Silnik: '93 r. 1.6 ABU 75KM
Wysłany: 2010-03-08, 11:54 wiosna idzie a szyberdach nie działa
Witam. mam taki problem, szyberdach niby działa, ładnie otwiera, unosi i niby wszystko ok. problem pojawia się jak chcę go zamknąć, wtedy słychać tylko cyknięcie po naciśnięciu przycisku zamykania. Nic nie robiłem, samoczynnie się stało. Może jakiejś masy nie ma czy co?
Umie ktoś pomóc?
Nie wiem czy to ma związek ale jak podniosę maskę to po stronie kierowcy mam oberwaną masę co jest przykręcona do maski, do czego ona jest?
jak przy zamykaniu slychac trzaski to prowadnice szlag trafil tak ma 99,9% posiadaczy szyberdachu jedynym wyjsciem jest wymiana na sprawny lub proba naprawy sa i na to sposoby
Wysłany: 2010-03-08, 13:36
Prowadnice są w porządku bo imbusem zamyka jak należy bez żadnych odgłosów. otwiera uchyla automat a przy zamknięciu jak się naciska słychać z silniczka cyk cyk.
Da się wyjąć silniczek szyberdachu bez ściągania podsufitki?
Wysłany: 2010-03-08, 14:00
Zaślepkę ściągałem żeby zamknąć imbusem, ale gdzieś czytałem że aby zdemontować silnik to trzeba całą podsufitkę wyciągać. mam nadzieje że masz rację i wyjmę go przez ten otwór w podsufitce;)
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 78 razy Wiek: 27 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 3769 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-03-08, 14:03
na poczatku spróbuj własnie przez ten otwor ale powinno wyjsc klucz imbusowy i odkrecasz ,no chyba ze nie pójdzie to zostaje tylko sciagnicie podsufitki.
jak wyjmiesz stary zakładasz nowy i wsio, najlepiej okręć stary na zamkniętym szyberdachu potem zakup sobie nowy silniczek, ew jak masz kogoś ze znajomych co ma sprawny pożycz od niego (silniczek podczas wykręcania musi być w pozycji zamkniętej jak u ciebie), przykręcasz i sprawdzasz czy działa, jak działa silnik był kaput
2 opcja to taka że jak masz jakiś silniczek i nie jesteś pewien w jakiej jest pozycji najlepiej podłączyć go zanim się go przykręci i ustawić go przyciskiem w pozycji zamkniętej, jeśli tego nie zrobisz szyber albo nie będzie się do końca otwierał albo nie będzie do końca zamykał.
[ Dodano: 2010-03-08, 18:39 ]
A silniczek jest przykręcony na 3 śrubkach i nie musisz ściągać podsufitki
Wysłany: 2010-03-09, 11:22
mam tylko nadzieję że wymiana silniczka pomoże i że uda się go poustawiać tak żeby w pełni otwierał i zamykał, bo nie wiadomo w jakim położeniu wykręcono nowy silniczek.
Dzięki i pozdrawiam!
Silnik: Vento 2E Pomógł: 147 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 2501 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-03-10, 21:03
Pozwole sie dołączyć do tematu zanim rogrezebie swój silnik szybra. Czy ktoś tak miał ze na mrozie szyber martwy, a jak jest powyzej zera działa ok? Podejrzewam szczotki w silniku ale moze ktoś miał taka awarię?
Wysłany: 2010-03-11, 21:18
No i jestem załatwiony na amen. Kupiłem sprawny silniczek i myślałem że będzie oki. Wcześniej imbusem ładnie się otwierał zamykał a teraz wsadziłem drugi silniczek i ani do góry ani się otwiera. Czy mogłem coś przesunąć czy co? do góry idzie z oporem i nie do końca, a do tyłu w ogóle nie chce bo jakby ocierało i się blokuje. zamknąłem go ale nie mogę zamknąć tak jak było kiedyś, przód jest lekko niżej i pewnie woda będzie ciekła, lipa straszna.
Ktoś wie co z tym zrobic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum