Wysłany: 2011-11-17, 22:27 POMOCY brak ciepłego powietrza z zaniewu
mam od miesiąca golfa 3 z silnikiem 1390cm 44.00kw. i nie wiem czemu nie mam ciepłego nawiewu w środku. wymieniłem na nowy termostat. zrobiłem płukanie silnika i nagrzewnicy. gdy silnik nagrzewa się do 90stopni to wszystkie przewody są gorące prócz do nagrzewnicy jeden jest letniawy (podejrzewam że jest powrotny) a drugi gorący ale przy nagrzewnicy już mniej. gdy wyciągnę ten zimny przewód to z niego prawie nic nie leci ale gdy przewód skieruję w dól to woda leci, nawet nic prawie z nagrzewnicy nie leciało...
robiłem już różne kombinacje zamieniałem przewody i są takie same objawy.
tylko w jednym momencie jak wyciągnełem przewód powrotny to przez chwile był ciepły nawiew. a gdy go wsadziłem to już nie było ciepłego nawiewu.
czy jest to wina pompy wodnej ? czy czegoś innego? proszę o pomoc
Silnik: 1.9 TDi (1Z) Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 122 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-11-17, 23:01
Wina najprawdopodobniej leży po stronie zatkanej nagrzewnicy Miałem to samo w astrze, po dodaniu do płynu chłodniczego magicznego proszku do łatania dziur w układzie, załatało mi nagrzewnice na amen
Mój kolega zrobił jeden patent w sierrze, ale raczej jest to dla odważnych
Odłączył rurki od nagrzewnicy i podłączył szlauch do jednego z wyjść i puścił wodę pod ciśnieniem No i mu się odetkała. Ja swoją wymieniłem...
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-11-18, 17:10
bercik1990 napisał/a:
Podłączyłem wąż do nagrzewnicy i przepłukałem ja
ale jak ją przepłukałeś? czym? może warto było by spróbowac patentu kolegi kusiu, kusia? dolny przewód od chłodnicy masz ciepły gdy pokazuje 90' ? objawy raczej wskazuja na zapchaną słabo drążną nagrzewnice
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: 1.9 TDi (1Z) Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 122 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2011-11-18, 18:57
bercik1990 napisał/a:
Płukalem ją wodą pod ciśnieniem maksymalnym jaki miałem w kranie. I nic to nie dało.
[ Dodano: 2011-11-18, 18:17 ]
A przy 90 stopni to obyda przewody od chłodnicy są gorące. Nawet bez termostatu nic to nie dało.
Właśnie, bo to ważne, czy wciskając wodę w jeden koniec, z drugiego ona wylatywała?
Bo jeżeli tak, to trzeba szukać problemu dalej.
Jeżeli nie leciało z drugiego końca - nagrzewnica do wymiany...
Tak. Przy podłączeniu dwóch przewodów to tylko jeden jest ciepły.
[ Dodano: 2011-11-20, 22:40 ]
Dopatrzyłem się jednego przewodu co idzie do silnika i jest on krótki i przy 90stopni jest letniawy ale nie bardzo gorący. Jaki on powinien byc?
I jest takiej samej średnicy co przewody do nagrzewnicy. Czy mogą być źle podłączone z wyjścia? Bo zauważyłem ze ten co idzie do silnika jest ręcznie dorabiany, widać nawet że był ucięty.
Sorki jak cos za błędy ale pisze przez telefon.
Przyłączam sie do tematu . Moj problem polega na tym ze z nawiewu przy 90 stopniach leci mi letnie powietrze , co to moze byc ? Przypomne ze jakis czas temu lalem do chlodnicy plyn co klei chlodnice .A i mam jeszcze jedno pytanko , ktore brzmi jak nie mam zaslonietej chlodnicy to za chu. nie chce mi sie zagrzac do 90 stopni tylko do max 80 co to moze byc Sorry ostatni pytanie nie do tego tematu .
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-11-22, 18:30
Seba3M napisał/a:
Przyłączam sie do tematu . Moj problem polega na tym ze z nawiewu przy 90 stopniach leci mi letnie powietrze , co to moze byc ? Przypomne ze jakis czas temu lalem do chlodnicy plyn co klei chlodnice .A i mam jeszcze jedno pytanko , ktore brzmi jak nie mam zaslonietej chlodnicy to za chu. nie chce mi sie zagrzac do 90 stopni tylko do max 80 co to moze byc Sorry ostatni pytanie nie do tego tematu .
wszystko wskazuje na uszkodzony termostat ( jest cały czas otwarty ). Podczas jazdy płyn zbyt bardzo się wychładza przepływając non-stop przez chłodnicę. Także wymień termostat na nowy i będzie banglać.
WAŻNE!
Nie kupuj taniego francuskiego VERNETA - nadają się do innych aut niż VW. Kup niemieckiego Wahlera najlepiej w ASO, wtedy będziesz miał pewność co do oryginalności produktu, no i polatasz na nim na pewno dłużej niż na zamienniku.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
prezesik25, Wymienialem na nowy termostat ok 1,5 miesiaca temy co prawda zamiennik i nie myslalem ze tak szybko padnie . I mowisz ze to jest termostat Wydaje mi sie ze jak lapie 90 stopni to chyba powinno leciec cieple pwietrze co nie ale tylko lapie gry mam zaslonieta chlodnice .
[ Dodano: 2011-11-23, 16:20 ]
Dzisiaj sprawdzalem weze ktore ida do nagrzewnicy i wchodzacy jak i wychodzacy sa bardzo gorace , prawie jak te od chlodnicy . Wiec co to moze byc ze leci bardzo letnie powietrze ? Temperatyra 90 stopni , prosze o jakies pomysly