logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Letnie powietrze
Autor Wiadomość
mazi30 

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2011-11-09, 19:42   Letnie powietrze

witam ponownie, umęczyłem się niemiłosiernie ale wymieniłm nagrzewnice (wolałbym silnik wyciągnąć niż to badziewie ), teraz problem pary znikł, jednakże strasznie śmierdzi jeszcze z nawiewu podczas puszczania cieplego powietrza ale podejrzewam, że to przez tą starą nagrzewnicę i tłuste wloty! nagrzewnica grzeje ale to nie jest takie ciepło jak było wtedy, jakoś to się ureguluje ktoś wie?? to jedna sprawa a druga to taka, że wąż idący od chłodnicy górny jest gorący tak jak być powinno ale ten dolny powinien być ciepły a jest zimnawy?? dodam, że podczas wymiany jak go zacząłem testować temp. doszła do 90 nawet troche więcej i potem na postoju bez wentla sama spadła?? coś tam się zapowietrzyło ktoś wie??
http://www.golf3.pl/topic...cc15545a1#86099

kusiu 
Kusiu

Silnik: 1.9 TDi (1Z)
Wysłany: 2011-11-09, 21:15   Re: Letnie powietrze

mazi30 napisał/a:
nagrzewnica grzeje ale to nie jest takie ciepło jak było wtedy, jakoś to się ureguluje ktoś wie??

Jeżeli jest to nagrzewnica używana, to może być problem w tym, że jest trochę przytkana. Sprawdź, czy wężyk wchodzący jak i wychodzący są ciepłe. Jeżeli tak, to za czasów astry u mnie problem tkwił w czym innym. Po wymianie nagrzewnicy, krzywo ją obsadziłem i klapka od ciepłego powietrza nie otwierała się w pełni.

mazi30 napisał/a:
druga to taka, że wąż idący od chłodnicy górny jest gorący tak jak być powinno ale ten dolny powinien być ciepły a jest zimnawy??

Chłodnica zapchana, lub termostat nie został otwarty.

mazi30 napisał/a:
dodam, że podczas wymiany jak go zacząłem testować temp. doszła do 90 nawet troche więcej i potem na postoju bez wentla sama spadła??

W tym momencie musiał otworzyć się termostat, wtedy silnik dostaje zimnego plynu i temperatura troche spada. Czasami też włączenie gorącego nawiewu sprawia, że temperatura spada :P

Edit: Smród może pochodzić z okolic filtra kabinowego, jeżeli jest stary, lub zagrzybiałego układu nawiewu :)

mazi30 

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2011-11-09, 21:30   

nagrzewnica jest nowa, obsadziłem ją chyba dobrze wskoczyła w swoje zatrzaski, oba te węże wchodzący i wychodzący są gorące, co do reszty może faktycznie termostat się wtedy otworzył i pozedł zimny płyn, a do tego nawiew też chodził, wiec temperatura tak jak piszeszmogła spaść, ale TO NIE ZMIENIA FAKTY ŻE DALEJ LECI LETNIE POWIETRZE!!!
http://www.golf3.pl/topic...cc15545a1#86099

kusiu 
Kusiu

Silnik: 1.9 TDi (1Z)
Wysłany: 2011-11-09, 21:33   

mazi30 napisał/a:
nagrzewnica jest nowa, obsadziłem ją chyba dobrze wskoczyła w swoje zatrzaski, oba te węże wchodzący i wychodzący są gorące, co do reszty może faktycznie termostat się wtedy otworzył i pozedł zimny płyn, a do tego nawiew też chodził, wiec temperatura tak jak piszeszmogła spaść, ale TO NIE ZMIENIA FAKTY ŻE DALEJ LECI LETNIE POWIETRZE!!!

Oryginalna nagrzewnica zapewne była miedziana ( w astrze taką miałem oryginalną ), nowa była już aluminiowa i nie dawała takiego samego ciepła... Może to wina własnie materiału.. ?

Edit: Masz pewność, że przy kręceniu pokrętłem ciepło/zimno klapa porusza się w swoim pełnym zakresie?

Edit2: Znalazłem w necie takie coś
LINK
Może w golfie jest podobnie?

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-11-09, 22:36   

Kolego a patrzyłeś, czy nie rozleciały się przypadkiem te gąbki na klapce ciepłe/zimne?

Foto tego elementu znajdziesz w poniższym temacie:

http://www.golf3.pl/topic...ogi-vt33910.htm

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

MTi 

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2011-11-11, 00:13   

gąbki .. jak u mnie ... niestety czeka cie ponowne rozbieranie całego kokpitu. . .

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu