czy wentylator chlodnicy ma tak duzy pobur pradu ze gdy sie zalaczy na "luzie" to silnik prawie przygasa a po chwili spowrotem wchodzi na wolne obroty. wiem ze tak nie powinno byc. silnik 2.0 8v
czy wentylator chlodnicy ma tak duzy pobur pradu ze gdy sie zalaczy na "luzie" to silnik prawie przygasa a po chwili spowrotem wchodzi na wolne obroty. wiem ze tak nie powinno byc. silnik 2.0 8v
może masz zamałe obroty silnika na biegu jałowym na rozgrzanym silniku powiny być w zakresie 850-900 obr/min
takie mam obroty ale wlasnie nie raz spadaja na postoju jak wlaczy sie wentylator, a podzcas jazdy jak np. dojezdzam do krzyzowki i wciskam sprzeglo i hamulec tez spadaja a nie raz gasnie
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-10-15, 12:00
ja mam inny silnik to troche mi trudno doradzic coś właściwego poczekaj może niech ktoś wypowie sie kto ma taki silnik być może to wentylator sie zaciera i ma ciężko przy obracaniu ale też dziwi mnie to że jak wciskasz stop to sytuacja jest podobna czyżby jakieś zwarcie ? powodzenia
Zdecydowanie układ korekcji obrotów ( w tym właśnie "krokowiec"). Powinien ten układ korygować różne zmiany warunków pracy silnika, także wzrost poboru prądu. W moim TDI (też sterowanie elektroniczne) słychać wyraźnie inną pracę silnika przy włączaniu klimy, szyb, czy świateł drogowych (4xH7) ale obroty stoją jak mur!
nie chce zakladac nowego tematu wiec podepne sie tutaj Panowie chcialbym sie dowiedziec od czego moze byc "rdzawy kolor" wody w zbiorniczku wyrownawczym (czy tam w ukladzie chlodzienia )
_________________ my name is kokaine i'll mess up your brain if you know what i know
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-10-16, 11:31
serano, jeżeli płynu chłodniczego nie ubywa ani nie przybywa to normalka że kolor wody bedzie rdzawy ponieważ woda + metalowe części = sie rdza proponuje jaknaj szybciej wymienić na płyn chłodniczy tą wode tym bardziej że idzie zima pozdrawiam
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-16, 13:21
kleju, jaki silnik? 2E, ADY, AGG, ABF? Jest to efekt ogolnie mówiąc złego sterowania silnikiem, więcej będzie można sie domyslić jak napiszez typ silnika.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-17, 14:50
kleju, bardzo możliwe że to regulator wolnych obrotów, najlepiej podmienić na próbę, koszt sprawnej używki około 80-120 zeta.
Z innych rzeczy: zle ustawienie wyprzedzenia zapłonu, uszkodzony przepływomierz, nieszczelność w dolocie, pomyłka w ustawieniu paska rzorządu.
O podpinaniu do VAG-a możesz na razie zapomnieć, na 90 procent nic nie wyjdzie w tym starutkim wtrysku.