Witam mam pytanie mam od niedawna Golfa 3 1,4 z gazem . Gdy wlacze zimny nawiew na szybe to jest on wyczowalny ,a gdy przelacze na cieply to prawie wcale nie dmucha no i ciepla tez nie czuc . dopiero dolaczylem do waszego forum i prosze o rade .
Dzieki za odpowiedz ja juz przeczytalem te posty i jedyne co przychodzi mi do glowy to to,ze nagrzewnica zabila sie kawalkami tej gabki .tylko czy jest jakis sposob zeby to sprawdzic nie demontujac calej deski
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-24, 19:39
Marecki napisał/a:
tylko czy jest jakis sposob zeby to sprawdzic nie demontujac calej deski
nie
Sprawdź jeszcze mocowania wszystkich linek, szczególnie tą nad nogami pasażera, może masz zamkniętą klapkę dopływu świeżego powietrza i cały czas masz obieg zamknięty, wtedy też nie będzie leciało ciepłe powietrze.
ps. niebieska linka jest od klapki sterującej ciepłe/zimne, pozostałe są czarne.
Oczywiście trzeba zanurkować pod kierownicę, aby zobaczyć wszystkie linki sterujące.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Co do tego swiezego powietrza to czy jest jakis przelacznik bo moja zonka jezdzi astra i tam jest obieg zamkniety i powietrze z zewnatrz a w golfie nie zauwazylem
Najpierw wyciągnij filtr pyłkowy i zobacz czy jest jakiś efekt (filtr jest w podszybiu). W golfie 1.4 nie ma czegoś takiego jak obieg wewnętrzny, tu można tylko zmknąć dopływ ale do chwili jak nie włączysz wentylatora. Włączenie automatycznie otwiera dopływ powietrza z zewnątrz.
linka niebieska działa OK wyjęcie filtra kabinowego nic nie dało.Zdemontowałem więc tą część nawiewu z wentylatorem . przy nagrzewnicy były liście odkurzyłem je nagrzewnica jest gorąca . Po złożeniu dmucha trochę mocniej ale z nawiewu leci lekko ciepłe powietrze ,a powinno gorące .dodam że gąbka na klapce rozdzielającej ciepło zimno jest cała.Czy można dostać się do nawiewu na szybę przez kratki nad radiem bo może coś tam jest nie tak .
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-25, 20:50
Marecki napisał/a:
Czy można dostać się do nawiewu na szybę przez kratki nad radiem bo może coś tam jest nie tak .
Niestety tam się nei dostaniesz, trzeba zdemontować całą deskę.
Wg mnie to klapka ciepłe/zimne nie domyka się jak było u mnie - dwa wkręty blokowały ruch, wtedy leciało tylko letnie.
ja rozpołowiłem nawiew i ta klapka ciepłe zimne działa prawidłowo.tylko że przez nagrzewnice słabo dmucha na szybę więc coś za nią blokuje powietrze chyba że sama nagrzewka stawia taki opór
Wysłany: 2012-01-25, 21:21
Wg mnie niedrożne kanały na szybę lub źle ustawione pancerze linek w mocowaniach.
Cięgno sterujące klapką nogi/szyba jest po lewej stronie obudowy nawiewów, linka jest ustawiona w pozycji pionowej od góry.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę