Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2010-01-13, 23:14 brak nawiewiu na wszystkich biegach
Zwracam się z pomocą do osób będących w temacie.
Wsiadam dzisiaj do auta, odpalam i chce włączyć nawiew a tu cisza. Na każdym biegu nic a jeździć tak się nie da. Przed wczoraj gdy auto było odstawiane na parking było wszystko ok
Na pewno nie są to bezpieczniki, oraz blaszka przy pokrętle od nawiewu. Co sprawdzić dalej pomocy.
Wiem że temat był już kilka razy poruszany, ale może mi ktoś jeszcze powiedzieć ile może mnie wyjsc naprawa tego w zależności co to będzie
Silnik: 1.9 Diesel 1.9 1Z Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2010 Posty: 11 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-01-14, 17:20
jak bezpiecznik dobry to może coś z silnikiem albo instalacja przy silniku tz styki brudne zasmierdziały albo przy pokrętłach. Trzeba by sprawdzić czy dochodzi prąd do silnika.
Silnik: 1.9 TDI GL (1Z) Pomógł: 11 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 946 Skąd: Świecie
Wysłany: 2010-01-31, 10:28
LTD napisał/a:
mam ten sam problem, nic nie dmucha na żadnym biegu i stało się to z dnia na dzień dużo jest roboty przy wymianie tego silnika nawiewu??
Nie ma dużo roboty. Odkręcasz półkę co jest nad nogami pasażera i już masz przed sobą po prawej stronie silnik z wirnikiem, łapiesz go i przekręcasz (nie pamietam w którą stronę), wychodzi z zaczepów, no i jeszcze odpinasz wtyczkę z przewodem
kurcze nie wiem co jest... jak się że tak powiem popuka w tą dmuchawę to się załączy ale jak się ją całkiem wyłączy to znaczy to pokrętło to końca w lewo to się nie załączy... ale jak się puknie to znów chodzi o co w tym chodzi??
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-02-01, 09:35
Cytat:
mi to się wydaje że silnik ma trudności z rozruchem, jak się go puknie to tak powoli powoli się rozkręca
trzeba sie dostac do niego-zaraz pod połka po stronie pasazera jest dostep do silnika trzeba wyciagnac go i sprawdzic w jakim stanie sa same łopatki wirnika moze cos je blokuje ,przy okazji sprawdzic ta wtyczke .zasilajaca.
ale jak się puknie to znów chodzi o co w tym chodzi??
sprawdz wtyczki zasilajace taka przyczyna moze byc jak wtyczka jest obluzowana i po "uderzeniu" zaskakuje.
mi to się wydaje że silnik ma trudności z rozruchem, jak się go puknie to tak powoli powoli się rozkręca
Jeśli są takie objawy że z trudem się rozkręca i to nie za każdym razem to siada ułożyskowanie silniczka. Pomoże wyjęcie i odrobinę kapnięcie np. rzadkiego oleju na punkty łożyskowania. Pomaga na dość długo (6miesięcy - 2 lata) w zależności od intensywności korzystania. Później powtórka . Temat jest mi znany ale niezbyt uciążliwy . jeśli tego nie zrobisz to zatrzesz na amen lub spalisz silniczek.