Witam,
nie działa mi elektryczna szyba kierowcy. Do tej pory działała całkiem nieźle, jednak ostatnimi dniami często się zacinała i trzeba było pare razy naciskać by ją zamknąć czy otworzyć. Jednego dnia działała a drugiego w ogóle, aż od paru dni ani drgnie. Proszę o pomoc co mógłbym sprawdzić i zrobić by to działało. Z góry wielkie dzięki.Pozdrawiam [/i]
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-16, 21:19
kobramozg napisał/a:
aż od paru dni ani drgnie
jeśli już ani drgnie to nie czujnik. Może linka, może silnik, może moduł,może kable w przelotce drzwiowej.
Dużo może wkurzać, więc najpierw obejrzyj kable w przelotce drzwiowej. A potem sprawdź i napisz czy przy próbie włączenia cyka przekaxniczek przy silniczku, i czy lekko przygasa światełko w suficie na chwilkę, to już coś wniesie.
ok jak tylko znajdę chwilkę czasu żeby tam luknąć to od razu napisze więcej co i jak. Zapomniałem dodać że tylna szyba od strony kierowcy też mi nie działa ale to już od zakupu nie działała i tam niby kable i linka jest w porządku. Czy ten silniczek od szyby można wyjąć bez wyjmowania całego mechanizmu?A co do tej szyby kierowcy to nic nie cyka jak się naciska, a fakt że wcześniej cykało, a światełko nie przygasa.
[ Dodano: 2008-10-18, 22:54 ]
Z tego co dzisiaj luknąłem w drzwi to linki są całe, szyba się nie ruszała bardzo długo ani drgnęła, zjechała kawałek w dół i przestała działać kompletnie. przez jakieś 10 min non stop naciskałem podnoszenie do góry aż wreszcie załapała i chodzi narazie dobrze nawet jest przygasanie lampki i cykanie. Boje się że może się to powtórzyć a nawet jestem o tym przekonany że tak może być. Ma ktoś może jakieś pomysły co to może być ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-10-25, 15:36 ]
Dzisiaj zabrałem się za szyby, no i okazało się że oczywiście trzeba było przeczyścić i nasmarować wszystkie styki w przelotce w drzwiach, no i zlutować kabelek od strony kierowcy bo się przetarł. Jeżeli chodzi o tylną szybę to po długich poszukiwaniach okazało się że brakuje w kostce na silniczku brakuje styku i prawdopodobnie jest to + dlatego, też ani drgnie. Mam nadzieję że komuś się przyda ta informacja pozdrawiam