Wysłany: 2008-08-31, 22:46 Pulsujące światła przednie
Witam.
Małe pytanko do Was... zauważyłem, że gdy samochód pracuje na wolnych obrotach, przednie światła pulsują ( tzn. przygasają nieznacznie, na oko z częstotliwością 4-5 razy na sekundę ). Szczególnie jest to widoczne nocą. Dodam, że gdy silnik jest wyłączony a włączę światła problem również występuje... więc to chyba nie alternator. Dodatkowo dioda na włączniku świateł, która sygnalizuje włączenie świateł również miga... ale z inną częstotliwością niż światła przednie. Wygląda to na jakieś zwarcie. Dodam również, że jak włączę kierunki to dioda na włączniku miga w rytm kierunkowskazów. Kolejna rzecz, która może się z tym wiązać, to to, że nie działa prawy silniczek od regulacji wysokości świecenia lampy...
Jeszcze jedno.... przy podłączeniu Vaga zdarzyło mi się kilka razy, że podczas gdy program łączył się z elektroniką silnika (silnik włączony), samochód sam sobie dodał minimalnie gazu po czym rejestruje nieznany błąd, ( bodajże był to 65535... sprawdzę dokładnie gdy znów się pojawi ) w sumie sprawdzam samochód na kompie raz na miesiąc a zdarzyło mi się tak ze 3 razy... Jako podpowiedź dodam, że nikt nie robił przeróbek w instalacji, jedynie co założyłem to indiglo, lecz problem występował wcześniej...
Wygląda to na jakieś zwarcie do masy... czy ktoś ma jakieś pomysły od czego zacząć? Może wpierw od tego silniczka? Oprócz wspomnianego sporadycznie pojawiającego się błędu Vag pokazuje, że wszystko ok z goferem.
Dzięki i pozdrawiam.
Macros
_________________ Macros
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r
Silnik: vr6 Pomógł: 7 razy Wiek: 30 Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 588 Skąd: Nowy Staw City :D
Wysłany: 2008-08-31, 23:08
Macros napisał/a:
więc to chyba nie alternator.
jeśli na wyłączonym silniku dzieje sie to samo to na bank nie alternator.
kger napisał/a:
Wygląda raczej na jakiś brak masy, niż zwarcie do masy.
zwarcie nie bark masy to by było jeśli by przygasał dopiero po włączaniu kierunku a tu dzieje sie to nawet bez włączania... a jak jest z akumulatorem? długo go już masz? zmień bezpiecznik świateł, sprawdz przewody do świateł może gdzies sie dostała woda albo sa już "spróchniałe" próbuj wszystkiego bo nieraz coiś co nawet nam może sie wydawać błahe może własnie powodować daną usterkę...
masz problem z masą.Przeczyść złącza i sprawdź czy ci sie jakiś przewód nie połamał to sie zdarza.Zaśniedziałe styki źle przewodzą.Możliwe tez za sie wypaliło złącze przekaźnika świateł.
noname_conek, alternator wykluczylem, co do akumulatora to ma 3 miesiace.
Byc moze wlasnie brakuje masy... Ciezki temat, dlatego podalem wszystkie symptomy, ktore moga miec zwiazek, jak np niedzialajacy silniczek korektora lampy, autko dodaje samo gazu, migajaca kontrolka...
Tak czy inaczej dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Jak znajde chwile zajme sie sprawdzaniem instalacji.
Jesli cos Wam wpadnie do glowy to piszcie
Dzieki i pozdro!
_________________ Macros
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r