Witam!
Temat dotyczy golfa 4, otóż pazrują mi strasznie szyby, nie wiem dlaczego tak jest, raz jak jeżdze jest ok, a czasami najczęsciej po deszczu strasznie parują, potem nawet gdy autko postoi to parują, nawet nawiew tego nie usuwa, wymieniałem filtr powietrza niby jest troche lepiej ale wczoraj mi tak zaparowały i dziś też. A dodego coś wogóle nachodzi na szyby jak by para była nie do starcia. Co pomoże jakiś srodek anty para!!
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-12-30, 16:24
Trochę zawsze bedzie lepiej ale nie czujesz zapachu płynu chłodzącego? Bo może być nieszczelna nagrzewnica , własnie wtedy powstaje taki osad na szybie trudny do zmycia i wówczas tylko wymiana pomoże. Trzeba pomacać za deską, pod dywanikami czy niema tam gdzieś wilogoci, konkretnie procedury zmiany w Golfie IV nie znam, ale w III to jest masakra, opisy znajdziesz
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Sty 2010 Posty: 426 Skąd: Bieżuń
Wysłany: 2011-12-30, 16:28
zobacz czy pod podwoziem masz wszystkie zaślepki włożone bo u mnie 2 nie było i parowały cholernie tak samo wymień filtr kabinowy i po problemie powinno być
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-12-30, 18:00
na parujace szyby szara gazeta na noc na wycieraczki w celu sciagniecia wilgoci, dodatkowo owiewki na szyby, wtedy uchylasz szyby na ok 5mm po lewej i prawej stronie - u mnie pomaga.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
filtr kabinowy wymieniony na nowy, nie czuje zapachu płynu chłodniczego, nie zauważyłem również aby ubywał, wydaje mi sie że wszystko jest suche, o jakie zaślepki chodzi bo nie wiem?? a może wystarczy wyczyścić szyby jakimś płynem antypara?? może coś polecicie?? dodam jeszcze że mam klime typu climatronic, jak włącze nawiew gorący to troche schodzi ale z bocznych z przodu jest troche ciężko
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2011-12-30, 19:38
mazi30 napisał/a:
filtr kabinowy wymieniony na nowy, nie czuje zapachu płynu chłodniczego, nie zauważyłem również aby ubywał, wydaje mi sie że wszystko jest suche, o jakie zaślepki chodzi bo nie wiem?? a może wystarczy wyczyścić szyby jakimś płynem antypara?? może coś polecicie?? dodam jeszcze że mam klime typu climatronic, jak włącze nawiew gorący to troche schodzi ale z bocznych z przodu jest troche ciężko
spróbuj posmarować szybę szamponem do włosów bambino taki żółty( najtańsza opcja) albo k2 fox oba sposoby spisują się znakomicie tylko niestety trzeba co tydzień powtarzać smarowanie, ale coś musisz mieć nie tak skoro nawiew nie usuwa pary z szyb, u mnie jak włącze nawiew na 4 to po kilku sekundach szyby są czyściutkie najpierw umyj szyby od środka jakimś płynem do szyb z alkoholem
nie jest tak co dnia, czasem jest ok nie parują, ewentualnie tylko boczne, ale jak popada to jest masakra, no własnie mnie to niepokoi ze jak włacze nawiew na maksa to nie schodzi z przedniej myłem je już kilka razy, może gdzieś do filtra woda dochodzi ale tam nic nie zrobie jest tak zamontowany i tak musi byc, nie wiem co robić rece opadają
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2011-12-30, 21:23
mazi30 napisał/a:
nie jest tak co dnia, czasem jest ok nie parują, ewentualnie tylko boczne, ale jak popada to jest masakra, no własnie mnie to niepokoi ze jak włacze nawiew na maksa to nie schodzi z przedniej myłem je już kilka razy, może gdzieś do filtra woda dochodzi ale tam nic nie zrobie jest tak zamontowany i tak musi byc, nie wiem co robić rece opadają
no to musisz mieć gdzieś nie szczelność i ci cieknie woda do środka, sprawdź korki w podwoziu i wykładziny czy czasami nie jest któraś wilgotna sprawdź też filtr kabinowy po deszczu czy nie jest mokry
Silnik: 2E Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 891 Skąd: Wrocław/Bogatynia
Wysłany: 2011-12-30, 21:40
Co prawda było to próbowane na lustro w łazience ale para w ogóle się nie chwytała lustra po "umyciu" pianką do golenia, nawet w TV gdzieś widziałem ten patent i zdało egzamin, drugi pomysł to do wody z płynem do mycia naczyń bądź innym podobnym, który ma właściwości odtłuszczające, dodać trochę około 50 gram denaturatu. Oczywiście po każdej z opcji trzeba umyć szyby płynem do mycia okien.
Ale to nie da efektu jeśli nie wyeliminujesz najpierw problemu..
Posprawdzaj tak jak już pisali chłopaki czy nie stoi nigdzie woda na dywanikach itp
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-12-30, 22:16
mazi30, ja nie chcę więcej krakać bo robota przykra ale jednak licz się z tym że powoli zaczyna cieknąć nagrzewnica, trzeba się dobrać głębiej pod deskę, dokładnie nie wiem jak to jest rozwiązane w mk4, ale w starszych nagrzewnica jest w plastykowej jakby puszczce. Zeby ją wymonotowac całą to kupa roboty, ale żeby sprawdzić szczelność wystarczy z tej puszki przednią ściankę odkręcić i tam już zobaczysz.
Wysłany: 2012-01-02, 23:41
właśnie dziś strzeliła mi nagrzewnica, w 19-letnim Vento. Ponieważ już wymieniałem nagrzewnicę w Golfie III ściągając całą deskę to teraz w swoim spróbuję ją wymienić bez zdejmowania całej deski, może obalę mit że się nie da i wówczas porobię trochę fotek bo coś mi świta.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-03, 11:51
pablomed napisał/a:
właśnie dziś strzeliła mi nagrzewnica, w 19-letnim Vento. Ponieważ już wymieniałem nagrzewnicę w Golfie III ściągając całą deskę to teraz w swoim spróbuję ją wymienić bez zdejmowania całej deski, może obalę mit że się nie da i wówczas porobię trochę fotek bo coś mi świta.
liczymy na fotoporadę
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę