Prawdopodobnie będziesz musiał wymienić mocowanie alternatora na takie w którym jest mocowanie sprężarki. W twoim przypadku będziesz musiał szukać od silników o większej pojemności, bo 1.4 chyba nie miały klimy.
bo trochę to jednak mocy żre i czym słabszy silnik tym bardziej to czuć. Na 1.8 nie dawało się już wyprzedzać.
Z całym szacunkiem killah, ale miałem i silnik 1.8 AAM w lpg i teraz mam ADZ -90KM bez lp, i obecnie nie mam żadnej różnicy czy ta klima działa czy nie-wiadomo ze to lepiej chodzi niż AAM, ale AAM'em wyprzedzałem wielokrotnie samochody bez najmniejszego problemu na działającej klimie.nie wiem jak 1.4,ale nie sądę żeby zamulał auto do niewiadomego poziomu, równie dobrze mógłby nie mieć nawiewów radia i świateł.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1098 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-06-10, 22:13
ja bym nie polecał zakładac klimy spory koszt
nowa łapa całą klima manualna
do łapy alternator pasek naciągacz
i niewiem jak zrobisz bo w każdym aucie jak włonczysz klime na wolnych to obroty skacza w góre
a zakładam że 1.4 może zdechnąc
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Silnik: za słaby
Wysłany: 2011-06-11, 05:47
k-m-r1 napisał/a:
niewiem jak zrobisz bo w każdym aucie jak włonczysz klime na wolnych to obroty skacza w góre
a zakładam że 1.4 może zdechnąc
no tak, tylko że to nie rosną obroty, bo zwiększa się obciążenie, tylko włączenie klimy daje sygnał do komputera w celu zwiększenia obrotów (żeby alternator lepiej ładował). Poza tym dlaczego 1.4 ma zdechnąć a jak się ta Twoja teoria ma do np. clio 1.2 clio z klimą - włączenie klimatyzacji powoduje wybuch silnika, bo to "tylko 1,2" dziwaczne podejście masz....
_________________ "Dwa kieliszki wystarczą. Najpierw jeden, potem kilkanaście drugich" - J.Tuwim
Moje auto -
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1098 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-06-11, 16:31
moja teoria ma sie tak jak jazda za cieżarówką 75-80km/H
czas podrurzy ale na drugiej stronie włoczamy klime i mamy przyjemny żezki popiew potem wizyta lekarza jak ktos zle urzywa klimewieksze spalanie o ile to dla kogoś jest munus to by nie kupował 1.4 ale 1.8
zresztąsą za i przeciw dla każdego każdy podchodzi tak samo
pozatym jak ma sie pojemnosc do mocy?
nasz 1.4 ma 60 km w hondzie 1.4 ma 90 km i klima oryginalnie montowana
wienc ktos kto projektował taki silnik przewidział że jest on dla mniej wymagających i mniej zamożnych ludzi by taniej go utrzymac
nie bronie nikomu zakładania klimy tylko nijak to sie ma do realnej jazdy choc by takim 1.2 którego to wydajnosci klimy nie znam .... i nie mialem do czynienia
swoją teze oprę na silniku 1.9 TDI 110 km AFN nasz golfik w 10 minut w aucie było dosłonwie zimno klima manualna i na maxa ciekawe ile zajmuje podobny efekt w clio
1 godzina?
a do tego dochodzi jazda 4 osoby i wypzedanie<chyba jak flinstonowie>
tak że sory ale mdla mnie silnik 1.2 spalający 8 litró bezyny 10 gazy bo jest klima to żadna kalkulacja przyjemnosci i komfortu jazdy
taniej wyjdzie kupic wentylator do autka na 12 V czy szarnijmy sie na atermiczne szyby lb przyciemnianie
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
honda ma silnik 16 zaworowy (oznaczenie 1.4i) a nie 8 zaworów , 8 zaworowy w hondzie (1.4 bez i) to muł ze względu na długie przełożenia, na oko jakieś 75km.
k-m-r1 napisał/a:
a do tego dochodzi jazda 4 osoby i wypzedanie<chyba jak flinstonowie>
mniejsza pojemność to krótsza skrzynia biegów, da się z tym jeździć normalnie, kwestia przyzwyczajenia.
k-m-r1 napisał/a:
nie bronie nikomu zakładania klimy tylko nijak to sie ma do realnej jazdy choc by takim 1.2
czasami jeżdżę seatem ibizą z 98 r silnik 1.0 na wielopunkcie (50km) z manualną klimatyzacją, nie zauważyłem spadku mocy po włączeniu klimy, co do spalania nie sprawdzałem