witam , mam w golfie centralny zamek
problem polega na tym że:
jak wkładam kluczyk do drzwi od strony kierowcy i go przekręcam to jest zero reakcji
dlatego jeśli chce otworzyć lub zamknąć auto musze otwierać drzwi od strony pasażera i centralny zamek otwiera wszystkie drzwi.
zdemontowałem boczek drzwi według instrukcji z Naszego forum
sprawdziłem kostke czy aby nie wypięta i okazało się że z kostką jest wszystko ok
może ktoś zna jakiś sposób na naprawe tego ?
centralny zamek nie jest na pilota i jest mi bardzo nie poręcznie ciągle otwierac i xamykac auto od strony pasażera
jeszcze miesiąc temu wszystko było ok. ten zamek normalnie działał...
A cięgno ci nie wyskoczyło z bebenka? czasem sie zdarza.Możesz też sprawdzić czy styki w zamku dobrze łączą.Tak szczerze to sam nie wiem jak sie to mierzy ale najprościej porównać ze stroną pasażera.W którymś ważnym temacie masz książke "sam naprawiam" Tm są schematy instalacji.Powinieneś sie wyznać co jest do czego.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-21, 13:13
GITgostek napisał/a:
już rozbierałem
rozbieraj, szukaj przy zamku włącznika z trzema dochodzacymi kabelkami, w tym szarym i zielonym. Masz może zepsuty ten włącznik, jest rozbieralny, ma maleńkie styki które śniedzieja i trzeba podczyscić,
druga opcja - jeden z tych trzech kabelków złamał sie w gumie ktora leci do drzwi
trzecia opcja- nie piszesz czy otwiera się mechnicznie zamek z kluczyka, jeśli nie i kluczyk sie kręci bez oporu to złamało się wioselko klamki, wtedy się wymienia wyjmując tylko klamkę bez rozbierania drzwi
trzecia opcja jest akurat zauwazalna w tym problemie , wiesz może jak zdemontować klamkę?
[ Dodano: 2008-08-22, 14:20 ]
jakie narzędzia będe potrzebował do demontażu klamki od strony kierowcy , chce zamontowac nowe wiosełko klamki po które właśnie zaraz do sklepu jade
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-22, 15:31
jedna śróba na tylnej krawędzi drzwi na śróbokręt torks (gwiazdkowy). Wykręcasz, odchylasz klamkę pchajć ją lekko w przód i wyjmujesz. Uważasz na plastykową ramkę w otworze na klamkę, która jest na krawędzi blachy otworu od przodu. Łatwo wypada do środka drzwi i masz ściąganie tapicerki. Jeśli kupisz tanie wiosełko podróbę - potrzebny ci będzie pilnik bo trochę nie pasuje w jednym miejscu, zorientujesz się gdzie.
GIT gostek zaloz sobie pilota do tego Golfa poki jest w miare cieplo na dworzu, zapomnisz co to znaczy problem z zamrznietym zamkiem w zimie,a ponadto nie styrasz sobie wkladni zamka ktora po paruset takich otwieraniach bedziesz mogl otworzyc srubokretem
dzięki za pomoc, problem z głowy i wielka satysfakcja z naprawy
ja też musiałem boczek zdjąć żeby klamke z powrotem zamontować a i przy okazji klamke wewnętrzną poprawiłem bo jak wcześniej ciągnełem to nie wracała na miejsce tylko sterczała
najgorzej było z piłowaniem tego wiosełka
jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam , zamek chodzi jak burza