logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy chodzi kompresor
Autor Wiadomość
demson 

Silnik: 1.8 90KM
  Wysłany: 2010-03-29, 11:29   Czy chodzi kompresor

Witam.
Mam Golfika GT 1,8 90km. I mam takie proste pytanie. Czy jak silnik chodzi a klima jest wyłączona to czy kompresor i tak chodzi czy tylko pasek się po nim ślizga ??Chodzi o to że rzadko kiedy korzystam z klimy (naprawde rzadko) i dawno jej nie serwisowałem (narazie i tak kiepsko z kasą bo zainwestowałem w zawieszenie :hurra: Ale klima chłodzi bez problemu ) a nie chciałbym żeby kompresor bez smarowania po dupie dostał.

Także jeszcze raz : Czy jak silnik chodzi a klima jest wyłączona to czy kompresor i tak chodzi czy tylko pasek się po nim ślizga ??
Z góry dzięki.

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2010-03-29, 16:29   

Jak silnik pracuje to kręci się tylko koło pasowe a cały kompresor się nie kręci (stoi w bezruchu).

Smarowanie masz tylko wtedy jak włączysz klimę to zaczyna pracować sprężarka i wtedy następuje smarowanie

Raz na tydzień powinno się polatać na klimie, dzięki temu unikniesz poważniejszych awarii a raz w roku powinno się serwisować klimę i wraz z serwisem powinno się wymienić filtr kabinowy (ten przy podszybiu)

!! REGULAMIN FORUM !!

bart_GT 

Silnik: 1.8 ABS 90 KM
Wysłany: 2010-03-29, 17:32   

demson, kompresor jest rozlaczony wtedy. Spokojnie mozesz jezdzic a koszt nabicia klimy jest zalezny od tego ile gazu masz obecnie w samym ukladzie ;-) jesli bys nic nie mial to mysle ze nabicie bedzie sie wachac w granicach 100 - 150 zl max takze nie duze koszty ;-)

Zapraszam :)

demson 

Wysłany: 2010-03-31, 15:00   

Dzięki za pomoc :-) . Mam jeszcze jedno pytanko . Zimą jak był mróz i włączałem klime to w ogóle nie zaskakiwało sprzęgło, jak się zrobiło cieplej to już nie było problemu. Czy tam rzeczywiście jest jakieś zabezpieczenie przed niską temperaturą (kiedyś gdzieś tak przeczytałem).

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2010-03-31, 15:46   

demson, jak jest poniżej 5st C albo -5st C teraz już nie pamiętam ale jest tak na pewno to klima się nie włączy

!! REGULAMIN FORUM !!

demson 

Wysłany: 2010-12-24, 18:26   

Jeszcze tylko chciałem spytać, czy w książce serwisowej MK3 jest podany czas przeglądów klimatyzacji ??

Bo w instrukcji ani w książce "sam naprawiam Golf III" nie ma takich informacji.

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2010-12-31, 15:48   

demson, chyba nie piszą tego, serwisy klimy zalecają raz w roku ale to przesada i troche naciaganie klientów, nabicie klimy jest droższe i niezaleznie od ilosci czynnika koszty raczej koło 200 obecnie przynajmniej w Kraku. Oczywiście stara klima może wymagać uzupełnienia czynnika nawet raz w roku, ale jeśli dobrze wszystko działa prawidłowo chłodzi to na pewno raz na 2 -3 lata starczy jechać na przegląd.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu