Wysłany: 2011-10-17, 08:37 Jaki akumulator do 1.9TDI
Witam potrzebuje porady co do aku.
Mianowicie mam akumulator Quand hybrid 74Ah 680A, który padł mi 2 dni temu. Naładowałem go i wszystko było ok, ale po 4 godzinach stania już nie odpalił( tzn. pokręcił, ale tylko chwile i padł). Nawet jak na noc po dłuższej jeździe zostawiłem go odłączonego w aucie, to z rana już kicha.
Planuje zakup nowego i w oko mi wpadł BOSCH S5 007 74Ah 750A.
Podobno do diesli i aut z bogatym wyposażeniem, a ponad to ma dużą moc rozruchową i jak na boscha to dosyć tanio bo za 310zł znalazłem u mnie w mieście.
Tylko trochę nie jestem pewien czy będzie ok. Na stronie Boscha do mk3 1.9Tdi podali mi takie akumulatory:
Ale pojemność 100Ah to chyba trochę za dużo i za drogo.
Dodam że w aucie mam trochę elektryki(el. szyby, lusterka, bagażnik, audio 6x50W blaupunkt plus dwa mniejsze bez wmacniacza, pełno jakiś lampek w kokpicie powymienianych, itd)
Możecie coś doradzić???[/b]
Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 56 Skąd: olsztyn
Wysłany: 2012-02-05, 09:14
ja mam boscha s5 74Ah jestem zadowolony, co do centry to kupiłem kiedyś Centre future do benzyniaka od początku nie trzymała prądu niby te 12v było na klemach, ale nie dał rady kręcić rozrusznikiem zmieniłem na inny akumulator od razu rozrusznik ożył, centre odradzam, później nie chcieli uznać gwarancji a 300zł wydane było.
Ale pojemność 100Ah to chyba trochę za dużo i za drogo.
Dodam że w aucie mam trochę elektryki(el. szyby, lusterka, bagażnik, audio 6x50W blaupunkt plus dwa mniejsze bez wmacniacza, pełno jakiś lampek w kokpicie powymienianych, itd)
Możecie coś doradzić???[/b]
do tego co napisałeś, to musisz mieć ten o najwyższej mocy rozruchowej, czyli 100Ah, ponieważ na mrozie Tobie zdechnie (bo masz za dużo odbiorników prądu w autku)
BOSCH S5 100Ah tzw. SREBRNY - przenaczenie DIESEL, duży pobór prądu
są jeszcze dwa inne rodzaje AKKU:
BOSCH S4 74Ah tzw. NIEBIESKI -przeznaczenie DIESEL, wyposażenie ubogie w odbiorniki prądu (ogrzewanie lusterek, foteli, wzmacniacze, itp.)
BOSCH S3 70Ah tzw. CZARNY -przeznaczenie BENZYNA
Ja mam jakiegoś gigawata 74Ah i jak na razie dwie zimy bez nieprzyjemności i ciekawe ile chodził wcześniej przed zakupem autka.
W drugim aucie (też diesel) kupiłem nową centre future też 74Ah i drugi rok bez problemów. A w tą zimę ekstremalnie eksploatowany, woziłem go w busie (master 2,5dci) a jak to w busie wiadomo, radio komputer lodówka itp. w nowy webasto. Do takich rzeczy trochę mały al;e dał rade.
Nie słuchaj opinii typu: "kupiłem future i nie trzyma napięcia, nie kupuj centry"
Z akumulatorem to loteria, jeden kupi w markecie za 150-200zł i jeździ pięć lat a drugi kupi dobry akumulator za 300-350zł i się nie nadaje. Wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz.
A co do pojemności to kupiłbym 74-80Ah. Przecież w zimę przed rozruchem nie siedzisz dwie godziny w samochodzie i nie słuchasz muzyki czy coś żeby rozładować aku. Jak jest sprawne ładowanie to w chwili zgaszenia silnika aku jest naładowane i rano przy odpaleniu będzie ok.
A w razie jak trafisz "wadliwy egzemplarz" to nie popuszczaj sprzedawcy i reklamuj go do bólu. A co do zakupu to kupuj na miejscu i u dobrych sprzedawców, oszczędzisz sobie tym wysyłania i kombinowania w razie co.