logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy klima tak obciąża silnik, nawet diesla?
Autor Wiadomość
Franc 

Silnik: 1,9 TDI 90 KM
Wysłany: 2010-07-16, 12:50   Czy klima tak obciąża silnik, nawet diesla?

Witam,
Mam klimę od roku. W zeszłym roku tego nie zauważyłem, ale w tym jestem wprost zaskoczony jak auto traci moc przy włączonej klimie. Według mnie za dużo.
Wiadomo: gorąco-silnik ma rzadkie powietrze i w ogóle ciężko, silnik napędza wiatraki klimy i silnika plus samą klimę, ale że aż tak? Diesel ma wysoki moment obrotowy. :)
Ciężko przyspieszać, stracił na żwawości, zupełnie jakby miał filtr paliwa zapchany. Jak się klimę rozłączy to jest ok.
Też tak macie?

shibbyOP 

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2010-07-16, 13:18   

Franc, mam podobnie tyle że w benzyniaku, po włączeniu klimy i upale na dworze powyżej 30stopni (i większej) auto w ogóle nie ma żwawości ale co się dziwić jak większość mocy idzie na luksus w środku, jak byś miał większy silnik nie odczuł byś tak spadku.

e2 
oem style mode

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-07-16, 13:30   

dokładnie tak jak poprzednik napisał - niestety, ale klima w starszych autach jak nasze obciąża silnik (zresztą w nowym sparku też obciąża :D ). Jednak nie jest to jakaś mega strata, ja spokojnie wyprzedzałem na trasie z załączoną klimą jak jeszcze działała.
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”

Franc 

Wysłany: 2010-07-16, 18:39   

Wracam właśnie od dobrego faceta od klimy. :-)
Jak jest za dużo nabite gazu to silnik tak ma właśnie ciężko.
A przy 35C ciśnienie gazu wzrasta o 2 atm. czyli z normy robi się za dużo więc by się chyba zgadzało: to moje pierwsze lato z takimi temp i pierwsze problemy. Wcześniej tego nie zauważyłem.
W poniedziałek ustawi mi właściwą ilość gazu, także z uwzględnieniem osiąganą przez klimę temperaturę z nawiewu.

[ Dodano: 2010-07-22, 08:28 ]
Byłem. Upuścił mi trochę gazu. Było według niego za duże ciśnienie. Przy 20C na zewnątrz z nawiewów wiało -22C. :) Fajnie.
Teraz klima jest mniej wydajna ale już tak nie obciąża auta. Zobaczymy, czy to nie za duży spadek wydajności klimy. Wczoraj wracałem z pracy znacznie dłużej mając załączony obieg wewnętrzny.

rogalkutno1 

Silnik: 1,9 gtd
Wysłany: 2011-04-21, 17:04   

widze ze temat na czasie i zapewne powtarzajacy sie niejednokrotnie. moze ktos potwierdzi czy zmniejszenie cisnienia w układzie ma wpływ na lepsza prace silnika

Franc 

Wysłany: 2011-04-21, 20:32   

A później się okazało, że silnik źle pracował, bo zawór recylkulacji się zawiesił. Po naprawie teraz jeżdżę już szybko i płynnie nawet z klimą. :)

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2011-04-21, 22:17   

Klima mocno obciąża ale silnik ma sobie z tym na luzie poradzić. W benzynie jest podłączenie do sterownika silnika które informuje go o tym że klima jest włączona i sterownik ciut podnosi obroty i wzbogaca mieszankę. Ne dieslach się nie znam ale też jest jakiś wihajster przy pompie który robi to samo. Dokładając klimę się często o tym zapomina

darkmen21 
Król jest tylko jeden-VW GOLF

Silnik: 1.8 Bon Jovi 90PS
Wysłany: 2011-06-09, 09:08   

JA nie odczuwam takiego problemu, a od marca do pazdziernika jezdze cay czas na klimie

2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu