Wysłany: 2010-02-26, 18:59 Koszt WYMIANY kompresora klimatyzacji golf III ?
Mianowicie ostatnio dzwoni mi łożysko kompresora i niedlugo padnie.
chce to wymienić i moge wziąc od znajomego taniej drugi kompresor używany i poprostu wymienić.
Tylko problem jest jeden.
Ile mogą wołać za zmiane kompresora? bo tam dochodzi nabicie klimy...
Ktoś poradzi? czekam na radę.
A może co innego zrobić? pomocy
mam już spore doświadczenie w mechanice ale nigdy nie miałem styczności z klimatyzacją
Czy jest możlowisc zebym np sam go wymienił?
Nie zależy mi teraz na nabijaniu klimy tylko na wymianie zeby to łożysko sie nie rozpadlo. Te rurki bym jakoś zabezpieczył i zostawił to serwisantom na później bo aktualnie nie mam kasy.
Dam sobie rade?. Jak te rurki są przymocowane? na pierścienie czy jakoś inaczej
Silnik: 2.0 2e Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Warszawa/Babice/Koczargi
Wysłany: 2010-02-26, 19:21
te rurki są aluminiowe ( aluminum sie utlenia) i są 2 opcje albo sie odkręci albo nie. jak sie ukręci trzeba bedzie zarobić nowe końcówki a jak sie odkręci to luz. Zdejmujesz pasek wielorowkowy, odkręcasz 2 śróby które trzymaja kompresor, i 2 rurki te co idą do kompresora( tu własnie jest ten problem co sie uda albo nie
Dobra dzieki:)
Jak jutro znajomy dostanie kompresor to zrobie to i odłoże nabicie klimy na później bo i tak przez najbliższe 2miesiące będzie zimno;p
Dzięki za pomoc i rozwianie wątpliwości !
Pozdrawiam
mssfilmstudio, jeśli chodzi o odkręcanie węży przy sprężarce to nie ma obawy z ukręceniem śrub bo odkręcasz jeden imbus i schodzi taka łapka co trzyma te 2 węże przy kompresorze, natomiast jeśli miał byś odkręcać węże przy chłodnicy klimy lup przy parowniku wtedy trzeba uważać, najlepiej palnikiem podgrzać śruby i ładnie pięknie się odkręca, ja parę razy tak odkręcałem i nic nie popsułem.
pablomed napisał/a:
mssfilmstudio, nie zostawiaj klimy nie nabitej, skąd wiesz ile wilgoci wlezie do układu, ile jest jej w sprężarce. Szkoda roboty sobie popsuć.
Dokładnie, lepiej wymienić samemu kompresor złożyć wszystko do kupy i jechać na odgrzybianie i nabicie, koszt to jakieś 150-200zł
A i jeszcze jedna rada jak masz teraz nabitą klimę to wypuść z niej po mału ten gaz co w niej jest, ja na szrocie robię to brutalnie przecinając węże ale parę razy zimno walnęło mi po łapach
Silnik: 1.8 ABS 90 KM Pomógł: 12 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 684 Skąd: PGO
Wysłany: 2010-02-27, 19:43
kolego zrob to samemu
tylko pierw spusc gaz z ukladu i jak odkrecisz weze to na nich sa gumowe oringi - nie zgob ich bo bedzie Ci gaz uciekal jak ja ponownie nabijesz najlepiej by bylo jak pojedziesz nabic klime to powiedz serwisantom zeby Ci odrazu te oringii wymienili