Silnik: 1,9 D
Wiek: 25 Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 9 Skąd: Szczebrzeszyn
Wysłany: 2008-08-19, 19:00 problem z wycieraczkami
Pomocy... przy wylaczonym silniku wycieraczki i nawiew dzialają, po krotkim casie od zapalenia silnika wycieraczki i nawiew przestaja dzialac.... nie mam zielonego pojecia w czym tkwi problem ...
Witam! dołączam się do problemu z wycieraczkami z tym że ja mam inny problem. mianowicie nie działają na szybszym biegu. trzeba podtrzymywać ręką dźwignię maksymalnie do góry wtedy działają, a kiedy puści się dźwignie i jest normalnie na szybszym biegu wycieraczki przestają działać. proszę o poradę.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-19, 20:45
mzurkas napisał/a:
Pomocy... przy wylaczonym silniku wycieraczki i nawiew dzialają, po krotkim casie od zapalenia silnika wycieraczki i nawiew przestaja dzialac.... nie mam zielonego pojecia w czym tkwi problem
dziłaja jeśli są włączone tylko kluczyk wyjmiesz, czy działają niezależnie od położenia włączników po wyjęciu kluczyka?
Raczej poluzowany lub uszkodzony przekaźnik z nr 18 (czy ma Kolega klimę? Klima włącza się właśnie po chwili a bierze dużo prądu!). Mogą być luźne blaszki w gnieździe tego przekaźnika w skrzynce bezpieczników i wtedy trzeba je ostrożnie dogiąć tak by przekaźnik ciaśniej wchodził.
Wysłany: 2008-08-20, 09:28
bardziej szcegolowo sytuacja wyglada nastepujaco... klimatyzacji nie mam, gdy przekrece kluczyk o jeden stopien i jest w pozycji grzania swiec to bez problemu moge uruchomic wycieraczki i nawiew. Po zapaleniu silnika po jakichs 10-15 sekundach wycieraczki oraz nawiew automatycznie przestaja dzialac. Po zgaszeniu silnika sytuacja wyglada tak samo jak przed zapaleniem, kluczyk w pozycji grzania swiec wycieraczki chodza.... moze cos zabiera mi prad po wlaczeniu silnika ktory powinien zasilac moje wycieraczki z nawiewem... Nie wiem czy to jest razem polaczone w jakis sposob bo jedno i drugie wylacza sie razem w tym samym momecie...
Przekaźnik 18 włącza duże odbiorniki prądu jak ogrzewanie szyby, dmuchawa itp. Jest to tzw. styk odciążający "X" i na niego warto zwrócić uwagę. Podgrzewanie (skrótowo pisząc) silnika jest zasilane inaczej - nie zabiera prądu z tego obwodu. Dalej szukając poza tym przek. trzeba wyłączać kolejno duże odbiorniki aż się trafi.
Wysłany: 2008-08-20, 20:22
bo jezeli zapalam silnik i tuz po odpaleniu jak i przed wycieraczki z nawiewem dzialaja a jakies 5-8 sekund po odpaleniu silnika slychac pykniecie od strony przekaznikow i wycieraczki z nawiewen przestaja dzialac.... widocznie ten przekaznik 18 nie dziala poprawnie. Ten przekaznik prawdodpodobnie jest rowniez odpowiedzialny za grzanie swiec i w tym momecie gdy silnik juz pracuje i swiece juz sa nagrzane to go odlacza ale w tym samym momecie odcina mi prad do wycieraczek i nawiewu... prosilbym o opinie na ten temat..
Nie, do świec jest pk z numerem 103 lub 104 (zależy jaki silnik), 18-tka jest tylko od tego co pisałem. A sprawdzał Kolega lub podmienił z innym Golfem?
Wysłany: 2008-08-20, 21:28
jeszcze nie probowalem ale to dobra rada...
[ Dodano: 2008-08-21, 10:29 ]
taaak to byl ten nieszczesny przekaznik nr 18 wymienilem go, wycieraczki z nawiewem chodza pieknie ... takze naprawde WIELKIE dzieki dla Ciebie kolego i oczywiscie punkcik... a tak na marginesie to tylko pozazdroscic wiedzy
Silnik: 1,4
Wysłany: 2008-08-30, 17:34
Cześć mam problem z wycieraczkami podobny tylko mnie nie działa bieg najwolniejszy wymieniłem już przełącznik na nowy i nic bez zmian najwolniejszy bieg nie działa pozostałe działają bez zarzutu jeśli możecie pomóżcie…
Poluzowany w gnieździe lub zepsuty (podmienić na próbę z inny Golfem) przekaźnik przednich wycieraczek, nr 99 lub 19. Gdyby nie to - to dłuższe szukanie po trasie prądu, na razie jednak się nie martwmy.
Aha! I ma on być w drugi od lewej gnieździe, podobno zdarza się go znaleźć włożonego przez "fachowca" gdzie indziej.