Wysłany: 2011-03-26, 10:50 Czynności podczas serwisu klimy.
Witam.
W piątek jadę pierwszy raz zrobić przegląd klimatyzacji.
Przegląd będę robić u siebie w mieścinie, w zakładzie który zajmuje się wymianą oleju , ale od niedawna oferują również serwis klimatyzacji.
Dlatego też chciałem się was poradzić, jak powinien wyglądać przegląd klimy w naszych Mk3.
ps Czy w kompresorach w golfie wymienia się olej, cz czynnik zapewnia smarowanie
Jeśli czynnik zapewnia smarowanie, to czy muszę przypilnować żeby to był jakiś odpowiedni czynnik
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-03-26, 20:36 Re: Czynności podczas serwisu klimy.
PlanetTerror napisał/a:
Witam.
W piątek jadę pierwszy raz zrobić przegląd klimatyzacji.
Przegląd będę robić u siebie w mieścinie, w zakładzie który zajmuje się wymianą oleju , ale od niedawna oferują również serwis klimatyzacji.
Dlatego też chciałem się was poradzić, jak powinien wyglądać przegląd klimy w naszych Mk3.
ps Czy w kompresorach w golfie wymienia się olej, cz czynnik zapewnia smarowanie
Jeśli czynnik zapewnia smarowanie, to czy muszę przypilnować żeby to był jakiś odpowiedni czynnik
o czynnik się nie martw i o olej też.
zaopatrz się w filtr kabinowy nowy chyba że stacja będzie miała własne.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-03-29, 22:14
PlanetTerror, musisz tylko widzieć ze takie zakłady tylko uzupełnia czynnik chłodzacy z olejem, ew odgrzybią , co najwyżej sprawdzą ciśnienie w układzie i guzik więcej zrobią. Więc mozesz jechac do nich tylko pod warunkiem że klima jest sprawna, jeśli nie jest - trzeba szukać bardziej spacjalistycznego zakładu który potrafi zdiagnozowac usterkę i ją naprawić. A tak w zasadzie okresowej wymianie - tyle że na ogół zaniedbywanej jest takie coś okragłe - zwie sie to chyba osuszacz, zalecenia co 3 lata, praktycznie - działa czeto tak długo jak cały samochód i tego tez w tzw serwisie klimy nie wymienia..
Witam.
Dzisiaj miałem trochę czasu, i w końcu zabrałem się za nabicie klimy.
Dodam że od czasu jak sprowadziłem samochód, czyli 5 lat temu , nigdy nie nabijałem klimy ( nie wiem też kiedy Niemiec nabijał).
Wynik na maszynie:
Gaz odzyskany 600g
Olej odzyskany 12cc
Podciśnienie 10min
Olej wprowadzony 10cc
Gaz wprowadzony 800g
Pojemność układu w Mk3 to 800g
Czyli wychodzi na to że przez 5lat(albo więcej) z układu ubyło tylko 200g??
Czy nie szkodzi że Oleju wprowadzonego jest o 2cc mniej niż było bez nabijania?
Czy warto było nabijać
Za usługę zapłaciłem 150zł (chciał 170zł ale wytargowałem )
ps Co to za jednostka miary "Olej wprowadzony 10cc" Centymetr sześcienny?
I czy jest to wystarczająca ilość ?
Nie znam się na rzeczy, więc proszę pomóżcie.
miałeś 600g gazu w układzie Możesz mi powiedzieć po co nabijałeś
Zjechał cię jak burą ***
W ukłądzie golfa III (bez silnika 1,4 chyba) mieści się 850g gazu. Ja za nabicie i sprawdzenie zapłaciłem 140zł. Z tym że gazu nie miałem już wogóle a klima nie używana kilka dobrych lat
miałeś 600g gazu w układzie Możesz mi powiedzieć po co nabijałeś
Zjechał cię jak burą ***
gaceq[u]To znaczy że masz gówno , a nie szczelny układ , ja po ponad + pięciu latach nadal miałem 600g czynnika. A też klimę włączałem tylko po to żeby przesmarować układ.
Po pierwsze w układzie mieści się 800g+50g. a nie 850g . A to znacząca różnica.
A nabijałem dlatego że od kiedy zakupiłem moją Golfinkę minęło pięć lat. A według 90% użytkowników klimatyzacji należy maximum, co 3 lata. przeprowadzić serwis (tym bardziej że nie miałem 100% pewności kiedy SZKOP serwisował układ). Dlatego też zdecydowałem się na nabijanie .
[u]Także gaceq , więcej doświadczenia to pogadamy.[/u]
A do zawodowców kieruję wciąż to samo pytanie.
Co to za jednostka miary "Olej wprowadzony 10cc" Centymetr sześcienny?
I czy jest to wystarczająca ilość ?
Wynik na maszynie:
Gaz odzyskany 600g
Olej odzyskany 12cc
Podciśnienie 10min
Olej wprowadzony 10cc
Gaz wprowadzony 800g
Układ miałem sprawdzany pod względem szczelności i muszę cię zaskoczyć Nie wiem ile gazu mi zostało ale to nie musi być spowodowane nieszczelnością. Jesteś taki doświadczony powinieneś to wiedzieć pojemność do nabicia to 850 podana jest w tabeli każdego urządzenia do nabijania. Nabijane jest przeważnie 800g. No ale to powinieneś rónież wiedzieć jako "doświadczony"
Ja nie znam się na niczym i pewnie nie uwierzysz że cc to 1cc=1cm3=1ml
O ilości oleju i tak zadecyduje osoba, która przeprowadza zabieg.
No ale, zdobędę doświadczenia to może pogadamy ...
Czyli rozumiem że twoim zdaniem serwis klimatyzacji to zbędna rzecz, dopuki byle coś tam chłodzi
gaceq napisał/a:
Z tym że gazu nie miałem już wogóle a klima nie używana kilka dobrych lat
Z resztą, bardziej byś mi pomógł odpowiadając na moje pytanie niż przekonując mnie do tego że, nie potrzebnie po ponad 5 latach serwisowałem klimę .
gaceq napisał/a:
pojemność do nabicia to 850 podana jest w tabeli każdego urządzenia do nabijania.
Te 50 jest traktowane jako granica błędu.
gaceq napisał/a:
. Z tym że gazu nie miałem już wogóle a klima nie używana kilka dobrych lat
Bez komentarza, sam siebie określiłeś.
A do zawodowców kieruję wciąż to samo pytanie.
"Olej wprowadzony 10cc".
Czy jest to wystarczająca ilość ?
Wynik na maszynie:
Gaz odzyskany 600g
Olej odzyskany 12cc
Podciśnienie 10min
Olej wprowadzony 10cc
Gaz wprowadzony 800g
[ Dodano: 2011-04-25, 11:55 ]
Pomoże mi ktoś ?
Czy przyczyną tego że odessało tylko 12cc oleju, mogło być to że nie włączyłem wcześniej klimy żeby olej z czynnikiem się wymieszał ( mój błąd ).
Kiedyś czytałem że olej z klimatyzacji się nie ulatnia. Czy to prawda ?