logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: K@mil
2009-01-14, 13:08
Funkcja komfort - domykanie szyb
Autor Wiadomość
Paffcio 
Volfsburg Edition :)

Silnik: 1,8
Wysłany: 2008-08-19, 11:58   Funkcja komfort - domykanie szyb

Witam!!

Problem z szybą juz rozwiązałem dzieki waszej pomocy koledzy :)
Teraz będę was męczył kolejnym pytankiem :)

Otóż - w swoim golfiq mam seryjny centralny i na pilota ze scyzorykiem.

Moduł posiada funkcje komfort czyli domykanie szyb, jednak przy montazu gosc mi tego nie podłączyl, bo jedna szyba sie zacinała przy zamykaniu wiec i tak by sie nie domknęła.

Teraz jak juz uporałem się z szyba, przyszedł czas na podłączenie funkcji komfort :)

Gośc przy montazu powiedzial ze jak naprawie ta szybe to zebym przyjechał i mi podłączy, podobno jest to kwestia jednego kabelka, jednak najpierw zwracam sie z prosba do was, moze obedzie mi sie niepotrzebne stukanie kilometrow i zrobie to sam :)

Powiedzcie mi jaki kabel podłączyc aby funkcja komfort zostala "aktywowana" ? :) z gory dzieki wielikie !! !!!!!

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-08-19, 13:39   

Musisz mieć schemat. Potrzebujesz kabla z alarmu na którym pojawia sie plus po aktywacji alarmu na czas taki jak długo zamykają sie szyby, różnie to jest w różnych alarmach, zwykle czas jest programowalny. Kabel ten podpina sie do kabla szarego w wiązce drziowej lub przy pompce, czyli tego samego co do zamykania centrala (dłuszy impuls załatwia sprawę).
Wiele alarmów ma tzw kabel komfort który do tego domykania służy, ale pojawia się na nim impuls masowy i trzeba go zmienić na plusowy za pomocą odpowiednio podłączonego przekaźnika (przerzutnik)

Paffcio 

Wysłany: 2008-08-19, 14:07   

aha, czyli lipa, ja mam jakis osobno wypuszczony fioletowy przewód z modułu i jest on wpięty w kabel czarny (troche grubszy) - nie znam sie na elektryce i nie wiem czemu tak jest, dlatego chyba bede musial pojechal do tego goscia co mi zakladal centralke na pilota

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-08-19, 19:37   

pomógłbym konkretnie gdybyś znał nazwę alarmu, pod warunkiem że wyszukałbym schemat ale nazwy przeważnie nawet nie ma na sterowniku. A czarne kable w oryginalnej instalacji to plus po zapłonie, albo to też nieoryginalny kabel który dalej jeszcze do czego innego dochodzi

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2008-08-19, 20:04   

pewnie masz sterownik który zamyka zamek po przekręceniu uruchomieniu silnika-ot cała tajemnica fioletowego kabla.
czy ze sterownika nie wychodzą żadne kable, które nie są nigdzie podpięte?

Paffcio 

Wysłany: 2008-08-20, 12:11   

chlopaki nie wiem, nie znam sie na tym, jestem umowiony na poniedziałek u tego goscia ktory mi robil pilota i podlaczy mi komfort :) dzieki za pomoc za checi leca punkciki :)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu