logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ciepłym powietrzem!
Autor Wiadomość
NaiD 

Silnik: 1.4
Wysłany: 2011-11-14, 21:15   Problem z ciepłym powietrzem!

Witam serdecznie!

Jest to temat grzecznościowy. Mój kumpel ma problem z ogrzewaniem wnętrza w swoim VW Golf'ie III 1.4 Benzyniak.
Po pierwsze to tak: Temperatura dochodzi maksymalnie do 60-70stopni podczas jazdy, na postoju gdzieś tak około 75 - 80st.
Kolejno to gdy włączymy nawiew na 1 - 2 bieg to leci bardzo ale to bardzo letnie powietrze, praktycznie nie różniące się temperaturą od temperatury panującej na zewnątrz. Gdy przejdziemy na 3-4 bieg to już w ogóle lodowate leci.
Przy temperaturze 70st na postoju gdy wszystkie węże są gorące (zarówno ten od chłodnicy, jak i i idący od chłodnicy do termostatu), aż praktycznie można się poparzyć to te idące do nagrzewnicy są tylko lekko cieplutkie. Myśleliśmy, że nagrzewnica, jako najwyżej położony punkt mogła się zapowietrzyć , to odkręciliśmy wąż wylotowy od nagrzewnicy, włączyliśmy nagrzewnice na full oraz na 4 bieg, lecz płyn z niej leciał dość letni i na dodatek tak powoli, że przez jakieś 10 minut może 15, wylało się przygotowanego pojemnika może z 1.5 litra płynu...
Zrobiliśmy też takie coś, że odkręciliśmy przewód wlotowy do nagrzewnicy, również tak samo jak powyżej czyli ogrzewanie na full oraz bieg 4, tylko tym razem gdy końcówkę węża podnieśliśmy w górę to nie było nawet ciśnienia żeby płyn wyleciał z tego przewodu...
Termostat wg mojego kumpla został wymieniony nie cały rok temu.

Co o tym myślicie? Jakie macie rady, pomysły ? :)

nitek 

Silnik: 1.6 AEA + Gaz
Wysłany: 2011-11-14, 21:22   

1 rzecz to termostat trzeba wymienic na dobry frimy wahler, 2 to nagrzewnica wymiana 1 dzien

NaiD 

Wysłany: 2011-11-14, 21:57   

Okej, takie elementy mogą być:
Najpierw termostat.
Firma: WAHLER
ID produktu: WA4264.84D
Info o nim:

Nagrzewnica:
Firma: Thermotec
Info o niej:

Ps. Ja mam otwory umieszczone poziomo, czyli:
Wylotowy ->OO<- Wlotowy. W każdej nagrzewnicy jest tak samo?

Ps. Od czego jest ta taśma pod nagrzewnica? Taka zwinięta :) ?

Czy polecasz coś innego?
Ps. Czemu właśnie w tym wężu idącym do nagrzewnicy nie leciał w ogóle płyn pod ciśnieniem? W ogóle nie chciał wypłynąć.. To przez termostat czy jak?

nitek 

Silnik: 1.6 AEA + Gaz
Wysłany: 2011-11-15, 18:02   

moze byc otwarty caly czas termostat wiec najpierw wymien termostat odpowietrz uklad i zobaczysz powinno byc tak ze dolny waz od chlodnicy powinien byc cieply przy ok 80 stopni po czasie musi byc coraz bardzie goracy

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2011-11-15, 19:16   

NaiD napisał/a:
idące do nagrzewnicy są tylko lekko cieplutkie
w tej sytuacji nagrzewnica jest zakamieniona do wymiany. Termostat też kolega ma do kitu ale grzanie wystarczające by było nawet jakby 60 stopni tylko trzymał. Rzadszy przypadek to zapowietrzenie - ale powinna się odpowietrzac sama chyba że zdarzyła się awaria uszczelki pod głowicą - to już mało prawdopodobne inne objawy by były.
I jeszczweuwaga - nagrzewnica jest cały czas otwarta niema zawroka więc ustawienia pokręteł na grzanie niema żadnego znaczenia

NaiD 

Wysłany: 2011-11-15, 19:59   

pablomed napisał/a:
NaiD napisał/a:
idące do nagrzewnicy są tylko lekko cieplutkie
w tej sytuacji nagrzewnica jest zakamieniona do wymiany. Termostat też kolega ma do kitu ale grzanie wystarczające by było nawet jakby 60 stopni tylko trzymał. Rzadszy przypadek to zapowietrzenie - ale powinna się odpowietrzac sama chyba że zdarzyła się awaria uszczelki pod głowicą - to już mało prawdopodobne inne objawy by były.
I jeszczweuwaga - nagrzewnica jest cały czas otwarta niema zawroka więc ustawienia pokręteł na grzanie niema żadnego znaczenia

Serdecznie dziękuje za odpowiedź kolego. :)
Tylko mam do Ciebie takie pytanie, tak jak już napisałem wyżej:
Czemu przewód (wąż) idący do nagrzewnicy (Wejściowy) nie ma żadnego konkretnego ciśnienia?
Kiedyś jak miałem Forda Sierrę, to gdy odkręcało się wąż wylotowy z nagrzewnicy to przy odpalonym silniku leciało z niej tak, jak z kranu na maksymalnym otwarciu. A tutaj ledwo co leci ciurkiem z wylotu. A z węża wlotowego jak podniesiemy końcówkę w stronę maski (Pionowo) to płyn nawet nie tryska...

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2011-11-15, 20:07   

wiesz jeśli chodzi o to pod jakim ciśnieniem ma się lać woda z weża nagrzewnicy to nie umiem napisać - nie próbowałem. No ale co mogłoby sie jeszcze stać - chyba połamane łopatki na wirniku pompy ale z czymś takim spotkałem sie tylko w 1.8-2.0 z pompą na pasku od alternatora

NaiD 

Wysłany: 2011-11-19, 19:36   

Witam. Dziś wymieniliśmy termostat ale:
- Jak jedziemy to z nawiewu leci letnie powietrze. Takie już z 3x cieplejsze niż na początku.
- Na postoju w ogóle nie grzeje.
- Jak się podłączy rurkę wylotową z rurką wlotową do nagrzewnicy to wszystko jest okej, oba przewody aż parzą, ale jak podczepimy je pod nagrzewnice, to wlotowy jest gorący, a wylotowy letniawy.
Nagrzewnica trzyma ciśnienie...

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2011-11-19, 22:59   

pewnie nagrzewnica do wymiany, ale jeszcze zajrzyj na gąbki w klapie przełączającej zimne/ciepłe - opis parę dni temu, gdybyś zmieniał nagrzewnicę koniecznie te gąbki sprawdź żeby drugu raz nie rozbierać

grzes5552006 
Grzeniu

Silnik: 1.6 AFT 101KM
Wysłany: 2011-11-22, 10:37   

Witam! jezeli kolego zrobiles wszystko to co mowili wyżej to napewno te gąbki:::::) ja mialem podobny problem też nie trzymal temperatury , wymienilem termostat , temperatura normalna a grzania nie ma. Wiec zdejmij deske i ten tunel co prowadzi do nawiewu do środkowych kratek i bedziesz widział blaszkę sterująca ciepło-zimno, i jezeli w niej beda widoczne dziury( takie 3 duże kólka ) to trzeba wziąc taśme techniczna i zakleic. Troche gimnastyki ale da rade. Ja tak zrobiłem i działa:) powodzenia. I nie obawiaj się bardzo prosta operacja

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-11-22, 17:35   

ja u siebie już sklejałem te gąbki:

http://www.golf3.pl/topic...ogi-vt33910.htm

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu