Do wczoraj jeszcze działała stacyjka....
Dziś wsiadam, wkładam kluczyk, przekrecam, kotrolki się zapaliły lecz nie szło dać rozrusznika... Przekreciłem mocniej - udało się - jade.
Zgasiłem auto i sprawdziłem jeszcze raz. Znów nie szło odpalić. Troche mocniej przekreciłem i coś sie stało że kluczyk zaczął obracać sie dookoła i nie szło nawet wyłączyć zapłonu. Po paru minutach odpadło nawet to co zaznaczyłem na zdjeciu.
Nigdy nie bawiłem sie w stacyjkach więc moje pytanie brzmi co mam teraz robić ?
Rozkręcić i sprawdzic czy może juz wiadomo co do wymiany ?
Trzeba całą stcyjke czy może sam wkład ? A co z jakąś kostką ? Ponoć czesto pada. Gdzie ona jest ?
Prosze o pomoc bo przez takie małe coś nie idzie nawet odpalić samochodu.
Silnik: 1Z+ Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: Siedliska Drugie
Wysłany: 2012-02-07, 16:52
Najprawdopodobniej do wymiany jest kostka stacyjki. Kostka nie jest droga u mnie koszt 25 zł Topran. Czy często pada to nie wiem ja u siebie wymieniałem ja 2 lata temu i na razie wszystko ładnie działa.
Kostka znajduje się z boku kierownicy. Trzeba zdjąć obudowę kierownicy, wtedy ukaże Ci się cała stacyjka z kostka po prawej stronie. Żeby ja zdemontować należy również zdjąć kierownicę. I wtedy nie powinno być problemu ze zdjęciem całej stacyjki.
Silnik: 1Z+ Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 280 Skąd: Siedliska Drugie
Wysłany: 2012-02-07, 17:32
jeśli o wkład to nie wiem może niech inni się wypowiedzą.
w moim przypadku było tak że nie mogłem wcale odpalić auta ( ewentualnie odpalał po dodaniu gazu, ale strasznie mnie to denerwowało) wymieniłem kostkę i problem zniknął . wydaje mi sie że po wymianie kostki kluczyk będzie już normalnie sie obracał.
Zaznaczyłem co mi odpadło. To całe metalowe wieczko...
Jesli ta stacyjka jest od np benzynki 2.0 to będzie pasować do mojego TDI ? ? Jesli tak to szybko dzis zamówie. Bo tak to ruszyć sie z domu nie moge za bardzo.
Wysłany: 2012-02-07, 19:53
a masz immobilajzer? jak masz to będziesz musiał przełożyć. a czy bedzie pasować to nie wiem nie robiłem jeszcze takich rzeczy. popytaj przed kupnem sprzedawcy czy będzie pasować. jak będzie pasować to bierz całą stacyjkę tylko pamiętaj o kluczykach
Wlasnie jest okazja stacyjka z kluczykiem i 2 wkladkami do drzwi za 40 zł jest to niby z benzyny 2.0. Tylko nie wiem czy na 100 % pasuje do mojego.....
Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych
Benzyna czy Diesel - akurat w Golfie 3 jest to bez różnicy. To z linka brać, nie namyślać się.
Tekst powyżej napisałem na szybko, by Kolega zdążył zamówić a teraz uzasadniam:
Najmarniejsza kostka kosztuje 15 zł i może wystarczyć na też 15... dni. Kostka markowa, to cena od stówy w górę. A nie wiemy czy to tylko kostka czy także mechanika w samej stacyjce. W tym gorszym wypadku, trzeba by kupować jeszcze stacyjkę a w sklepie 150zł "nie chwyci".
W linku ma Kolega wszystko, także DWA kluczyki!!!
A jak filmowo odpalić będzie za 3,5 minuty w PW.
Ostatnio zmieniony przez Zico63 2012-02-07, 21:05, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: AEA 1.6 Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 382 Skąd: Dobre Miasto
Wysłany: 2012-02-08, 05:37
Już kilka razy awaryjnie paliłem gofra pod sklepem z częsciami, wyciągałem wiązkę od tej kostki i podpinałem tą ze sklepu, myk kluczykiem i działa tyle że wszystko na wierzchu, samą kostkę dość ciężko wyjąć. W miesiąc zajeździłem 2 takie Toprany aż kupiłem orginał i spokój narazie