Silnik: 1.9 TDI 1Z Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 896 Skąd: ST
Wysłany: 2010-07-26, 12:51 POMOCY!!!!!! PRĘDKOŚCIOMIERZ NIE ZASKAKUJE
Chłopaki mam wielki problem. Gdy ruszam swoim MK III to chodzbym leciał 120km/h to wskaznik prędkości nie zaskskuje a gdy przytrzymam go na drógim biegu na obrotach to zaskoczy a ak go nie przytrzymam na obrotach to licznik nie zaskakuje... POMOCY KOLEDZY
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-07-26, 21:06
przejedź się i zaobserwuj czy przebieg jest naliczany prawidłowo czy nie. Jeśli tak impulsator odpada i licznik jest do naprawy (ale jak to nie wiem - może tylko wskazówka się blokuje bo ktoś z tarczami kombinował) lub wymianu. Impulsator to czujnik obrotów w skrzyni, ma wtyczkę na 3 kable. Na jego podstawie licznik nalicza kilometry i wskazuje prędkość.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-07-26, 21:24
No toż bardzo możliwe że czujnik (impulsator) o którym Allwall2 pisze jest do zmiany, ale możesz jeszcze zdjąć jego wtyczkę i sprawdzić czy wtyki nie zaśniedziały, spryskać czymś do czyszczenia styków może akurat pomoże.
Wysłany: 2010-07-27, 11:00
nie wiem ale to nie problem, idź do sklepu i zamów do swojego silnika, możesz wykręcić stary czujnik i odczytać numery albo zanieść do sklepu i pokazać - ale jeszcze raz ci radze upewnij się co do stanu wtyczki. Czujnik siedzi na skrzyni w zasyfionym miejscu
dolacze sie do tematu bo mam podobny problem, u mnie nie dziala predkosciomierz(nie nalicza mi kilometrow) ale rowniez zauwazylem ze od momentu awarii predkosciomierza wskaznik od paliwa faluje i nigdy nie wime ile mam paliwa. Czy wskaznik od paliwa ma cos wspolnego z impulsatorem ?
Silnik: 1.9 tdi 90 kucy 1 osioł ;p
Wiek: 26 Dołączył: 01 Mar 2010 Posty: 16 Skąd: z miłości rodziców
Wysłany: 2011-01-01, 13:07
Ja widzę że ta zima poskromiła nasze liczniki w moim tdi też to samo;/ ten impulsator to na 2 śrubeczki taki czarny plastik? jeżeli tak to wymieniłem i to samo;/ jeżeli to zegary to co trzeba naprawić? wiecie może?
No i jednak to zegary, pożyczyłem drugie od kolezki i dzialają wiecie może jak naprawić? ja kiedyś jak parę razy zawieszały mi się postukałem poklepałem je i działały ale tero ino już chyzo zdechły chyba
a gdzie znajde ten impulsator ? czy musze wchodzi pod samochod zeby go zobaczyc? chce zamowic ale nie wiem jak mam prostokatny czy polokragle wejscie ...?
zobaczcie prosze przed chwila bylem zrobic zdjecie czy to zaznaczone w kolko to impulsator ?