Silnik: 1.6 101 PS AKS Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 79 Skąd: BRZEZINY ok. ŁODZI
Wysłany: 2010-03-19, 17:18 jak wymontować tunel nawiewu ?
Mam problem z nawiewem a mianowicie gdzy ustawie pokrętło na szybe nic nie wieje , gdy ustawie na nogi tez nic nie wieje . jesli pokrętło jest ustawione na nogi i na twarz w tedy wieje tam gdzie powinno a gdy ustawie na twarz to wieje na twarz i na nogi. sprawdzałem wszystkie linki i podłączone są dobrze. myśle że problem leży w tym tunelu co idzie od wiatraka w lewą stronę ( do środka samochodu) . tam jest pierwsza przegroda i myśle ze ona jest przyczyną całego problemu ponieważ gdy troche tam pomajstrowałem powierze zaczeło lecieć na szybe , słabo ale leciało . nie wiem jak rozmontować ten tunel zaraz za wiatrakiem zeby sprawdzić czy ta przegroda jest ok . jesli ktoś wie jak to zrobić prosze o rade.
dziękuję
Silnik: 1.6 101 PS AKS Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 79 Skąd: BRZEZINY ok. ŁODZI
Wysłany: 2010-03-19, 19:07
dzięki za fotoporade. jednak doszedłem do pierwszej przegrody inaczej , a mianowiecie wystarczyło wyjąć wiatrak i włożyć tam łape . i teraz jest taki problem : gdy pokrętło jest ustawione na szybe lub na nogi to ta przegroda całkowicie zamyka odpływ powietrza od wiatraka a gdy pokrętło jest na nogi i na twarz lub na twarz to przegroda jest otwarta i wieje na nogi i na twarz ale nawetw tedy nie wieje na szybe. co robić??
dodam jeszcze ze wyjąłem z okolic filtar kabinowego 2 garscie suszonych lisci i nic nie pomogło. czy jest możliwe ze pomyliłem mocowanie linek podczas wymiany panela nawiewu bo od tamtego czsu zauważyłem ten problem
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-03-19, 19:11
kamil20 napisał/a:
gdy pokrętło jest ustawione na szybe lub na nogi to ta przegroda całkowicie zamyka odpływ powietrza od wiatraka a gdy pokrętło jest na nogi i na twarz lub na twarz to przegroda jest otwarta i wieje na nogi i na twarz ale nawetw tedy nie wieje na szybe. co robić??
masz zamienione linki.
Ta linka, która zamyka przegrodę (dopływ powietrza od wiatraka do środka) powinna być zaczepiona do lewego pokrętła (dmuchawa). Dziś u siebie to rozkładałem, więc jestem z tym na bieżąco.
Niebieska linka odpowiada za dopływ powietrza ciepłe-zimne, podepnij ją pod środkowe pokrętło.
Pozostają dwie ostatnie linki, które jak odepniesz to sam sterując ręcznie dojdziesz, która jest gdzie, obie będą podłączone do ostatniego pokrętła szyba-nogi.
Ta linka, po której wyciągnięciu na max dmucha powietrze na szybę, wtedy mocujesz ją od góry trzeciego pokrętła.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.4
Wysłany: 2012-05-15, 09:18
A pamietasz może, ktora ( od najdluzeszej do najkrotszej) gdzie idzie? Wiem że moglbym do tego dojsc sam , jednak ew. pomyłka, i ponownie rozbieranie dechy jakos mnie nie kreci.