Mam gorące pytanie czy ma ktoś schemat budowy silniczka wentylatora chłodnicy 3A0959455H do golfa 3 1,4, i czy można to rozebrać i samemu naprawić? Proszę o materiały, serdecznie dziękuję z góry
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-27, 12:33
Można ale nie ma to najmniejszego sensu. Silnik mozna rozebrać odginając blaszane zaczepy od obu pokryw. W środku zobaczysz że wał pracuje na tulejkach z brązu, które sa mocowane dość badziewnie - pod takimi blaszanymi pokrywkami. Wybite tulejki można zastąpić łożyskami kulkowymi od odkurzacza - ale trzeba te pokrywki do tego dostować. A czasem okazuje się że tulejki sa dobre, a latają tylko całe tulejki pod tymi pokrywkami - wtedy zaklepać.
Zabawa jest bez sensu ponieważ sprawną używkę dostaniesz za 5-7 dych, a dobrać się do wentylatora dużo czasu zajmuje i nawet jak jesteś zdolną złotą rączką to zajmie ci to cały dzień jeśli zaczniesz bawić się z wentylatorem
no dzieki tylko mi jeszcze jest potrzebny schemat jak to wyglada ,a ja sie pytalem w sklepie i ten akurat co mam wentylator to nówka kosztuje 150 zł. ,wiec chce zabrac sie sam za to.