Witam co jest najczęstszą przyczyną palenia kostki stacyjki ja swoją wymieniałem 2 miesiące temu...i wczoraj znowu zakładałem nową...
Gdzie szukać rozwiązania problemu??
To zależy który tor elektryczny wysiada: czy to samo nie włącza co dwa miesiące temu czy coś innego. Gdy ten sam - to trzeba się przyjrzeć urządzeniom włączanym - pod kątem zbyt dużego poboru mocy.
Druga sprawa, to z mego doświadczenia wynika że uszkodzenia kostki bywają spowodowane delikatnością kierowcy. Otóż delikatne, POWOLNE przekręcanie kluczyka powoduje przeskok iskry w momencie dociskania się styków i często jest po wyłączniku, można to zaobserwować w różnych wyłącznikach, nawet w domu - powolne włączanie lub wyłączanie powoduje widoczne iskrzenie np. na włączonym w domu telewizorze.
Czyli zdecydowanie lecz nie na siłę. Dotyczy to właściwie wszystkich łączników bez układu szybkiego łączenia.
Ale w momencie gaśnięcia gasły też lampki kontrolne? - jeśli nie to immobiliser lub "zimne luty" w alarmie.
No a jeśli zgasły też lampki kontrolne - to, niestety czy stety, ale przypadek i specjalnie zwarć nie ma.
Tak jeszcze myślę czy ta część mechaniczna w STACYJCE nie ma czasami jakiegoś luzu lub jest wyrobiona i nie pokręca prawidłowo tą kostką - 2.000km to za mało!
Starą kostkę trzeba śrubokrętem w powietrzu (poza stacyjką) poprzekręcać - co pokaże?