witam
mam problem z gasnącym podświetleniem wszystkiego w aucie 96r 1.8 benzyna/lpg polega to na tym że kontrolki normalnie się włączają np kierunki czy ręczny ale po wpadnięciu w dziurę gaśnie podświetlenie do wszystkiego i nie wiem gdzie mam szukać przyczyny
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-31, 21:23
tu masz fotoporadę jak wyjąć licznik. Na gorze licznika są dwie żarówki, które trzeba wymienić lub sprawdzić ich styk do taśmy, chyba, ze to nie żarówki są winne, tylko instalacja elektryczna.
Jak masz regulator jasności podświetlenia obok włącznika świateł to spróbuj nim pokręcić.. jeśli będzie ustawiony w innym miejscu i już nie będzie gasnąć podświetlenie to znaczy, że masz do wymiany albo po prostu jeździj na innym ustawieniu jasności u mnie też tak się działo i to była właśnie wina tego regulatora jasności
żarówki to raczej nie bo gaśnie podświetlenie w całym aucie na przyciskach do opuszczania szyb itd ale pierwsze co sprawdze włącznik świateł a jak to nie to to bede musiał sprawdzic chyba bezpieczniki i przewody bo ,oze jakies zwarcie sie robi
witam
mam problem z gasnącym podświetleniem wszystkiego w aucie 96r 1.8 benzyna/lpg polega to na tym że kontrolki normalnie się włączają np kierunki czy ręczny ale po wpadnięciu w dziurę gaśnie podświetlenie do wszystkiego i nie wiem gdzie mam szukać przyczyny
u mnie tez to było. Rozebrałem wyłącznik swiateł i były zimne luty na tranzystorze od regulacji jasności deski. Tam płynie dość duży prąd i to jest całkiem normalne, ze słabszy lut puści od wstrząsów i wysokiej temperatury. Całe zasilanie podświetlenia deski idzie z tego wyłącznika więc mało prawdopodobne, żeby coś innego powodowało ta usterkę.
_________________ Wszystko o przeróbkach podświetlenia kokpitu w golfie na mojej stronie www.lediker.pl