przerobiłem włącznik świateł po lewej od kierownicy i teraz brakuje mi tylko kontrolki świateł przeciwmgielnych przednich czyli tej zaznaczonej strzałką
jaka dioda będzie tu najlepsza? Czy podejdzie któraś z tych?
pewnie że taka z katalogu będzie pasować to zwykła dioda na 3V i będzie pasowała....
tylko teraz pytanie jak to przerobiłeś?? bo standardowy włącznik z taką funkcją ma już rezystor na płytce wlutowany i nie ma problemu, więc czekam na odpowiedz...
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-10, 21:19
bardzo prosto...zamieniłem taki plastik po którym ślizga się zapadka przełącznika na blaszkę własnej produkcji...jakość zdjęcia kiepska ale każdy kto rozbierał włącznik będzie wiedział gdzie to jest
no to tak ja patrzyłem na moj stary włącznik z opcją na jedno przeciwmgielne i są tam wda rezystory więc jak kolega ma też dwa rezystory (od strony druku w wersji SMD) to nie powinno byc problemu wlutować i gotowe ale pytanie czy nie bedzie się tył z przodem załączał
[ Dodano: 2008-10-10, 22:25 ] mani51, musze przyznać że patent fajny i wielki plus za pomysł
[ Dodano: 2008-10-10, 22:27 ]
mani51 napisał/a:
jaka dioda będzie tu najlepsza? Czy podejdzie któraś z tych?
a co do tego to kupujesz takich samych rozmiarów jak ta żółta tylko potrzebujesz zieloną i najlepiej matową zeby nie raziła tak mocno... oczywiście na 3V
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-10, 21:30
marcinkoz2910 napisał/a:
ale pytanie czy nie bedzie się tył z przodem załączał
światła załączają się osobno tzn jedno pociągnięcie przód a drugie pociągnięcie przód + tył i to wszystko bez konieczności włączania świateł mijania czyli tak jak w fabrycznym włączniku z tą funkcją...wszystko już jest posprawdzane tylko tej kontrolki nie miałem...o halogenach nie wspominając bo jeszcze się zastanawiam jakie kupić - chyba wezmę owalne
[ Dodano: 2008-10-10, 22:39 ]
marcinkoz2910 napisał/a:
wielki plus za pomysł
prawda jest taka że pomysł wziąłem z forum tylko go udoskonaliłem
marcinkoz2910, dzięki za odpowiedź, może kiedyś się za to wezmę jak kuipę taką diodę
światła załączają się osobno tzn jedno pociągnięcie przód a drugie pociągnięcie przód + tył i to wszystko bez konieczności włączania świateł mijania czyli tak jak w fabrycznym włączniku z tą funkcją...wszystko już jest posprawdzane tylko tej kontrolki nie miałem...o halogenach nie wspominając bo jeszcze się zastanawiam jakie kupić - chyba wezmę owalne
no dokładnie tak jak w moim jest dokładnie tak samo a robiłeś już test?? a co do halogenków na przód to pomyśl nad takimi jak ja mam albo innego koloru... na prawde fajnie doświetlaja pobocza...
bo szczerze mówiąc chciałbym nimi wspomagaś długie bo nie jestem z nich zadowolony a nie tylko używać we mgle...a co do tych w blendy to jakoś przeraża mnie cena...zastanawiam się również czy nie podpiąć je przez przekaźnik i wsadzić tam mocniejsze żarówki gdyby słabo świeciły
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-11, 19:11
mani51 napisał/a:
może kiedyś się za to wezmę jak kuipę taką diodę
a masz jakiś pomysł jak zrobić na włączniku ten symbol coby tą diodę od p-mgielnych było widać? Bo ja też mam włącznik przerobiony na zasadzie nawiercenia dodatkowej dziurki w oryginalnym plastyku i działa super, tylko ta dioda....
też nie wiem ale na jakiejś aukcji facet pisał że można zmienić żarówki
a no chyba że tak
mani51 napisał/a:
ale z Ciebie niewierny Tomasz ...tył zapala się dopiero jak wyciągnę do końca i wtedy świeci i tył i przód a jak wyciągnę do połowy to tylko przód
taki już jestem nowinki i ciekawostki mnie strasznie interesują i ciekawią ale jeśli jest tak jak piszesz to jak wlutujesz tą diode na 3V to będzie świeciła jak raz pociągniesz za włącznik a jak drugi raz to zapali się do pary jeszcze ta żółta czyli wszystko jasne
[ Dodano: 2008-10-11, 20:20 ]
pablomed napisał/a:
a masz jakiś pomysł jak zrobić na włączniku ten symbol coby tą diodę od p-mgielnych było widać?
otworek na diode po co ja bym zrobił tak tam gdzie jest tak czarna folia to bym ją zeskrobał w miejscu diody a wzorek to już mamy całe pole do popisu można nakleić taki znaczek (np. poszukać w necie wydrukować i nakleić albo inny jakiś pomysł)
Wysłany: 2008-10-11, 19:29
marcinkoz2910 napisał/a:
pablomed napisał/a:
a masz jakiś pomysł jak zrobić na włączniku ten symbol coby tą diodę od p-mgielnych było widać?
otworek na diode po co ja bym zrobił tak tam gdzie jest tak czarna folia to bym ją zeskrobał w miejscu diody a wzorek to już mamy całe pole do popisu można nakleić taki znaczek (np. poszukać w necie wydrukować i nakleić albo inny jakiś pomysł)
szczerze to jeszcze się temu dokładnie nie przyglądałem ale myślę że pomysł marcinkoz2910, jest dobry jeśli ta folia tam jest a jesli chodzi o sam symbol to przecież nie musi go być jak tylko będzie dioda to ja będę wiedział od czego jest
[ Dodano: 2008-10-11, 20:34 ]
pablomed napisał/a:
ja też mam włącznik przerobiony na zasadzie nawiercenia dodatkowej dziurki w oryginalnym plastyku i działa super
też tak miałem na początku ale wtedy mie można załączyć przeciwmgielnych bez świateł mijania a w gęstej mgle one mogą przeszkadzać i dlatego posunąłem się dalej w modyfikacjach
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-11, 19:39
mani51 napisał/a:
też tak miałem na początku ale wtedy mie można załączyć przeciwmgielnych bez świateł mijania a w gęstej mgle one mogą przeszkadzać i dlatego posunąłem się dalej w modyfikacjach
ano racja, nie da się ale nie przeszkadza mi to specjalnie. Muszę pokombinować z tym otworkiem, żeby tylko tego nie zeszpecił, bo to trochę na moje oczy za precyzyjna robota
racja, nie da się ale nie przeszkadza mi to specjalnie. Muszę pokombinować z tym otworkiem, żeby tylko tego nie zeszpecił, bo to trochę na moje oczy za precyzyjna robota
powiem Wam że okropnie precyzyjna robota prawie jak u zegarmistrza więc trzeba uważać
Wysłany: 2008-10-11, 19:46
pablomed napisał/a:
żeby tylko tego nie zeszpecił, bo to trochę na moje oczy za precyzyjna robota
kombinujemy jak by ten włącznik kosztował cały majątek a przecież na allegro już za 60zł widziałem z opcją halogenów...myślę że jednak lepiej brzmi "przerobiłem włącznik" niż "wymieniłem włącznik" mam rację?