logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
leci ciepłe powietrze na nogi
Autor Wiadomość
prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-06-15, 15:58   leci ciepłe powietrze na nogi

Witajcie!

Wiem, że nagrzewnica w golfie 3 ma cały czas przepływ płynu, zamykanie ciepłego powietrza sterowane jest klapką (niebieska linka).
Czy to możliwe, że klapka blokująca ciepłe powietrze od nagrzewnicy nagrzewa się w takim stopniu, że ogrzewa lecące zimne powietrze? Czy jest gdzieś nieszczelność?
U mnie pokrętło skierowane jest na pozycję "zimne", lecz nadal czuć letnie powietrze lecące z kanałów wentylacyjnych... nawet wieczorem, gdy deska nie jest nagrzana od słońca.
Z lekka jest to mały dyskomfort podczas jazdy wieczorem, gdy na zewnątrz jest chłodne rześkie powietrze, a tu z nawiewu leci letnie i w aucie robi się "parówa".

Mam zamiar zdemontować w sobotę całą deskę, aby dobrać się do klapki sterującej powietrzem "ciepłe/zimne".
Wg mnie jest to przyczyna starzejących się gąbek uszczelniających znajdujących się na klapkach sterujących lub coś blokuje domykanie się klapki - spróbuję wcisnąć tam rurę od odkurzacza.

Co o tym sądzicie?

Przy okazji wymienię nagrzewnicę na nową, bo ta ma już prawie 20 lat :)

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

Sekate 

Silnik: 1.8 ABS + LPG było
Wysłany: 2011-06-15, 16:37   

Niekoniecznie musisz wszystko rozbierać ;)
U mnie pokrętło zimne-ciepłe nie działa prawidłowo tzn: jak przekręcam na ciepłe to jest wszystko ok, a jak na zimne nic się nie dzieje. Muszę rękę włożyć pod deskę (najlepiej od strony pasażera) i tam pociągnąć do siebie linkę odpowiedzialną za to (jest na oko na samym środku deski). Może to problem tej natury, chociaż u mnie i tak leci dość letnie powietrze - tak jak u Ciebie, czyli możliwe, że również podłączam się do tematu ;)

Imo, z tymi gąbkami chyba musi być nie tak. U mnie co jakiś czas pojawiają się w nawiewach... kruszą się skubane :/

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2011-06-15, 17:08   

Sekate napisał/a:
Muszę rękę włożyć pod deskę (najlepiej od strony pasażera) i tam pociągnąć do siebie linkę odpowiedzialną za to (jest na oko na samym środku deski). Może to problem tej natury
u mnie linki są OK, problem ze szczelnością domykania przez klapkę.

[ Dodano: 2011-06-15, 18:11 ]
Sekate napisał/a:
Imo, z tymi gąbkami chyba musi być nie tak. U mnie co jakiś czas pojawiają się w nawiewach... kruszą się skubane :/
więc chyba czas "poprawić/naprawić fabrykę". Mam gąbkę, którą ewentualnie pociacham cieniutko i będę przyklejał.
Ale pierw muszę wszystko ze środka wyciągnąć na "stół operacyjny". Mam nadzieję, że pójdzie dobrze, "operacja się uda i pacjent przeżyje" :lol: gorzej, jakby "operacja się udała, a pacjent nie przeżył" :mrgreen:

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2011-06-15, 17:44   

klapka ma trzy duże dziury zaklejone podobną gąbką, rozpada się po latach, efekt: ciepło w lecie zimno w zimie. Dziury trzeba zakleić, moz na nawet taśmą klejącą ale wtedy powietrze hałasuje bardziej, propnuję piankę z podstawki pod mysz.

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2011-06-15, 17:57   

Czyli i tak trzeba całość nawiewów wytargać za zewnątrz... Bo można byłoby zdjąć kanał od dmuchawy, wtedy jakieś tam dojście jest ale "na macanego"..?

Piaggio 

Silnik: TDI AFN ++
Wysłany: 2011-06-15, 23:19   

prezesik25 napisał/a:
Wg mnie jest to przyczyna starzejących się gąbek uszczelniających znajdujących się na klapkach sterujących lub coś blokuje domykanie się klapki

Tez bym na to stawiał, tak czy siak aby dobrze to zrobic konieczne chyba bedzie rozebranie dokładne obejrzenie i usczelnienie, i problem napewno zniknie, pifko w reke i spokojnie i powoli a napewno obadasz i uzdrowisz nawiew :-)

http://www.golf3.pl/topic...4007.htm#219258

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2011-06-16, 07:39   

pablomed napisał/a:
klapka ma trzy duże dziury zaklejone podobną gąbką, rozpada się po latach, efekt: ciepło w lecie zimno w zimie.
też o tym myślę ;)

ta gąbka się wykrusza a jeszcze można sprawdzić czy te klapy sterujące się domykają prawidłowo

!! REGULAMIN FORUM !!

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Wysłany: 2011-06-18, 14:22   

Dziś zabrałem się za demontaż deski.

Wyciągnąłem cały nawiew, rozpołowiłem go i co zobaczyłem? - dwa wkręty, które blokowały domykanie klapki "zimne-ciepłe".

Teraz już klapka chodzi prawidłowo, lecz muszę jeszcze zdjąć tą gąbkę i okleić na nowo gąbką.
Do tego celu użyję mocnej taśmy dwustronnej lub kleju butapren i pianki z paneli podłogowych.

Niedługo dalsza część fotek. Zjem obiad i działam dalej.

[ Dodano: 2011-06-18, 21:56 ]
edit:

Klapka oklejona pianką do paneli za pomocą kleju Reinz

no i porządek z kablami czas zacząć

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu