję że nie strzeli za miesiąc.