Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2012-01-31, 19:53 jak naprawic szyberdach
witam mam problem otoz jak kazdy wie w golfikach czesto pekaja prowadnice i naprawilem sobie ladnie sposobem z forum ale mam problem bo szyberdach ladnie sie chowa pod dach ale potem jest problem z wysunieciem go (zamknieciem) poniewaz jedna prowadnica ( ten zaczep-zapadka ) podnosi sie za latwo i jedna trzyma a ta druga puszcza i szyber chce sie podnosic gdy jest schowany pod dachem jeszcze.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-01-31, 21:34
jeśli chodzi ci o tą błyszczącą część, zwiemy ją pieskiem, to winne jest odłamanie jednej lub dwóch z czterech nóżek w suwaku który przesuwa się w szynie szyberdachu i jest z tym pieskiem połączona, po odłamaniu tych nóżek część ta znajduje się za wysoko do dobrego działania, trzeba odpiąć pieska od suwaka, suwak wysunąć w tył (oczywiście zdejmowanie podsufitki), uważać bo odłamana nóżka pewnie wypadnie na odłoge a jest potrzebna. Potem przymocować nóżkę jak była nawiercając 3 otworki wiertłem ok. 1.2 mm, popzez nóżkę i suwak potem z tegoż wiertła zrobić 3 trzpienie i złoć wszystko na kleju do metalu. Powiedzmy jeszcze, czasem wystarczy założyć grubszy plastykowy pierścionek na elemencie pieska który opiera się o szynę - to pomoże do czasu odłamania następnej nóżki więc lepiej zrobić to od razu porządnie. masz to pokazane strzałką , nóżki z wąsami tez widać, mają być 4 http://www.scarab.jawnet.pl/fotki/szyber1.jpg reszte doczytaj fotka pochodzi z tego tematu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=17245
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-31, 22:27
Ja zamiast tej gumeczki nalozylem wezyk igielitowy, pozniej drugi o wiekszej srednicy, calosc przykleilem poxipolem i pieski sa na wlasciwej wysokosci i szyber smiga od naprawy
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2012-02-01, 08:29
chyba pomysl bradleya mi najbardziej pomoze ale to na wiosne teraz gromadze wiedze :d bo szyber juz ma wstawione te ulamane czesci prowadnicy w prowadnice (szlifierka i dopasowanie w srodek) tylko wlasnie ten "piesek" mi problemy robil
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-02-01, 21:52
trojeczkaGT, ktoś w necie bawił się dorabianie tych suwaków na frezarce na zamówienie, nie mogę teraz znaleźć może tobie się uda, inaczej tylko coś ze szrotu albo szukaj w dziele giełdy jeśli ktoś ma niesprawny szyber to może ci tą część wyjmie, oczywiście na wypadek jakby zakładanie rurki nie wystarczyło na długo