logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
golfik mi sie grzeje
Autor Wiadomość
demon300 
NO BASS NO FUN

Silnik: 2.0 8v 115 PS
Wysłany: 2010-05-18, 22:19   golfik mi sie grzeje

Witam Kolegow! Mam problem z temperatura plynu chlodzacego... silnik 2.0 8v oznaczenie 2E. wiec tak... jak jade w trasie to temp na wskazniku zegarowym pokazuje ok 80^C ale na mfa jest ciagle 94 i bez przerwy prawie pracuje wentylator na pierwszym zakresie ale jak tylko stane na swiatlach to wlacza sie drugi zakres a wentylator wali o te wszystkie obudowy. W silniczku wentylatora wypracowaly sie tuleje i wiatrak obija sie o wszystko. ale najwazniejsze jest to czemu na mfa odczytuje taka wysoka temperature??? termostat jest chyba ok. moze jakis czujnik?? ale gdzie on jest?? jest jeden na kruccu przy bloku silnika ale po odlaczeniu wskazowka tylko nie pokazuje temp a mfa odczytuje dalej. po odlaczeniu tego w chlodnicy nic sie nie dzieje, tzn wentylator sie nie wlacza ale temp pokazuje. nie mam juz pomyslow. mial ktos cos podobnego?? piszcie swoje spostrzezenia i sugestie ktore moga pomoc. pozdrawiam

shibbyOP 

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2010-05-19, 22:47   

demon300, po pierwsze MFA wskazuje temperaturę oleju a nie cieczy chłodzącej, a temperatura oleju zawsze jest większa niż temp cieczy o jakieś 10-15stopni, po odłączeniu czujnika który wcześniej wymieniłeś spada wskazówka od płynu a temp oleju dalej wskazuje temperaturę bo podpięty jest czujnik w podstawce gdzie przykręca się filtr oleju.

tak więc jeśli w trasie pokazuje:
demon300 napisał/a:
a wskazniku zegarowym pokazuje ok 80^C

a na postoju w korku 90stopni to uważam że wszystko jest OK, co do wiatraków i ich hałasowania wymień i nie będzie obijało a to że chodzą to dobrze bo coś schładzać musi ciecz w układzie chłodzenia ;-)

demon300 
NO BASS NO FUN

Wysłany: 2010-05-20, 14:23   

Rozumiem kolego. Jednak wychodzi ze bylem w bledzie co do MFA. Jeszcze pytanie czy po zatrzymaniu sie na swiatlach to normalne ze trmp oleju dochodzi do 96-98?? I czy tak powinno byc ze tak czesto wentylator sie wlacza?? dawniej tak sie nie wlaczal. oprocz wymiany silniczka co moge jeszcze zrobic zeby bylo ok?

shibbyOP 

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2010-05-20, 18:41   

demon300 napisał/a:
czy po zatrzymaniu sie na swiatlach to normalne ze trmp oleju dochodzi do 96-98??

ja u siebie mam nawet 102-110 stopni w zależności jak gorąco jest na dworze, w jeden upał jak jeździłem dużo po mieście nawet doszło do 116 stopni

demon300 napisał/a:
oprocz wymiany silniczka co moge jeszcze zrobic zeby bylo ok?

wymień czujnik w chłodnicy, ew ten przy głowicy który jest w plastikowym króćcu

demon300 
NO BASS NO FUN

Wysłany: 2010-05-23, 16:22   

dzieki za uswiadomienie co do temp oleju. jak narazie wymienilem wentylator. niestety w golfie jest duzo przy tym roboty. teraz pojezdze troche i ewentualnie bedzie nowy czujnik w chlodnicy. punkcik leci a temat uwazam za zamkniety.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu