logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy z centralnym PROSZĘ
Autor Wiadomość
torrent 
VW The Best

Silnik: 1,8
Wysłany: 2008-08-29, 20:33   Pomocy z centralnym PROSZĘ

Panowie mam pytanie mam zamek central hydrauliczny co daje + a sterownik co daje - czy jest możliwość aby to zgrać jakoś do kupy?? :-( :-( :-( Będę wdzięczny za każdą pomoc

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-08-29, 20:54   

czekaj czekaj chcesz mieć centralny na pilota?? bo tak wnioskuję... jeśli tak to daj schemat sterownika (jak trzeba popodpinać) ja mam alarm ze sterowaniem na centralny "-" i dałem rade zrobić aby się zamykało i otwierało razem z alarmem...

!! REGULAMIN FORUM !!

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2008-08-29, 22:07   

a nie da się zmienić w sterowniku sposobu sterowania? Wiekszość uniwersalnysterowników ma taką możliwość więc przeczytaj dobrze instrukcję...a jak się nie da to dwa zwykłe przekaźniki samochodowe i bez problemu zmenisz polaryzację. Na koncówkę 85 dajesz plus na stałe a na 86 minus ze sterownika, na koncówke 30 dajesz plus ten sam co na 85 a na 87 podpinasz kabel który będzie sterowł centralką...taka moja propozycja :-D

torrent 
VW The Best

Wysłany: 2008-08-29, 22:13   

<< czekaj czekaj chcesz mieć centralny na pilota?? bo tak wnioskuję... jeśli tak to daj schemat sterownika (jak trzeba popodpinać) ja mam alarm ze sterowaniem na centralny "-" i dałem rade zrobić aby się zamykało i otwierało razem z alarmem... >>

Dokładnie a mam taki sterownik centralnego zamka do których zamykania i otwierana wymagane jest podawanie tzw. "dwóch mas" - impulsy sterujące "lock i unlock".

http://www.centrumelektro...2AL,p17526.html

Takie coś mam więc czy coś się da zrobić ?? ??

mani51 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-29, 22:31   

torrent napisał/a:
Takie coś mam więc czy coś się da zrobić ??

to tak jak pisałem tzn dwa przekaźniki i po problemie i musisz jeszcze sprawdzić co wychodzi do sterowania kierunkami bo jeśli tu też masz masę to kolejny przekaźnik przy czym jeśli nie masz osobnego wyjścia na lewą i prawą to najlepiej przekażnik podwójny który za jednym zamachem zamieni - na + i jednocześnie rozdzieli sygnał na lewą i prawą stronę a jak nie to trzeci zwykły przekażnik a rozdzielenie zrobisz na diodach

[ Dodano: 2008-08-29, 23:37 ]
a swoją drogą jest tyle różnych sterownikówa a Ty musiałeś akurat taki kupić?...masz ten schemat podłączenia o który marcinkoz2910 prosił? Bo może rzeczywiście jest jakiś inny sposób

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-30, 07:03   

mani51 napisał/a:
rozdzielenie zrobisz na diodach
to prawda co do kierunków to jest potrzebne takie rozdzielenie ale proszę wrzuć tutaj schemat na forum to powiem ci czy uniknąć tych przekaźników bo w 90% alarmów ze sterowaniem na central jest ster. masą i da się to przerobić...

tak więc jak dasz rade to podaj schemat bo na tej stronce nie ma go...

!! REGULAMIN FORUM !!

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-08-30, 08:10   

torrent napisał/a:
Panowie mam pytanie mam zamek central hydrauliczny co daje + a sterownik co daje - czy jest możliwość aby to zgrać jakoś do kupy?? Będę wdzięczny za każdą pomoc

pneumatyczny nie hydrauliczny. Do sterowania potrzebujesz plusa. Jeśli twój sterownik nie daje plusa tylko minus to zamieniasz na plus tak zwanym przerzutnikiem, po jednym na każdy kabel. Przerzutnik to odpowiednio podłączony zwykły typowy przekaźnik, proszę schemacik

[ Dodano: 2008-08-30, 09:13 ]
w przekaźniku masz jueszcze nóżkę 87a - zostaje nie podłączona

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-30, 11:15   

pablomed napisał/a:
Do sterowania potrzebujesz plusa.
a ja też mam pneumatyczny i steruje plusem jak otwieram a minusem jak zamykam :idea: i co nie da się, pewnie że się da ale coś mi się wydaje że te przekaźniki będą zbędne ale to powiem na 100% jak schemat zobaczę...

!! REGULAMIN FORUM !!

mani51 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-30, 12:00   

marcinkoz2910, ja Cię proszę :dyba: w golfach zamki pneumatyczne sterowane były i są +, podajesz plus na jeden kabel i otwierasz, podajesz plus na inny kabek i zamykasz. Kabel szary i zielony według kolegi pablomed służy do tego...chyba że masz siłowniki elektryczne(były to takie w golfach?) to się zgodzę z tym że nie do konca bo tu potrzebny jest sterownik który znienia polaryzację na kablach w zależności od tego czy zamykasz czy otwierasz wiec jeśli byś sprawdzał sygnał na jednym kablu to wetedy raz będzie plus a raz minus...a i jest jeszcze możliwośc że wpiąłeś sie bezpośrednio pod pompę i wtedy też jest potrzebna zmiana polaryzacji ale najlepiej to podpinać pod kable sterujące pompą a nie zasilające pompę...poza tym widzę po postach że kolega pablomed jest w elektryce obcykany i jakś rzadko się myli....a zreszta jeśli rzeczywiście tak masz jak piszesz to ja już milczę bo jest w regulaminie

2.Respektuj innych użytkowników forum.

tyle odemnie w tym temacie, narki :aloha:

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-30, 13:00   

Spoko. faktycznie jest możliwość wpiąć się w kable od drugiego włącznika w zamku kierowcy, tego "informującego" o jego położeniu i mamy sterowanie naprzemienne. Praktycznie jednak motażyści tego nie robią, ja w każdym razie się z tym nie spotkałem. Ma to swoje plusy i minusy, ale to już szczegóły

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-30, 23:10   

ja wcale nie kwestionuję twojej wypowiedzi i zgadzam się z nią ale skoro alarm kupiłem co steruje raz + raz - to musi to mieć jakiś sens i logikę ale spoko jestem jeszcze młody i uczę się a co wiem to pisze (może nie zawsze mądrze ale staram sie) tak że jak namieszałem to sorki a jak pomogłem to fajnie... :->

!! REGULAMIN FORUM !!

torrent 
VW The Best

Wysłany: 2008-08-31, 05:39   

No więć tak oto schemat

a właściwie opis ale może ktoś da rade

mani51 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-31, 06:51   

marcinkoz2910, ja też wszystkiego nie wiem ale od tego jest pablomed, żeby nas uswiadomić i pogodzić :lol:

torrent, widzę że przynajmniej z kierunkami nie będzie problemu :-D

ja sterownik założyłem w bagażniku przy pompie bo tam są wszystkie potrzebne przewody z wyjątkiem tej syrenki alarmowej i diody ale obejdzie się bez tego...do kierunków lub postojówek też się podepniesz

oto schemat jak ja bym to zrobił...do ewentualnych poprawek przez kolegę pablomed bo mogłem pomylić kolory z wiązki w drzwiach

Ostatnio zmieniony przez mani51 2008-08-31, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-31, 09:09   

Wszystko ok.

marcinkoz2910 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-31, 09:52   

mani51, no i gitara tak ma byc jak na schemacie

[ Dodano: 2008-08-31, 10:58 ]
torrent, ale zobacz jeszcze przed tym na fote 1 w tym linku http://www.golf3.pl/topic...czyc-vt8738.htm i na sposób podłączenia sterowania na siłownik i dodam że ten alarm steruje minusami na LOCK i UNLOCK więc podepnij się pod dwa przewody sterujące w drzwiach kierowcy i zobaczysz, a jak nie zadziała to rób jak kolegamani51, proponuje ale jest z tym więcej zabawy i też bedzie działało,

P.S. może pablomed, zajrzy też na ten post i coś pomoże ?? :dyba: hehe :-D

!! REGULAMIN FORUM !!

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu