Silnik: TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 15 Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2008-08-31, 10:58 Problem z licznikiem
Witam!Moj problem polega na tym ze nie wyswietla mi kilometrow.Pretkosciomierz dziala obrotomierz dziala,zegar dziala.Caly licznik sie podswietla,tam gdzie powinien byc wyswietlany stan przejechanych kilometrow podswietla,a zegarka nie podswietla.
Prosze o pomoc.
to tak rozbierz licznik w zobacz na żarówkę od podświetlania zegara bo jest spalona na 95% (bo jeszcze w grę wchodzi jakiś rezystorek lub dioda prostownicza lub upalona ścieżka ale wątpliwe to jest) a co do tego wyświetlacza kilometrów to proponuję wymienić na nowy... pozdro
I jeszcze dwie sprawy:
1.od czego ta lampka nie bylo tam zarowki
http://www.fotosik.pl/pok...def6d3c513.html
zdjecie zrobilem pod swiatlo dlatego wyglada jakby swiecila.
2.
jesli okaze sie ze wyswietlacz nie dziala to czy moge przelozyc od licznika z zegarkiem analogowym.Bo patrzac na allegro to te sa tansze.
wyświetlacz pasuje bez problemu.Co do kontrolki to ma sygnalizować zużycie klocków hamulcowych z przodu jeśli masz taką sygnalizację.
Żeby wyjąć wyświetlacz musisz rozebrać licznik na czynniki pierwsze.Zdjąć prędkościomierz i zdjąć plastikową obudowe wyświetlacza.Problem może tez tkwić w tasiemce łączącej wyswietlacz z płytką licznika, tak właściwie to jedynie to mogło nawalić, wyswietlacz LCD sie raczej nie psuje chyba że pęknie.
Silnik: TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 15 Skąd: okolice Konina
Wysłany: 2008-09-02, 11:01
tasiemka to,to gumowe co jest przyklejone do wyswietlacza?Rozebralem ten licznika i nic nie zobaczylem wszystko czyste i cale.Troche podmuchalem,skrecilem i mam napis "total",ale nie reaguje na przycisk.Jak kupie inny licznik to pokrece i zobacze.
Pozdrawiam!
no właśnie o to to gumowe mi chodziło.Czasem starczy posmarować wazeliną i zaczyna działać, można tez dotrzeć tą gumke papierem sciernym tylko drobnym koło 1000 - 2000, a później wazeliną.Może pomóc ale nie musi...
Wysłany: 2008-09-02, 18:51
marcinkoz2910 napisał/a:
to jest kontrolka od ścierania się okładzin a ona tobie świeci cały czas jak dałeś tam żarówkę??
nie swieci(fotke robilem przy lampie zeby dobrze symbol byl widoczny)jak wyciaglem licznik to zobaczylem ze cos takiego jest a niewidzialem po co to jest.Moje klocki nie maja kabelkow to mi to nie potrzebne.
[ Dodano: 2008-09-02, 19:55 ]
jadna strona jest przyklejona do wyswietlacza a ta druga styka sie z plytka.Odklejc ja od wyswietlacza czy pomarowac tylko ta druga czesc?
nie odklejaj tego.Tylko jak bedziesz czyścił styki na płytce licznika to czasem nie rób tego papierem.Najlepsza jest, poważnie, gumka do ołówka.Ale jak masz te styli na płytce czarne to nie czyść ich wcale.Powinno wystarczyć poprawienie samego tego gumowego czegoś