Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1798 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2010-01-29, 19:55
dostałem ostrzeżenie za jeden wulgaryzm a ktoś kto pisze od rzeczy i naraża innych na niepotrzebne koszty jest bezkarny...we dupie mam takie forum. Żegnam kolegów.
[ Dodano: 2010-01-29, 19:57 ]
tzn proszę o usunięcie mojego profilu bo nie wiem jak to zrobić
Silnik: 1,8 GL AAM+LPG Pomógł: 36 razy Wiek: 27 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 682 Skąd: wójcice
Wysłany: 2010-01-29, 22:32
kinooperator4 napisał/a:
witam kolegów
mam problem podobny do waszego tyle tylko że jak stoje czy jade to żadna różnica temp stoi cały czas w tym samym miejscu dziś na postoju troszke go popiłowałem nieco ponad 2500 obrotów i temp sie troszke podniosła ale cóż za tym idzie w kabinie słabe ogrzewanie ,wąż górny od chłodnicy stopniowo sie rozgrzewa gdy jednocześnie dolny zimny jak lód.Próbowałe i odpowietrzania i zmiany płynu boje sie tylko zabrać za termostat nigdzie nie moge znaleźć opisu jak to zrobić szybko i sprawnie
Prosze o jakieś foto jak ktoś posiada
A silnik 1.4 kat AAM
no kolego musze przyznać racje ktoś mnie wprowadził w błąd
ale już wiem sprawdzałem naklejke w bagażniku to jest AEX
a tamte dane kolega pokazywał wedłuk rocznika z tej tabeli:
http://www.vwgolf.pl/dane.../dane-silnikow/
rozwazylem kolegow podpowiedzi i wymienilem termostat i czujnik temperatury.
i zeczywiscie autko jak nabiera temperatury robi sie gorny waz cieply, jak zeczywiscie jest goracy otwiera sie termostat i waz ktory jest od niego do chlodnicy(dilny) robi sie cieply puzniej goracy i wlacza sie wentylator.to jest wedlug mnie ok.
problem polega na tym ze jak zalozylem nowy czujnik ten przy termostacie czteropinowy z zoltym paseczkeim(bo taki mialem wczesniej) to wskazania na desce bardzo mnie wystraszyly: wedle wskazan na desce termostat otworzyl sie przy okolo 112 st. a wentylator wlaczyl przy 115st i tak sie utrzymuje calu czas w czasie jazdy. czyli zachowanie termostatu i wentylatora w miare normalne, tylko te wskazania.
zalozylem spowrotem stary czujnik i wskazania jak przed zmiana czyli 70st termostat sie otwiera a tak przy73-75 wlacza sie wentylator.
i teraz chcialem zapytac czy ma jakies znaczenie kolor paska na czujniku i jaki powinien byc?
Siemka dzis zasłoniłem sobie chłodnice jade do szkoły 20 km i po przejechaniu 15 mam dopiero ciepły silnik tak z 70 C wiec się zobaczy jutro jak to bezie
1.9 tdi gt
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-11-26, 20:21
Jak do wymiany termostat to przestrzegam przed francuskim Vernetem - sa do bani, nie nadaja sie do VW. Jedynie niemiecki Wahler daje rade, ale kupiony w ASO, w sklepie to ruletka z tymi termostatami, albo kupisz i bedzie dobry albo kupisz 3 sztuki, z ktorych 2 beda do wyrzucenia.
Silnik: odpala.. Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 235 Skąd: ZSL , Koszalin
Wysłany: 2011-11-27, 10:59
Mi po przejechaniu niecałych 4 kilometrów wskazówka dobija do 90'C i tak sie chciałem właśnie zapytać czy to normalne i czy przypadkiem ja też nie mam walniętego termostatu...
Mi po przejechaniu niecałych 4 kilometrów wskazówka dobija do 90'C i tak sie chciałem właśnie zapytać czy to normalne i czy przypadkiem ja też nie mam walniętego termostatu...
Jeżeli dobija i tam zostaje, to jest wszystko dobrze.
Benzyniaki się tak szybko nagrzewają. Mój tata ma Carismę 1.8 i tam 90* łapie po jakichś 2 km...
A mój TDI dopiero po jakichś 7 - 10 km (zależy od temperatury powietrza)