Problem z szybą juz rozwiązałem dzieki waszej pomocy koledzy
Teraz będę was męczył kolejnym pytankiem
Otóż - w swoim golfiq mam seryjny centralny i na pilota ze scyzorykiem.
Moduł posiada funkcje komfort czyli domykanie szyb, jednak przy montazu gosc mi tego nie podłączyl, bo jedna szyba sie zacinała przy zamykaniu wiec i tak by sie nie domknęła.
Teraz jak juz uporałem się z szyba, przyszedł czas na podłączenie funkcji komfort
Gośc przy montazu powiedzial ze jak naprawie ta szybe to zebym przyjechał i mi podłączy, podobno jest to kwestia jednego kabelka, jednak najpierw zwracam sie z prosba do was, moze obedzie mi sie niepotrzebne stukanie kilometrow i zrobie to sam
Powiedzcie mi jaki kabel podłączyc aby funkcja komfort zostala "aktywowana" ? z gory dzieki wielikie !!!!!
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-19, 13:39
Musisz mieć schemat. Potrzebujesz kabla z alarmu na którym pojawia sie plus po aktywacji alarmu na czas taki jak długo zamykają sie szyby, różnie to jest w różnych alarmach, zwykle czas jest programowalny. Kabel ten podpina sie do kabla szarego w wiązce drziowej lub przy pompce, czyli tego samego co do zamykania centrala (dłuszy impuls załatwia sprawę).
Wiele alarmów ma tzw kabel komfort który do tego domykania służy, ale pojawia się na nim impuls masowy i trzeba go zmienić na plusowy za pomocą odpowiednio podłączonego przekaźnika (przerzutnik)
aha, czyli lipa, ja mam jakis osobno wypuszczony fioletowy przewód z modułu i jest on wpięty w kabel czarny (troche grubszy) - nie znam sie na elektryce i nie wiem czemu tak jest, dlatego chyba bede musial pojechal do tego goscia co mi zakladal centralke na pilota
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-19, 19:37
pomógłbym konkretnie gdybyś znał nazwę alarmu, pod warunkiem że wyszukałbym schemat ale nazwy przeważnie nawet nie ma na sterowniku. A czarne kable w oryginalnej instalacji to plus po zapłonie, albo to też nieoryginalny kabel który dalej jeszcze do czego innego dochodzi
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-08-19, 20:04
pewnie masz sterownik który zamyka zamek po przekręceniu uruchomieniu silnika-ot cała tajemnica fioletowego kabla.
czy ze sterownika nie wychodzą żadne kable, które nie są nigdzie podpięte?
chlopaki nie wiem, nie znam sie na tym, jestem umowiony na poniedziałek u tego goscia ktory mi robil pilota i podlaczy mi komfort dzieki za pomoc za checi leca punkciki