Wysłany: 2008-02-10, 12:25 Jeździmy na klimie czy nie?
Dzień dobry.
Mam otuż pytanie czy skoro klima jest w aucie to czy lepiej na niej jeździć czy nie jeżdzić, i jak to się ma do zużycia paliwa?
czy auto automatyczcnie pali więcej?
Przy wlanczonej klimie zuzycie paliwa minimialnie jest wieksze, tak samo jesli jezdzisz na swiatlach to golfik bedzie Ci wiecej palil (ale swiatelka sa obowiazkowe hI)
Jesli masz klime sprawna (tzn. bez grzyba w srodu) to czemu nie jezdzic jak jest to trzeba korzystac
Silnik: 1.6 Pomógł: 30 razy Wiek: 23 Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 635 Skąd: Radom
Wysłany: 2008-02-10, 12:40
spali nieznacznie więcej ale takie włączenie raz na jakiś czas dobrze wpływa na cały układ klimatyzacji. szczególnie na czynnik chłodniczy i sprzęgło sprężarki
_________________ Systemy lokalizacji i monitoringu pojazdów GPS tel.511 623 467
W lecie:
– o ile to możliwe - parkować zawsze w cieniu,
– przed rozpoczęciem jazdy pozostawić przez chwilę otwarte drzwi,
– na samym początku podróży ustawić chłodzenie i dmuchawę na maksimum,
– przez kilka pierwszych minut jechać z otwartymi oknami,
– nie dopuszczać do obniżenia temperatury w kabinie poniżej 22ºC.
W zimie:
– włączyć klimatyzację,
– skierować nawiew na przednią szybę,
– włączyć tryb zamkniętego obiegu powietrza (w niektórych pojazdach jest to niemożliwe wraz z nawiewem na szybę, należy wtedy przejść do kolejnego punktu),
– nastawić dmuchawę i ogrzewanie na maksimum.
Ogólnie:
– włączać klimatyzację przynajmniej raz w tygodniu (także zimą),
– dbać o pasek klinowy,
– unikać serwisów zajmujących się naprawą lodówek, nie mających właściwych narzędzi, materiałów ani odpowiedniej wiedzy.
Silnik: 1.6 Pomógł: 30 razy Wiek: 23 Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 635 Skąd: Radom
Wysłany: 2008-02-10, 12:59
kolega tyle się na produkował a ty i tak nie będziesz wiedział czy działa czy nie. najprościej sprawdzić dotykając przewodów biegnących do chłodnicy klimatyzacji jeden powinien być ciepły a drugi zimny, przy włączonej klimatyzacji na postoju powinien ciągle pracować wentylator chłodnicy. a co do grzyba to zalecam zakup preparatu w aerozolu i użycie go raz na jakiś czas. szczególnie wiosną i jesienią
_________________ Systemy lokalizacji i monitoringu pojazdów GPS tel.511 623 467
U mnie nie wali poprostu pracuje, natomiast jak włącze to wiatraki na postoju od momentu włączenia jej załączyły sie po kilku minutach a nie odrazu po wciśnieciu przycisku.
Czy to dobrze?
[ Dodano: 2008-02-10, 17:21 ]
ciekawe?
ja mam silnik 1,8 benzyna gaz
A w miescie jak w miescie zawsze bedzie wiecej jest dobrze
bemo24 [Usunięty]
Wysłany: 2008-02-10, 21:01
na trase masz dobre spalanie(mam podobne spalnie co ty) i w miescie jak to w miescie jak to napisal k@mil raz spali duzo raz mniej wiec wszytko spoko!!!!!