witam.moglby mi ktos z uzytkownikow MK3 2.0 GTI 8v silnik 2E 1993 r. odnosnie tego czujnika?mianowicie chodzi mi o to azeby ktos sprawdzil jaki ma kolor opaska na czujniku oraz jakie ma numery?wymieniam juz czwarty w ciagu 6 miesiecy.cos jest nie tak.prosze o pomoc
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-10-21, 19:28
kris962, najlepiej jedz do ASO i weż orginał troche więcej kosztuje ale masz pewniaka ja też miałem problem z podrubkami strasznie przekłamują nawet jak miałem ten sam kolor paska to i tak przekłamywało pozdrawiam
Silnik: 1.9 TDI 90KM [1Z] Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 15 Lip 2008 Posty: 1458 Skąd: Janówko k. Brodnicy
Wysłany: 2008-10-21, 19:38
Mam ten sam problem. Poprzedni czujnik pokazywał mi temp. rzędu 70 stopni. Postanowiłem go wymienić, ale dużo to nie dało bo nowy teraz pokazuje 110 stopni Oryginalny czujnik to koszt ok. 70 - 80 zł. Tak bynajmniej powiedział mi mechanik. Nie wiem jak jest w silnikach benzynowych...
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-10-21, 19:42
Leito, mechanik mówił prawde tyle kosztuje czujnik w ASO ja zpodrubą miałem to sam opokazywało mi 110 stopni ale jakpojechałem podłączyć auto do kompa to komp pokazywał chyba 94 stopnie jak wączył się wentylator a w auciena wskazniku było 110 stopni poprostu podruby kłamia
ja miałem jakiś czas czujnik FEBI i pokazywał dobrze ale chyba miał troche inny termistor niż oryginał bo auto dymiło na czarno.Kupiłem oryginał i jest dobrze nawet troche mniej spala. Po prostu źle dobrali chyba parametry i podawał do kompa inną temp niz była w rzeczywistości.
lepiej oryginał kupić przynajmniej raz i spokój a nie co chwile sie wściekać
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT
witam.dzisiaj bylem na VAG-u i koles powiedzial mi ze wzystko jest OK,tzn.parametry wszystkie.nawet czujnik mial dobre oczyty.wiec teraz bedzie mi elektryk szukal sam w elektryce.bo nawet po zmianie na zamiennik nie ma zmian.a juz finalnie jak nic sie nie zmieni to tak jak RADZICIE pojade do ASO i kupie oryginal.dzieki za pomoc.
Wysłany: 2008-10-22, 19:11
kris962, z tymi czujnikami podrubkami jest tak że są one 2 drożne czy jak tam zwał komp ( VAG ) pokazuje że jest OK i tak jest ale samo przekłamanie jest na tym pierdolniku co jest w aucie w liczniku z tą wskazówka która np: pokazuje 110 stopni tu jest cały cwancyk
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-22, 21:17
kris962, jeszcze raz. Czyjnik temperatury jest 4-pinowy. Dlatego że to są dwa czujniki w jednej obudowie. Jeden od sterownia silnikiem - i wg tego również pokazuje VAG.
Drugi jest od wskazówki do licznika - tego vag nie pokaże, nie ma takiego połączenia.
Pytałeś o kolor czujnika. Z fabryki auta wyjeżdzały na takim z żółta obwódką, obecnie w ASO do twojego silnika dadza ci raczej z niebieską, bez znaczenia tylko kolor się zmienił.
Teraz jeśli o chodzi o czujnik od sterownika silnika - zwykle nawet podróby trzymają normy. Inna rzecz z tą składową od licznika, zwykle jest do D....
Możesz jeszcze kupić oryginał w ASO żeby mieć z tym świętey spokój, ale licz się z tym że dalej będzie źle to wtedy jest to uszkodzenie licznika i szkoda się z tym już dalej bawić.