logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Nawiewy
Autor Wiadomość
rj109 

Silnik: ABE
  Wysłany: 2011-08-11, 13:23   Nawiewy

Witam!!!
Mam problem z nawiewami tego typu że jak ustawie pokrętło żeby wiało na szybę to nie odcina nawiewu na nogi. Po nogach ostro wieje a na szybę prawie wogóle.
A gdy ustawie nawiew na kratki i kółeczkiem zamknę nawiew w kratce nad radiem to zaczyna coś świstać - "gwizdać".
Czy da się coś poradzić bez zdejmowania deski rozdzielczej ??

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-08-12, 07:04   

Prawdopodobnie coś się dzieje z linkami, spadły z zaczepow i nie przesuwają klapki dlatego gdy przekrecasz pokretlem na szyby to dmucha na nogi,
Albo istnieje jeszcze opcja że uszczelka, gąbka sparciala, rozsypałą się i przepuszcza powietrze.

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

rj109 

Silnik: ABE
Wysłany: 2011-08-12, 07:42   

a gdzie znajduje się ta uszczelka ??

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-08-12, 08:57   

Na klapce która przełączą nawiew, zdejmił może na początek panel sterowania pokretel i zobacz czy pancerz linek się nie zsumol, jeżeli tam będzie wszystko ok. To moim zdaniem nie pozostaje ci nic innego jak dobrać się głębiej aż do tej klapki i tam szukać przyczyny.

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-08-12, 20:16   

Jak przy pokretlach linki sa przyczepione to popatrz od dolu na obudowe nawiewow. Najlepiej jakbys wyjal srodkowy tunel i nawiewy naa nogi, wtedy dostaniesz sie do dolnych zaczepow linek. Linka, ktora steruje nawiewem na nogi jest centralnie od samego dolu w pozycji chyba pionowej.

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

grh88 

Silnik: 1.8 75
Wysłany: 2011-12-14, 12:08   

Witam nie chce kolejnego tematu zakladac a mam dosc podobny problem a dokladnie tak ze jezeli przekrecam nawiew na szybe to praktycznie w ogole nie dmucha na szybe cos wydostaje sie ale nie z nawiewu skierowanego na szybe tylko ze srodkowego dodam tez ze jak ustawiam ten nawiew na szybe to tak jakby przeskakiwalo mi to pokretlo nie idzie latwo lekko oporuje dodam tez ze juz ten panel wyciagalem linki chyba sa na swoim miejscu bylbym wdzieczny za jakie kolwiek rady gdyz strasznie szyba mi paruje i srednio wygodnie jest jechac i co chwile wycierac szybe :p dodam jeszcze ze auto ma klimatyzcje

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2011-12-14, 13:06   

grh88 napisał/a:
ze jak ustawiam ten nawiew na szybe to tak jakby przeskakiwalo mi to pokretlo

Kolego na bank masz pęknięta plastikową oś, na której trzyma się kółko zębate to po prawej stronie leżące w poziomie. Miałem to u siebie już 2x, wiec raczej tylko wymiana pokrętła na drugie Cię ratuje.
Jak zdemontujesz to kółko zauważysz, że oś, na której trzyma się kółko jest pęknięta, wtedy jedno kółko odchyla się od tego pionowego i zaczyna przeskakiwać na ząbkach.

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

grh88 

Wysłany: 2011-12-14, 15:15   

prezesik25 napisał/a:
grh88 napisał/a:
ze jak ustawiam ten nawiew na szybe to tak jakby przeskakiwalo mi to pokretlo

Kolego na bank masz pęknięta plastikową oś, na której trzyma się kółko zębate to po prawej stronie leżące w poziomie. Miałem to u siebie już 2x, wiec raczej tylko wymiana pokrętła na drugie Cię ratuje.
Jak zdemontujesz to kółko zauważysz, że oś, na której trzyma się kółko jest pęknięta, wtedy jedno kółko odchyla się od tego pionowego i zaczyna przeskakiwać na ząbkach.

no tak myslalem ze jest tam cos pekniete ale jak zdjelem nic nie bylo widac aby bylo uszkodzone ale zapewne jest tak jak mowisz a jezeli chodzi o wymiane musze caly mechanizm wymienic czy da sie to jakos osobno dostac? jak mozesz odeslij mnie gdzie takie cos moglbym dostac dzieki za pomoc :)

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2011-12-14, 15:25   

nawiew musisz kupić cały, bo oś pod kółkiem zębatym to jedna całość. Polecam nasze forum lub allegro.

grh88 

Wysłany: 2011-12-14, 17:45   

prezesik25 napisał/a:
nawiew musisz kupić cały, bo oś pod kółkiem zębatym to jedna całość. Polecam nasze forum lub allegro.

sory ze tak glowe zawracam ale chce sie do konca upewnic to chodzi o caly ten wklad taki jak tutaj jest ? http://allegro.pl/vw-golf...1941520037.html

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2011-12-15, 00:32   

Jeżeli masz klimę to te pokrętła będą dobre, natomiast pokrętła bez klimy mają "0" na godzinie 5 ( patrząc na tarcze zegara ) i są o wiele tańsze.
Za 50 zeta będziesz miał kompletne pokrętła.

grh88 

Wysłany: 2011-12-16, 14:48   

No właśnie mam klime niestety(w tym przypadku) dzięki za odpowiedz

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu