Wysłany: 2011-02-25, 14:38 GOLF III 1.4 słaby nawiew dziwny problem.
Witam, mam problem z golfem którego niedawno kupiłem.
Mianowicie chodzi o nawiew, wszystkie biegi dmuchawy działają, jednak nawiew jest bardzo kiepski- i ledwo co dmucha na każdym biegu, mimo przyspieszenia prędkości wiatraczka.
Wymieniłem już filtr kabinowy jednak nic to nie dało, co robić ?
Nawiew na nogi za to jest dość mocny w każdej pozycji i nie odczuwam specjalnie różnicy przy przekręcaniu pozycji czy na głowę szybę czy na nogi etc.
Ogólnie mówiąc nawiew zawsze działa tylko na nogi.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-02-25, 22:22
Mogly pospadac linki z ramion od klapek sterujacych nawiewem.
Sprawdz glowna linke zamykajaca doplyw powietrza. To jest ta zamocowana przy pokretle od dmuchawy. Jak dmuchawe dasz calkowicie na "0" to masz zamkniety nadmuch z zewnatrz.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Ostatnio zmieniony przez prezesik25 2011-06-16, 16:52, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E -GTI 8V-408.000km!!! SPRZEDANY!! Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 02 Kwi 2010 Posty: 100 Skąd: Lipsko
Wysłany: 2011-02-26, 16:39
No właśnie to trzecie pokrętło to regulacja góra/dół przecież są na nich rysuneczki koleżko jeżeli piszesz sam,że ostatni nie działa to problem masz rozwiązany .trzeba posprawdzać jak koledzy wyżej pisali.
Zdemontuj panel sterowania nawiewami, zlokalizuj linkę która na 99% spadła ze swojego miejsca, może leżeć troszkę głębiej więc poszukaj jej, załóż i powinno hulać. Musiała opaść klapka zamykająca dopływ powietrza z zewnątrz i dlatego nie dmucha.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-03-05, 14:38
akurat do tej klapki łatwo dostac się po wyjęciu półki pasazera, siedzi w kanale od wentylatora do zespołu nagrzewnicy, a jest podłączona do lewego nie prawego pokrętła, zamyka się normalnie jak lewe pokrętło da się maksymalnie w lewo (obieg zamkniety) i to trzeba sprawdzić.
Silnik: 1.9 TDI 90 km
Wysłany: 2011-03-06, 17:33
Też kiedyś miałem taki problem jak jest w/w. Rozebrałem plastiki tutaj gdzie regulujesz nawiew i po prostu odłamał sie plastik utrzymujacy linke odpowiadajacą za nawiew na nogi itp. Poprostu skrec jakims cienkim mocnym drucikiem i lala