logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa pytania: skaczący licznik, światła - GOLF 3 1.9TDI 96R
Autor Wiadomość
piasa-v 

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-09-20, 08:14   Dwa pytania: skaczący licznik, światła - GOLF 3 1.9TDI 96R

Witam jestem nowy na tym forum, golfa mam od dwóch tygodni i pare wskazówek by mi się przydało. Nie jesetm laikiem jeśli chodzi o auta. Pytanie 1: dlaczego może mi licznik skakać (ale tylko na plus) dzieje się tak wtedy gdy pocisne trochę na większych obrotach ale wystarczy że zaczynam jazdę ze stałą prędkościa maks 120-130km/h to się uspokaja, jak tylko przśpieszam to znowu skacze(do licznika nie ma linki wszystko za sprawa elektroniki). pytanie 2: kupiłem lampy angel eyes clear z soczewka i reflektorem na drogowych. W momęcie jak przełączam na drogowe to jaśniej rozbłyskują a jak puszcze manetke to świecą normalnie fakt że na starych lampach na H4 było to samo.

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-09-20, 12:40   

Co do świateł to jest tak dlatego że w momencie przełączania najpierw na moment włącza się "błysk" a on ma zasilanie prosto z plusa - działa przecież też nawet bez kluczyka! Poprostu kable już mają parę lat i zaczyna to być widoczne. Jeśli jest to denerwujące, można założyć przekaźniki na światła, w internecie są opisy.
Co do licznika (szybkości, tak?)- może tylko wtyki na skrzyni biegów lub na liczniku a jak nie to już sam licznik w środku coś nie tego...
Gdyby jednak to chodziło o obrotomierz to wtyk na alternatorze należy poprawić.

adams 

Silnik: 1,6 benzina :)
Wysłany: 2008-09-20, 14:59   

piasa-v napisał/a:
W momęcie jak przełączam na drogowe to jaśniej rozbłyskują a jak puszcze manetke to świecą normalnie

Zico63 napisał/a:
włącza się "błysk" a on ma zasilanie prosto z plusa

a tu ni echodzi raczej o to ze byly H4 a wiec mijania / drogowe w jednej zarowce a teraz masz angel eyes clear czyli pewnie masz osobno drogowe a osobno mijania i pewnie gasna Ci mijania a swieca drogowe, a w momencie przelaczania manetką , tak jak jest w H4 swieca Ci obydwa włókna. Moze muszisz zmostkowac odpowiednie piny w przekazniku, na forum juz to bylo wiele razy, i wtedy bedziesz mial mijania / mijania + drogowe.

Zico63 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-09-20, 15:54   

To też, ale ja jak przełączam (a mam 2xH7) to też jest ten efekt opisywany przez Kolegę Piasa-v. Kiedyś muszę się zabrać za to załozenie przekażników.
Najlepiej widać to na drogowych po leciutkim przyciągnięciu manetki: rozświecą się mocniej!

piasa-v 

Wysłany: 2008-09-20, 17:28   

No ja posiadam 2xH1 w momencie przełączenia długie światła rozbłyskują mocniej jak puszcze manetke świecą słabiej. Mijania nie wyłączają się.Co do licznika na styki i rozbieranie licznika nie ma co patrzeć bo są ok. Bardziej nad czujnikiem w skrzyni bym się zastanowił tylko jak go sprawdzić bo wiem że się da tylko JAK. A temu koledze co to mu gasną mijana jak na drogowe przejdzie to mogę dać schemat jak złączyć żeby działały obydwa. Jak już pisałem laikiem nie jestem to już moje 6 auto

adams 

Wysłany: 2008-09-21, 19:18   

hehe spoko, wiem jak podlaczyc zeby mi nie gasly drogowe, tylko ze ja mam H4 takze wole nie dorzucac mijania do drogowych :) Myslalem ze moze masz przelozone z H4 na H1 i o to Ci biega , ale spoko, a nad przekaznikami tez musze pomyslec bo na swiatla nie narzekam, jednak wszyscy ktorzy zakladaja przekazniki zachwalaja ze jest duzo jasniej.

piasa-v 

Wysłany: 2008-10-02, 22:56   

Napisałem w poscie że mam problem z prędkosciomierzem i nic. Rozbłysk świateł to już wiem że to normalne. Ale jak pisze że mam założone lampy angel eyes 2xH1 a ktoś mi wyskakuje z H4 to przesada. Teraz pytam poraz kolejny co może być przyczyną skakania tej wskazówki. Nawet jak teraz wieczorem odpale mój traktor jak jest zimny to wskazówka utrzymuje się na 20km/h ale wystarczy że lekko wcisne gaz i spada na dół jak jade 80km/h i na 4tym biegu mocniej naduszę pedał to z miejsca potrafi nawet ze 130się pokazać i tak sobie skacze co jakiś czas. Czujnik VS Zegary co jest bardziej prawdopodobne.???????????

rrrudolf 

Silnik: ABS
Wysłany: 2008-10-02, 23:08   

ja się dołącze do pytania z licznikiem, mam to samo z tym że u mnie dzieje się tak ja od razu wcisnę opór to wskazówka skacze jak szalona i tak przy jakiś 180 się uspokaja, jak zwolnie i zredukuje i znowu gaz też tak jest.. tylko jeszcze nie obczaiłem kiedy to sie dzieje w sensie - zimny-cieply...

adams 

Wysłany: 2008-10-03, 21:53   

piasa-v napisał/a:
Ale jak pisze że mam założone lampy angel eyes 2xH1 a ktoś mi wyskakuje z H4 to przesada

po to Ci to napisalem bo oryginalnie "raczej" one chyba nie są zakladane prze fabryke co nie? a wiec z tego wynik ze ktos to zakladal sam, i byc moze byly tam WCZEŚNIEJ H4 totez jakby ktos nie wiedzial moglby zle to podlaczyc, a Ty chyba do konca nie czytasz o czym Ci pisze. Poza tym piszesz ze :
piasa-v napisał/a:
Napisałem w poscie że mam problem z prędkosciomierzem i nic

a Kolega Ci odpowiedzial od razu...

Zico63 napisał/a:
Co do licznika (szybkości, tak?)- może tylko wtyki na skrzyni biegów lub na liczniku a jak nie to już sam licznik w środku coś nie tego...
Gdyby jednak to chodziło o obrotomierz to wtyk na alternatorze należy poprawić.

Pofatyguj sie chociaz i wyjmij licznik i wyciagnij i wloz wtyczke. zreszta juz sie nei odzywam w tej kwestii bo bedzie ze sie kloce, POZDRO i POWODZENIA

Kamil17a 
Kamil

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2008-10-03, 21:56   

Witam! Panowi mam pytanie, ostatnio miałem małą stłuczkę i siadła mi elektryka, tzn nie działa mi szyby, lusterka i co najważniejsz nie mogę go odpalić, przy przekręceniu kluczyka wskazówki licznika skaczą?

piasa-v 

Wysłany: 2008-10-03, 22:31   

To z licznikiem i kostką zrobiłem na początku i pomysły się skończyły. O lampach napisałem że "kupiłem lampy angel eyes clear" w roli ścisłości. Wyszło na to że obydwaj nie doczytalismy do koca postów. Co do licznika to dziś na zimnym już mi 40km/h pokazywało. Czym zimniej tym gorzej.

Zico63 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-10-03, 22:42   

Dużo z tym roboty ale z domowych sposobów pozostaje "pożyczenie" od dobrego kolegi na chwilę całego licznika i próba: licznik to czy instalacja. Kupowanie czy naprawianie bez rozpoznania to troszkę droga zabawa.

piasa-v 

Wysłany: 2008-10-04, 17:10   

No na kolege z takim modelem jak ja musze jeszcze dwa tygodnie czekać a już mnie to zaczeło wku..... . Ale będe szukał dalej kabelek po kabelku od czwartku na urlop ide to będę miał kilka dni na rozbebeszenie instalacji.A w razie co to czy czujnik z benzyny 1.8(RP 66kW) będzie do mnie pasował???

Zico63 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-10-04, 17:27   

Niekoniecznie bo skrzynie są inne :-(

piasa-v 

Wysłany: 2008-10-07, 15:05   

Licznik jest ok, po instalacji uszkodzeń mechanicznych nie widze a czy któryś z kolegów dobierał się do tego impulsatora bo kupno nowego mi się nie uśmiecha. Jak go wyjąć czy wogóle się da coś z nim zrobić.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu