Wysłany: 2010-04-17, 12:27 Info. dla osób, które chcą wymienić panel nawiewów
Panel nawiewów często psuje się w mk3.
Panel nawiewów w moim golfie (bez klimy) nie działał już dobrze, nie można było regulować kierunku nawiewu- było tylko na szybę. Zniszczone były prawie wszystkie zaczepy mocowania linek- chodź niektóre mimo tego coś tam jeszcze otwierały/zamykały, ale bardzo słabo oraz było coś nie tak z kołem kierunku nawiewu, nie mozna było przekręcić. Łączenie linek do siebie (co niekiedy się proponuje) nie przynosiło dobrego efektu. Postanowiłem kupić oryginalny panel nawiewów w salonie, kosztował 230 zł oprócz tego musiałem kupić 4 klamry do mocowania linek (około 7 zł za 4 sztuki).
Jeśli macie ułamane zaczepy linek (co najczęściej się zdarza) pewnie pogubiliście też klamry mocujące, jeśli chcecie założyć nowe klamry mocujące na te zaczepy to lepiej nie róbcie tego sami. Mi założyli to w ASO VW za 30 zł, nie wiem jak to zrobili i jakiego narzędzia użyli, ale jest to niemożliwe by założyć je samemu- zbyt dużej siły trzeba by użyć by je założyć i do tego za mało miejsca jest na to.
I teraz dwie ważne informacje dla osób chcących wymienić taki panel. Radzę nie kupować na allegro, ceny za używane są od 90 do 140 zł z dostawą. Nie radzę tego kupować, nawet jak jest ok na zdjęciu. Zaczepy w tym nawiewie są już bardzo stare, poddawane są cały czas bardzo dużej sile przez te klamry, jak będziecie chcieli założyć ponownie na nie klamry to napewno się rozwalą. Kiedy ja chciałem tylko zdjąć klamry z istniejących jeszcze zaczepów to poprostu rozpadało mi się to w rękach. Nie wyobrażam sobie jak można nałożyć na to klamry ponownie. Także jedynym wyjściem jest kupienie nowego panelu nawiewu w salonie VW inaczej tylko wydacie kasę i nic nie zdziałacie. Efekt jest super. Jak kupujecie panel to wchodzą w to wszystkie części łącznie z kloszem żarówką, światłowodem (czyli przezroczystym pajączkiem plastikowym) itd. Nie można kupić bez tego.
Silnik: 1z Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Gru 2009 Posty: 252 Skąd: jelenia gora
Wysłany: 2010-04-17, 12:56
wszystko moźna , ja kupywałem ze szrotu panel pod klimatyzacje (a klimy nie mam ) zamontowałem go sam w 15 minut i rzadnych zaczepów nie urwałem, trzeba trochę siły do tych blaszek ale samemu da się to zrobić
kryhaziom, Być może jak ktoś będzie miał szczęście to uda mu się i z używanym, ale jak mówiłem- u mnie zaczepy w starym panelu rozwalały się w rękach. Po drugie ja miałem nowe blaszki, jestem pewien żebyś ich nie założył, są zrobione z nieco innego materiały niż stare. Ja i tak wolę, w tym wypadku, dołożyć te 150 zł i miec nowe, a nie takie co się może niedługo rozwalić. Z Serwisu ASO korzystam tylko wtedy kiedy jest to konieczne czyli rzadko to mój drugi raz, natomiast części kupuję w ASO bardzo często bo chce mieć oryginalne/lub też kupuję zamienniki firm pierwszego montażu i zakładam zwykle gdzie indziej, poza ASO.
adrian5, mi jak się rozsypał panel, to kupiłem używkę (wersja z ręczną klimą, podobna konstrukcyjnie do wersji bez klimy), zmiana trwała 20 min, troszkę ciężko te klamry założyć, ale tylko ze względu ze jest tam mało miejsca na ręce, tak po za tym to trzeba umiejętnie to zatrzasnąć a nie walczyć z tym na siłę.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-04-18, 10:29
adrian5 napisał/a:
Efekt jest super. Jak kupujecie panel to wchodzą w to wszystkie części łącznie z kloszem żarówką, światłowodem (czyli przezroczystym pajączkiem plastikowym) itd. Nie można kupić bez tego.
, a udowodnic ci ze kupuijac uzywke masz wszystkie elementy wraz z zarówka ,swiatłowodami i blaszki do mocowania linek .i koszt 30zł a nie 230zl .
Adrian5 ja swój panel rozkładałem i zkładałem nie jeden raz, jakoś nic nie połamałem i wszystko sie trzyma to znaczy że jestem mistrz . Pierwszy raz też słysze zeby panel był jakąś słabą stroną mk3. Za 230 + 30 zł złozenie to ładnie dałes sie skroić
swatu ja nie mówię, że tak nie jest. Zresztą te inne części nie były mi potrzebne- bo miałem w starym, ale może komuś są. Tylko gdzie dostaniesz ten panel za 30 zł? Na allegro ceny są on 90 do 140 zł. Za 60 zł z połamanym jakimś zaczepem sprzedają.
[ Dodano: 2010-04-18, 14:27 ] Radi mk3 ja też wszystko sam wymieniłem, tylko tych linek mie mogłem założyć, zresztą nie zakładałeś nowych blaszek, ale te co były, a ja zakładałem nowe, nowe są z innego materiału, są bardzo twarde.
[ Dodano: 2010-04-18, 14:29 ]
Zresztą zastanówcie się... Jakim cudem np. u mnie ten stary panel zaczął się rozpadać, a taki z allegro będzie cały czas sprawny? Przecież na te zaczepy to działa tylko czas i siła ściskająca klamry, nie może być w jednym aucie mniej zużyty niż w drugim. Zakładam, że te z allegro też się szybko rozwalą, ten co kupiłem w salonie jest z 1998r. czyli dość nowy jak na golfa III, ale przedewszystkim nie były te zaczepy ściskane klamrą i wytrzymają pewnie tyle co nowe.
o czym ty wogule mówisz skoro we wszystkich rocznikach były takie blaszki to twoje też napewno niczym sie nie róznia. co do ceny to u mnie na szrotach takie panele po 20-40 zł z wszystkim + śróbki można kupić. A wogule to kto ci kupi takie coś za 230 zł
Radi mk3 ja kupie takie coś za 230 zł. Właśnie to zrobiłem. Te nowe blaszki są twardsze, pójdź do salonu i zobacz sam. Są trochę inne. Tak czy inaczej, ja ich nie mogłem założyć i bym ich nigdy nie założył. Chyba, żebym wszystko wyjął na biurko to może by mi się udało (co jest oczywiście niemożliwe bo trzeba by linki demontować., ale w tak małej ilości miejsca się nie dało mi tego założyć. Ja mówię ze swojego punktu widzenia. Ale jak ktoś umie to proszę bardzo, spróbować nie zaszkodzi.