Witam.
Mam Golfika GT 1,8 90km. I mam takie proste pytanie. Czy jak silnik chodzi a klima jest wyłączona to czy kompresor i tak chodzi czy tylko pasek się po nim ślizga ??Chodzi o to że rzadko kiedy korzystam z klimy (naprawde rzadko) i dawno jej nie serwisowałem (narazie i tak kiepsko z kasą bo zainwestowałem w zawieszenie Ale klima chłodzi bez problemu ) a nie chciałbym żeby kompresor bez smarowania po dupie dostał.
Także jeszcze raz : Czy jak silnik chodzi a klima jest wyłączona to czy kompresor i tak chodzi czy tylko pasek się po nim ślizga
Z góry dzięki.
Jak silnik pracuje to kręci się tylko koło pasowe a cały kompresor się nie kręci (stoi w bezruchu).
Smarowanie masz tylko wtedy jak włączysz klimę to zaczyna pracować sprężarka i wtedy następuje smarowanie
Raz na tydzień powinno się polatać na klimie, dzięki temu unikniesz poważniejszych awarii a raz w roku powinno się serwisować klimę i wraz z serwisem powinno się wymienić filtr kabinowy (ten przy podszybiu)
Silnik: 1.8 ABS 90 KM Pomógł: 12 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 686 Skąd: PGO
Wysłany: 2010-03-29, 17:32
demson, kompresor jest rozlaczony wtedy. Spokojnie mozesz jezdzic a koszt nabicia klimy jest zalezny od tego ile gazu masz obecnie w samym ukladzie jesli bys nic nie mial to mysle ze nabicie bedzie sie wachac w granicach 100 - 150 zl max takze nie duze koszty
Dzięki za pomoc . Mam jeszcze jedno pytanko . Zimą jak był mróz i włączałem klime to w ogóle nie zaskakiwało sprzęgło, jak się zrobiło cieplej to już nie było problemu. Czy tam rzeczywiście jest jakieś zabezpieczenie przed niską temperaturą (kiedyś gdzieś tak przeczytałem).
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-12-31, 15:48
demson, chyba nie piszą tego, serwisy klimy zalecają raz w roku ale to przesada i troche naciaganie klientów, nabicie klimy jest droższe i niezaleznie od ilosci czynnika koszty raczej koło 200 obecnie przynajmniej w Kraku. Oczywiście stara klima może wymagać uzupełnienia czynnika nawet raz w roku, ale jeśli dobrze wszystko działa prawidłowo chłodzi to na pewno raz na 2 -3 lata starczy jechać na przegląd.