Wysłany: 2012-01-25, 13:41 nawiew raz dmucha raz nie
Mam problem z nawiewem a mianowicie działa na wszystkich biegach ale ciągle leci zimne. Zdarza się, że leci letnie powietrze ale tylko wtedy kiedy mam bardzo podniesione obroty a jak już stoję w korku czy coś to normalnie w ogóle nie grzeje nic. Pod dywanikami mam sucho dodam. mało tego nie osiąga on temperatury wyższej niż 70 stopni nawet po dłuższej drodze czy w trasie. Czy ta temperatura ma związek z ciepłem czy problem tkwi w nagrzewnicy?
Pomóżcie bo ja zamarznę w tym aucie.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 120 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2789 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-25, 19:23
slawek5t napisał/a:
Na poniżej 70 stopni nie będzie leciało gorące powietrze.
Przy tej temperaturze przynajmniej ciepłe powinno lecieć, nie musi lecieć gorące, a tu nie leci w ogóle, także nie widzę sensowności wymiany termostatu. W czym leży problem już opisałem wyżej.
_________________ Jeżeli brak ąćęłśóźż - to piszę z Nokii
REGULAMIN
a może na przysłonach nie masz już gąbki i miesza się powietrze z zimnym mi by to pasowało do tej usterki bo piszesz że jak masz większe obroty to zaczyna lekko grzać
trzeba rozebrać tą skrzynkę gdzie masz nagrzewnicę i zreperować te klapki w środku naklejając tam kawałek filcu lub innego materiału
Zapchana nagrzewnica też może być ale możesz to łatwo sprawdzić w komorze silnika masz dwa węże od nagrzewnicy co wchodzą do kabiny, sprawdź czy są jednakowo ciepłe
Silnik: 1.9 TDI 90 KM Pomógł: 2 razy Wiek: 22 Dołączył: 14 Cze 2011 Posty: 488 Skąd: Bytów
Wysłany: 2012-01-26, 10:39
prezesik25 napisał/a:
Przy tej temperaturze przynajmniej ciepłe powinno lecieć,
Przeczytaj mój post Wykluczyłem to ?
Tak czy inaczej z termostatem coś nie tak bo silnik powinien mieć blisko 90 stopni a nie 60.
Ja miałem podobnie : padł termostat , silnik nie osiągał nawet 65 stopni i ledwo co letnie leciało.
A teraz jest niższa temperatura na zewnątrz więc jest jeszcze gorzej z dogrzaniem silnika.
Mój golfik teraz trzyma 90 stopni i w środku tak gorąco, że musze mieć na najniższym biegu dmuchawe. - prawidłowo.
A wtedy to marzłem nawet gdy na zewnątrz było +7 stopni.
Nie jest wykluczone, że masz rację, ale ja zacząłbym od termostatu, jest to niedrogie i zarazem koniecznie, bo nie można jeździć na zimnym silniku. Chyba się ze mną zgodzisz prawda ?
Ja miałem troszkę odwrotny problem, bo cały czas u mnie leci ciepłe powietrze, jak chcę zimne to muszę łapę pod dechę włożyć i tam jedną dźwigienkę przesunąć. Zobacz czy ona u Ciebie działa, jest pod deską, mniej więcej po środku auta, przy samym tunelu auta, który tam leci.