logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamykanie / otwieranie elektryczych szyb Golf 3 1994, 1,6
Autor Wiadomość
kuncio 
Szczęśliwy nabywca mk3

Silnik: 1,6 benzyna
Wysłany: 2010-07-22, 20:57   Zamykanie / otwieranie elektryczych szyb Golf 3 1994, 1,6

Sytuacja wygląda następująco.
Otwieranie i zamykanie szyb działało poprawnie do wczoraj (z przycisków na drzwiach kierowcy otwieranie i zamykanie szyby kierowcy jak i szyby pasażera=OK, z przycisków na drzwiach pasażera otwieranie i zamykanie szyby pasażera=OK).

Opiszę dokładnie sytuacje, może to pomoże stwierdzić co siadło:

Zamknąłem drzwi z kluczyka z opcją domykania szyb (przytrzymałem dłużej przekręcony kluczyk by zamknęły się szyby i szyberdach).

Gdy wróciłem do auta, już nie działało otwieranie oraz zamykanie szyby kierowcy z przycisków na drzwiach kierowcy.
Nie działa otwieranie szyby pasażera z przycisków na drzwiach kierowcy. Działa zamykanie szyby pasażera z przycisków na drzwiach kierowcy.
Działa otwieranie jak i zamykanie szyby pasażera z przycisków na drzwiach pasażera.

Z tego co wyczytałem, nie mogły paść przewody gdyż gdyby tak się stało to ani otwieranie ani zamykanie szyby pasażera z przycisków na drzwiach kierowcy nie mogło by działać.

Proszę o podpowiedź co mogło się zepsuć oraz gdzie tego w aucie szukać.

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2010-07-23, 09:46   

Prawdopodobnie padł prawy styk w przełączniku 2 w podłokietniku drzwi kierowcy, wymontować, posprawdzać.

golfik60 
Piotr

Silnik: 1.4 kat AEX
Wysłany: 2010-07-23, 12:53   

a czy działający przycisk ma sprawne podwietlenie? ja mialem to samo i okzazlo sie ze pękl przewód miedzy karoserią a drzwiami...
ZAPRASZAM-> http://www.golf3.pl/topic...ighlight=#38001 <-ZAPRASZAM

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2010-07-23, 13:49   

Może to być pewną oznaką: podświetlenie jest z kabelka z napięciem przy zapłonie i ten sam kabelek jest wykorzystany do sterownika (silniczka) szyby. Pęknięcie więc tego przewodu inieruchomi szybę i da brak podświetlenia!

kuncio 
Szczęśliwy nabywca mk3

Silnik: 1,6 benzyna
Wysłany: 2010-07-23, 14:38   

Działa!! Dziękuję bardzo - a jednak przewód pęknięty. :szok: Po zdjęciu gumy między drzwiami a karoserią okazało się, że już 3 kabelki były wcześniej łączone (poskręcane i pozawijane taśmą) no i do tego brązowy - najgrubszy przełamał się ponownie. Po połączeniu działa jak wcześniej.
Jak się złamie jeszcze raz to pewnie będzie trzeba dokleić kawałek kabelka :kwasny:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu