logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K@mil
2008-11-21, 17:05
Problem z klimą (nie działa elektryka chyba)
Autor Wiadomość
semi14 
Semi14

Silnik: 1800 GT/Gaz
Wysłany: 2008-10-01, 20:52   Problem z klimą (nie działa elektryka chyba)

Witam

klima się u mnie nie załancza, :-( Jest maualna, przycisk się świeci tak samo jak obieg, kiedy przekrecam stopień dmuchawy i wciskam przycisk AC wentylator(wentylatory) się załancza, więc sprawdziłem miernikiem kostke która idzie na sprężarke(jest tam jedyna taka) ale nie pokazało żadnego napiecia więc jak ma chodzić sprężarka jeżeli nie dochodzi do niej prąd. moje pytanie brzmi czy do doprowadzeniu prądu na sprężarke odpowiedzialny jest jakiś czujnik a może przekaźnik bezpiecznik jest ok a jak nie to czy ktoś ma jakiś schemat elektryczny klimy, i jak sprawdzić czy jest nabita czy nie :-)

Pozdrawiam :-)

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-10-01, 22:06   

Jest sterownik klimy załączający wentylatory i sprzęgło sprężarki, zlokalizowany za aku, pod zbiorniczkiem płynu (czarna skrzyneczka). Nie jestem pewien na 100 procent ale jeśli załącza wentylatory na drugim biegu po włączeniu klimy, to chyba powinien też włączyć spręzarkę. Może jest uszkodzony, na allegro koło 100 zeta. Ale poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych.

semi14 
Semi14

Wysłany: 2008-10-02, 15:53   

dziś zauważyłem że przy bezpiecznikach nie ma pierwszego przekaźnika który wyczytałem jest od klimy czy to ma znaczenie pewnie tak ale jaki to jest przekaźnik może ktoś napisac nr org.

[ Dodano: 2008-10-02, 18:53 ]
przy okazji może mi ktoś podać nr przekażnika od sterowania silnikiem bo go też nie ma

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-10-02, 19:22   

semi14 napisał/a:
przy okazji może mi ktoś podać nr przekażnika od sterowania silnikiem bo go też nie ma
nie ma takowego w 1.8 na monowtrysku
a jeśli chodzi o przekaźniki od klimy odezwij się jutro na priv jeśli jeszcze będziesz potrzebował zerknę do swojego bo nie mam w głowie numerów. Ale wogóle co, klima przestała działać czy nigdy nie działała?

semi14 
Semi14

Wysłany: 2008-10-02, 19:55   

jak go kupiłem to podobno nie była nabita, ale jak zobaczyłem co ten klijent wyprawiał z tym samochodem to byłem w szoku ,ale pewne jest ze przekaźnik powinien być :)

Jutro odezwe sie na priv

z góry dzięki

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu