logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanizm elektr. opuszczania szyby
Autor Wiadomość
Blaszak 

Silnik: 1.9 TDI (1Z)
Wysłany: 2008-07-16, 17:41   Mechanizm elektr. opuszczania szyby

Witam wszystkich!
Od niedawna jestem szczęśliwym właścicielem Golfa 3 1.9 TDI. Jednakże przy zakupie okazało się, że w drzwiach od strony kierowcy nie ma elektrycznego mechanizmu opuszczania szyby, w pozostałych trzech drzwiach wszystko śmiga jak należy. Mechanizm (prowadnice wraz z silniczkiem) kupiłem na Allegro. Po rozpakowaniu okazało się, że od silnika odchodzą dwa przewody: czarny i niebieski - gdzie to powinienem podłączyć? Z tego co zobaczyłem po rozebraniu drzwi - od przycisków leci 6 przewodów w głąb drzwi, więc tutaj na pewno nie podłączę silnika - pytanie... gdzie?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam!

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-07-25, 18:37   

te dwa kabelki to jest tylko zasilanie silnika a w guziku masz chyba 5 kabli (dwa os podswietlania jedna masa i jeden +12V i drugi -12V i potem od niego zależy sterowanie i doprowadzanie napięcia dodatnie to zamyka ujemne to otwiera czy na odwrót.

!! REGULAMIN FORUM !!

master49 
master49

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2008-07-26, 22:00   

Kupiłeś nie taki podnośnik jak trzeba.Nie podłączysz go tak chyba że dostawisz do niego włącznik na dwa piny.Musisz kupić oryginał.

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-07-27, 00:06   

podnośnik bedzie dobry bo jego sie mocuje na nitach i to moim zdaniem jest nie fajne a co to tego silniczka to musi być dobry bo jaki sens ma roić silnik na 4 piny do auta przecież do szyb to nie robi się silniczków krokowych i w zupełności wystarczą dwa piny przy silniczku a co do włącznika to jest potrzebne 5 pinów...

!! REGULAMIN FORUM !!

master49 
master49

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2008-07-27, 10:38   

Kolega ma oryginalne podnośniki,i żeby wspólgrały musi podłączyć oryginalny podnośnik.Nie otworzy z lewych drzwi prawej szyby i nie podłączy starego włącznika.Oryginalne włączniki nie działąją na zasadzie + i - czyli góra dół i napewno nie 12Volt na nich idzie sterowanie do sterownika

Blaszak 

Wysłany: 2008-07-30, 22:15   

To może ja wyjaśnię... w moim Golfie mam oryginalne podnośniki we wszystkich drzwiach, ale właśnie oprócz tych od kierowcy - tam szyba trzyma się na dwóch drewnianych belkach ;-) Poprzedni właściciel powiedział, że jeszcze inny właściciel chciał wymienić mechanizm od strony kierowcy, wyjął mechanizm, ale nie zdążył już zamontować nowego - stąd te dwie belki.
Kupiłem na allegro używany oryginalny mechanizm od strony kierowcy - prowadnice wraz z silniczkiem. W drzwiach znajdują się oryginalne przełączniki i wszystko gra jak należy - jeden otwiera mi okno lewe, a drugi powinien moje prawe, ale wiadomo... na razie nie otwiera, bo nie ma mechanizmu. Dlatego mam pytanie gdzie podłączyć ten silniczek? Czy gdzieś do skrzynki bezpieczników, czy może do jakiejś "puszki" sterującej opuszczaniem wszystkich szyb w samochodzie?

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-08-03, 17:21   

z pewnością masz podłączone wszystko od strony auta do okrągłego wtyku w słupku drzwi. Musisz mieć więc wiązkę od silniczka ( to jest chyba kilkanaśćcie kabli), wpiąć ją do słupka i tyle. Czy wogóle poprzedni właściciel wyją wiązkę z drzwi, poco? Skoro wyjmował mechanizm tylko. Zdaje mi się że chyba drzwwi wymienił

Blaszak 

Wysłany: 2008-08-04, 08:05   

No właśnie poprzedni właściciel wyjął tylko kable od silniczka, w słupku od drzwi mam gotową wtyczkę i kilkanaście przewodów, natomiast mechanizm z silniczkiem, który chcę zamontować ma tylko dwa kabelki (czarny+niebieski) - rozumiem, że mam je wpiąć w gniazdo w słupku, ale dokładnie w który pin? Gdzie za słupkiem to powinno 'lecieć'? Jak to odnaleźć, czy silniczek idzie bezpośrednio do skrzynki z bezpiecznikami? A może to jakiegoś sterownika?

KristoF 

Silnik: KL V6 24V EFI
Wysłany: 2008-08-04, 09:27   

najprościej będzie zobaczyć jak to jest połączone z 2 strony w drzwiach pasażera.A będze bardzo podobnie.Silnik ma mieć tylko 2 kable.Kierunki góra/dół są realizowane przez zmiane biegunowości.Więc z przełączników idzie do jakiegoś sterownika a ze sterownika idzą 2 przewody do silnika.Bardzo proste...

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-04, 22:20   

krissmysticblau napisał/a:
Silnik ma mieć tylko 2 kable.
kolego o ile my tu piszemy o orygianalnych siłownikach to silnik ma koło siebie moduł elektroniczny z którego wychodzi d 16 kabli (zależy które drzwi) część z nich biegnie do włącznika, a większość do gniazda w słupku drzwi. 2 kable to masz w dokładanych uniwersalnych siłownikach. Więc trzeba zdobyć wiązkę i wpiąć w gnaizdo w słupku. To jest kilka wtyczek. o ile wiem nie da się ich wpiąć źle bo każda pasuje w jedno miejsce. Pozdrawiam. Dla majsterkowiczów co sami sobie chcą dorobić wiązkę proszę schemat.

[ Dodano: 2008-08-04, 23:24 ]
Blaszak, nie da się zgrać nieoryginalnego mechanizmu z orygonalnymi, o ile takie masz w pozostałych drzwiach. Znikną pewne funkcje, trzeba sporo kombinować z przełącznikiem oryginalnym (on nie zmienia biegunowści a podaje tylko plus lub tylko minus. Pottrzebne kombinacje z diodami i przekaźnikami. Mogę ci to rozrysować ale to będzie do d.... Kup używany oryginał plus wiązka. Ciężko znależź ale uda się. Jakieś 150-250 zeta.

Blaszak 

Wysłany: 2008-08-05, 09:00   

Mechanizm kupiłem na Allegro za 120zł - koleś pisał, że to oryginalny używany wyjęty z Golfa 3. W moim Golfie na bank mam oryginalne mechanizmy elektrycznego opuszczania szyb i co ciekawe... z lewego przełącznika (ten podwójny, przy kierowcy) przewody lecą od razu małą wiązką do słupka w drzwiach, a nie jak napisał pablomed do sterownika w drzwiach - takiego nigdzie nie mam. Wiązka od przełącznika biegnie od razu do słupka. Steruje on (ten przełącznik) prawą i lewą szybą. Cała elektronika znajduje się chyba zaraz przy skrzynce z bezpiecznikami. Więc pewnie wystarczy podpiąć silniczek od prawego mechanizmu do tego sterownika - ale... mogę się mylić. Stwierdzę to i napiszę tutaj jak tylko dobiorę się do tej instalacji (czasu mało ;) ).

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-05, 15:31   

Blaszak napisał/a:
a nie jak napisał pablomed do sterownika w drzwiach - takiego nigdzie nie mam. Wiązka od przełącznika biegnie od razu do słupka. Steruje on (ten przełącznik) prawą i lewą szybą. Cała elektronika znajduje się chyba zaraz przy skrzynce z bezpiecznikami

tu masz rację z tą wiązką, połączenie jest nie wdrzwiach. Sterownika samego nigdzie nie znajdziesz, sterowanie drzwiami realizują moduły obecne przy silnikach wszystkich drzwi i współgrające ze sobą. Te moduły zwię sie sterownikami innych brak

Blaszak 

Wysłany: 2008-08-30, 19:31   

Już wiem gdzie leży cały problem. Rozkręciłem pozostałe drzwi i doszedłem do wniosku, że koleś sprzedał mi jednak jakiś zamiennik :-/ Faktycznie w oryginalnych mechanizmach leci spora wiązka kabli od silniczka (podłączana wtyczką podobną do Eurozłącza) - tak mam w prawych drzwiach, a w lewych od silniczka lecą dwa przewody. Podłączyłem je "na krótko" - silniczek działa, szyba idzie w dół/górę. Teraz tylko trzeba wykombinować jak podłączyć te dwa przewody do oryginalnej wtyczki w drzwiach. Odnalazłem kilka pinów w tej wtyczce (patrz zdjęcia), które mogą być pomocne:

Kod:
[1] [2] [3]

MECHANIZM PRAWY
MECHANIZM LEWY

I teraz podczas 'spoczynku' między pinami 1-3 mam napięcie 12V, 1-2 0V i 2-3 0V. Gdy wcisnę przycisk otwierania szyby to między 1-2 mam 12V, a gdy zamykam szybę to między 2-3 mam -12V. Jak podłączyć dwa przewody od silniczka z tymi trzema pinami? Może jakiś przekaźnik? Wiem, że najprostszym sposobem byłoby kupienie silniczka ze sterownikiem (z tym dużym gniazdem), ale czy jest jakiś sposób bym podłączył to co mam? Pewnie nie będę miał wtedy domykania szyby oraz wyłączania silniczka przy max otwarciu i max zamknięciu. Może ktoś ma pomysł na takie dziwne połączenie?

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-08-30, 21:25   

Będą potrzebne przekaźniki. Ponieważ tobie na ten dokładany silnik potrzeba zmiennej polaryzacji której nie zapewnia ci oryginalny włącznik (daje albo plus albo minus).
Napisz jeszcze czy włącznik ten podwójny w lewych drzwiach masz i czy steruje prawidłowo prawymi drzwiami? Wtedy spróbuję ci rozrysować schemacik, ale od razu piszę że na Twoim miejscu postarałbym się o oryginał.

Blaszak 

Wysłany: 2008-08-30, 22:59   

Jeśli to jest kwestia zbudowania prostego układu opartego na kilku elementach to byłbym wdzięczny za schemacik. Oczywiście zakup oryginalnego silniczka rozwiązałby problem w 100%, ale jak dzisiaj patrzałem na Allegro to wychodzi około 200-250zł :-/ Jeśli chodzi o włączniki w drzwiach, to mam oryginalne: w lewych podwójny (steruje lewą i prawą szybą), a w prawych drzwiach pojedynczy do prawej szyby. W lewych drzwiach, jak już pisałem wyżej, wystaje mi tylko duża wtyczka, do której muszę jakoś podpiąć dwa przewody od nieoryginalnego silniczka.
Z góry dzięki za pomoc.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu