Witam
Mam taki problem samochod pokazuje na komputerze powiedzmy temp. 86-90 stopni a na wskazniku normalnym z lewej strony wskazowka stoi ciagle na 80 i dalej nie idzie.to pierwszy problem grudgi to ze gdy wlaczam nawiew na cieply to przy temp 90 grzeje slabo cieplym powietrzem na predkosci 2 a gdy przelacze na 3 i 4 to leci calkiem chlodne powietrze.
jesli ktos wqie jak to naprawic i jaka jest tego przyczyna prosze o pomoc i konkretna odpowiedz.
pozdrawiam
Silnik: 1,6 ABU + LPG 55kw Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 167 Skąd: Łódzkie
Wysłany: 2008-11-24, 17:18
wskaźnik na komputerze pokazuje CI temperaturę oleju w silniku z tego co wiem, a nie cieczy chłodzącej której temperatur pokazuje wskaźnik analogowy (wskazówka z boku ) myślę, że musisz sprawdzić płyn chłodniczy cały układ chłodzenia termostat chyba głównie jest odpowiedzialny za temp.cieczy chłodzącej. To tyle mojej wiedzy niech lepsi mechanicy pokierują Cię dalej
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1798 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-24, 17:19
co do wskazań temperatury to tak już jest że nie są one za dokładne w naszych golfikach...a co do słabego grzania to najpierw sprawdź węże od nagrzewnicy tzn zagrzej silnik, włącz ogrzewanie na max i idź pod maskę sprawdzić temperaturę tych węży od nagrzewnicy - jeśli są gorące to zwalone będzie coś z układem sterowania nawiewem a jak są chłodne to może być przytkana nagrzewnica i jest za słaby obieg płynu...mam nadzieję że nie masz za mało płynu w układzie bo to też czasem może być przyczyną zapowietrzenia nagrzewnicy