Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-11-06, 08:46
Może termostat lipny? Ją z temperatura borykam się już prawie rok, wymieniłem 3 termostaty w tym jeden na wahlera i dałem sobie na spokój, temperatura 80 stopni i więcej nie chce iść, chyba że na postoju pogazuje, dlaczego tak się dzieje to nie wiem głupi już jestem, wina napewno leży w termostacie ale ją po 3 wymianie dałem sobie na spokój.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
tez kupilem wahlera wlasnie zasiegnalem jezyka i dowiedzialem sie ze podobno sa 2 rodzaje termostatow jeden daje do 80 drugi do 90. faktycznie spiralka miedzy starym a nowym byla troche inna. nie wiem jeszcze zapytam znajomka co mi sprzedawal. na starym mialem 70 teraz sie polepszylo troche. tez myslalem o czujniku na blacie koszt nie duzy chyba 25zl mozna kupic i sprawdzic. ale najpierw potwierdze wizje z tym termostatem
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1400 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-11-06, 11:03
Jeżeli masz możliwość, podepnij vag-a i vag-iem sprawdź temperaturę. Ją kupując termostat brałem za każdym razem na 88 stopni i kiszka, chyba że mam takie szczęście i jakieś lipne mi się trafiały:-/
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-11-06, 11:49
vag pokaże to co widzi czujnik, czyli nadal brak pewności. Chcesz ją mieć to termometr w zbiorniczek i tyle, na ogół termostat winien bardzo ciężko trafić dobry.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-11-06, 12:15
Ja mam termostat Wahlera. Przy niebieskim czujniku temp. wskazania w czasie jazdy 78-82 stopnie, przy właczeniu wentylatora było 90.
Zmieniłem czujnik temp. na zielony ( bo przy poprzednim był problem z dodaniem gazu na zimnym silniku ) i wskazania 95-100 stopni przy włączonym wentylatorze, w trasie nie sprawdzałem, bo czujnik zmieniłem wczoraj.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2011-11-06, 15:06
no wlasnie chlopaki, moze to kwestia czujnik temperatury tylko ? bo sa rozne czujniki do roznych silnikow, moze termostat jest ok tylko czujnik zaniza ?
u mnie chyba czujnik zaniza jutro bede to sprawdzal. ale raczej to czujnik dlatego ze wentylator sie zalaczyl a na blacie bylo dalej troszke ponad 80 wskazowka podskoczyla troszku wyzej niz w trasie jak trzyma 80. wiec chyba jakies przeklamanie. ja bralem pierwszy lepszy termo takze nie wiem co mi dal. patrzalem tylko zeby byl wahlera ale widze ze tez sie lipy trafiaja.
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}