Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-09-30, 21:18
Poza przekaźnikiem wspólną rzeczą dla kierunków i awaryjnych jest sam włącznik awaryjnych, więc w razie braku efektu po podmianie przekaźnika tam należy zajrzeć. Wtedy zaobserwuj jeszcze czy po próbie włączenia świecą kontrlki od kierunków czy nie
Silnik: 1,8 GT Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 47 Skąd: pomorze
Wysłany: 2008-10-01, 18:00
zrobiłem w ten sposób
1. Wyjąłem przekaźnik
podłączyłem bezpośrednio pod akumulator i dawał znaki życia dźwiek jak przy kierunkach tylko dużo szybszy .I tu mam pytanie czy to oznacza,że jest on dobry ,bo tak sobie myślę ,że gdyby był do bani to by się nie odezwał,jak myślicie ?
chciałem jeszcze powiedzieć,że grzybek od awaryjnych świeci ciągłym czerwonym światłem,wiec chyba powinien być dobry .
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-01, 18:51
przypuszczam że przekaźnik jest dobry, ale dla pewności pożycz od kogoś na próbę. Świecenie kontrolki awaryjnych nie jest dowodem na sprawność włącznika
Witam! To było sprawdzanie bez obciążenia, nie miarodajne. Najlepiej obwód sprawdzić w ten sposób: wyjąć przekaźnik i w miejsca gdzie wchodzą jego nóżki z oznaczeniem 49 i 49a (dolne i lewe wejście w gnieździe skrzynki) włożyć kawałek drutu tak by je zewrzeć (nie za głęboko! ok. 5mm) i wówczas spróbować tak jak normalnie kierunki czy awaryjne, tylko nie będą migać a świecić światłem stałym. To sprawdzi obwód, wyłącznik awaryjnych i przełącznik na kierownicy, pozostanie tylko przerywacz bo jeśli na druciku będzie świecić a na przerywaczu nie to...? No, właśnie.
hasag ja mialem zanikanie kierunkowskazow po paru sekundach (2-3s) i awaryjne swiecily tylko na wylaczniku i caly czas. Winą byl przekaznik. Sam go spalilem chyba, cena nowego to okolo 15 zlotych (tyle kosztowal u mnie) ale nastepnym razem kupowalbym ze szrotu bo ten ma tak cichy dziwek ze wkurza ze nie slychac wogole kierunkowaskazow. Ale juz sie przyzwyczailem. a Co do podmiany to nie musisz koniecznie miec z innego golfa 3ki, ja podmienialem na probe od astry I i zeby sie upewnic ze to nie przypadek ze po podmianie dziala to zalozylem swoj do astry noi okazalo sie ze przekaznik walniety. POZDRO