Wysłany: 2009-07-31, 18:25 Koło pasowe kompresowe nie działa.
Dzis bylem u mechanika gdyz od pewnego czasu mam dziwne dzwieki pod maska tak jakby ptaszki ćwierkały Zajzal pod maske i powiedzial ze koło pasowe kompresora nie kreci sie , natomiast po właczeniu klimy koło pasowe sie kreci lecz dzwieki nie ustepuja. Panowie i panie co moge w tej sprawie zrobic ?
Pasek po tym kole tak jakby przesowa sie a nie kreci dopiero jak wlacze klimatyzaje to kolo pasowe dopiero sie obraca. Dla mnie to dziwne ze tak mechanik powiedzial bo dla mnie odgłosy dobiegaja skad indziej.
marcinkoz2910, kolo jest jedno,ktore obraca sie caly czas, ale nie obraca wirnika pompy. dopiero jak wlaczysz klime,to pod tym kolem masz elektromagnes,ktory lapie za to kolo i wtedy juz obraca sie wirnik. Pikuś, gdyby tak bylo,ze pasek sliska sie po kole,ktore sie nie obraca,to nie wiem,czy przejechal bys nawet pol kilometra. cos ten mechanik chyba kreci
Darius ale ja to widze sam Bylem nawet przed chwila na plazy okolo 10km od zamieszkania. Gdy nie wlacze klimy to kolo pasowe nie kresi sie jak wlacze to sie kreciu. Wiec co to moze byc ?
Ale taka jest prawda. Postaram sie obrocic bez wlaczania samochodem. Ale obraca sie po wlaczeniu a gdy wylacze to przestaje. nie mam kamery bo bym nagral. Mechanik mowil ze moze cos z elektromagnesem.