Wysłany: 2010-12-24, 15:59 kreca sie wentylatory po przekreceniu kluczyka climatornic
mam problem po przekreceniu kluczyka kreca sie wentylatry moj golf III TDI 1z
co moze byc przyczyna? doda ze uklad klimy nie nabity jest.. vag nie wskazuje bledow..
to moze byc sterownik wentylatorow uszkodzony?
Wentylator układu chłodzenia jest uruchamiany przez czujnik temperatury umieszczony w chłodnicy. Kluczyk nie ma z tym nic wspólnego. Jeżeli silnik nagrzeje się powyżej określonej temperatury, to wentylator włączy się nawet po wyjęciu kluczyka. Ale na nigdy przy zimnym silniku. Sprawdź, czy jest wpięta wtyczka do czujnika w chłodnicy, a może być też doczepiony jakiś "lewy" kabelek do wentylatora, bo wygląda, że ktoś coś pokombinował, np. żeby ominąć uszkodzony czujnik.
Ostatnio zmieniony przez jerro 2010-12-24, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Ze schematu wynika, że zasilanie idzie z plusa (+) akumulatora (47) poprzez termowyłącznik (89) na silnik wentylatora (90) i dalej do masy(-) i nie przechodzi przez kostkę stacyjki (48). Skąd więc napięcie po za termowyłącznikiem po przekręceniu kluczyka? Przykro mi, ale więcej nie mogę pomóc na odległość.
http://www.fotosik.pl/pok...31261309bb.html
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-12-24, 23:45
jerro napisał/a:
Skąd więc napięcie po za termowyłącznikiem po przekręceniu kluczyka?
stąd że nie tylko jest włącznik w chłodnicy, jest jeszcze sterowonik wentylatorów który uruchamia je na podstawie sygnału od klimy albo od dodatkowego czujnika temperatury, jest więc mnóstw rzeczy do sprawdzenia, żeby od czegoś zacząć - podmieniłbym na początek ten sterownik, na pewno uda się pożyczyć z zastrzeżeniem oddania