Wysłany: 2010-10-19, 22:29 Nie dziala klimatyzacja
Witam.
Kupilem golfa w ktorym nie dziala klima. Wg poprzedniego wlasciciela byla nabijana nie dawno.
Efekt jest taki, ze po wcisnieciu "AC" nie zapala sie dioda. Sprawdzalem bezpieczniki i sa ok, ze schematu widzialem, ze jest jakis przekaznik (R1) czy mozna go jakos sprawdzic?
Ewentualnie gdzie idzie napiecie z przycisku? Wyczytalem, ze chyba do kompresora i tam powieniem sprawdzac napiecie ale nie jestem pewien.
Z gory dzieki za odpowiedz.
A miałeś włączony nawiew Żeby klima się odpaliła, nawiew musi być włączony przynajmniej na 1-wszy bieg
log napisał/a:
Efekt jest taki, ze po wcisnieciu "AC" nie zapala sie dioda.
Jeżeli powyższy sposób nie pomoże, to sprawdź czy zapala się dioda pod przyciskiem od wewnętrznego obiegu.
Jeżeli ona się zapali, to zostaje tylko brak "chłodziwa" (nie wiem dokładnie co oni tam wlewają ), jest zabezpieczenie które nie pozwala włączyć się kompresorowi jeżeli układ nie jest zalany, ale nie pamiętam, czy dioda od klimy się wtedy zapala, czy nie.
log napisał/a:
Wg poprzedniego wlasciciela byla nabijana nie dawno.
Rzeczywiści mógł nabić, ale jeżeli układ jest nieszczelny, to "chłodziwo" się ulotniło
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-10-21, 22:39
log, od klimy masz przekaźnik jeden ten R1 oraz masz sterownik wentylatorów pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego, a także kilka czujników ciśnieniowych i temperatury, to są dość złożone sterowniki i możesz sprawdzić jak się połapiesz w schematach które znajdziesz w necie bez problemu. A póki co proponuję zwyczajnie podać na krótko napięcie do sprzęgła kompresora prosto z aku i w tym momencie klima ma zacząć chłodzić po odpaleniu silnika oczywiście, bedziesz wiedział czy rzecz podstawowa czyli kompresor jest sprawny i wówczas jest sens pogrzebać samemu w elektronice. Przekaźnik się nie psuje, może zepsuć się sterownik pod zbiorniczkiem jak się na niego parę razy płynu wylało przy nalewaniu albo po awarii
Okazalo sie, ze wystarczylo nabic klime (180zl za nabicie i sprawdzenie szczelnosci ukladu).
Klima nie wlaczala sie bo jesli uklad jest pusty to klima sie nie wlacza (zakladam, ze chodzi o zabezpieczzenie pompy przed praca "na sucho").
ja miałem taki przypadek jak kolega pisał..nabiłę klime 2 miesiące i zdechła potem kontrolka od tego włącznika AC mi wariowała sama się włączała a nawiew nawet nie był włączony